用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 維多利亞(何文田)國際幼兒園 何文田維記 - 升K3傾傾
樓主: SybilChang
go

何文田維記 - 升K3傾傾 [複製鏈接]

今日我終於幫Cyrus交出第一份小一報名表(浸會附屬), 佢哋啲效率奇高, 星期六至到截止時間, 但面試時間係下星期二, 三呢!

Cyrusmum & Nokmom,

英華簡介會記得打電話去留位tel: 27283320, 我今朝收到信息, 就拿拿聲打電話留了9月7日晚上7-9嗰一場, 妳地會聽邊一日呀?

cyrusmum, 下星期就要面試, 咁快 有冇幫思翰做好心理準備, 面試完記得報料

fiancawong:)

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-22 22:34 發表
今日我終於幫Cyrus交出第一份小一報名表(浸會附屬), 佢哋啲效率奇高, 星期六至到截止時間, 但面試時間係下星期二, 三呢!

[ 本文章最後由 fiancawong 於 07-8-23 09:47 編輯 ]

Cyrusmum,

多謝晒你個sms提我英華個briefing.  佢都係我心儀小學之一.  我地都係去7/9 個場, booking no. 已經係4xx.

面試其實吾駛太緊張, 提下小朋友有禮貌, 比佢一個輕鬆的心情可能更好:)  祝思翰一切順利

另外一間, SPCC.

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_p1adm.htm

nokmom & fiancawong,
我就打咗去book1/9聽, 嗰朝我一早要上大陸, 係候車室等車睇報紙時睇到, 所以拿拿聲打去book, 上到車就即send SMS比你哋啦! 不過我book時, 佢哋冇比到號碼我喎!:-|
浸大我都係當比思翰熱身, 所以今次冇壓力!另外SPCC係香港區, 我應該唔會考啦!

Cyrusmum,

思翰的面試如何? 一切順利嗎?

好快要開學啦, 真係眨下眼就過了暑假. 你地下星期一會吾會送小朋友返學, 如果會就到時見啦:loveliness:

nokmom,
我都唔係好知思翰見成點呀? 因為佢一出嚟就掛住同朋友仔玩, 只係講啲唔講啲, 不過佢就話自己有啲識有啲唔識, 但又話自己見得幾好!
琴日個流程都幾順暢, 家長小朋友都見得好舒服, 面試過程大約就係 :
1) 畫畫 - 然後問關於畫中內容
2) 問題 - 1中1英老師輪流問問題
3) 表演 - optional, 思翰就揀咗彈琴

過程大約30-40分鐘, 我哋見前去咗玩, 見後又去玩, 所以思翰都係當去玩!

星期一我就會接送思翰, 不過之後唔知要唔要繼續呢? 因為我哋宜家架保母車都未攪定呀! 之前嗰部因就唔到放學時間, 本來幫我哋換咗另一部頂替, 但宜家嗰部又嫌我哋人少, 所以宜家都未知點呀!:cry:

《小一選校知多》講座

【活動名稱】《小一選校知多》講座
【日期】9月14日(星期五)
【時間】晚上7:00至9:00
【對象】升小學生家長
【內容】因應子女個性、能力及興趣選擇合適小學,有助充分發展其潛能,培養出多方面的知識與技能。是次講座旨在使家長更明白子女成長及學習的需要,並清楚選校時應注意事項,為子女開創光明的學習前路。
【講者】教育局學位分配組地域聯絡主任王陳沛華(講題﹕2008年升小派位機制)、香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學校長楊潤玲(講題﹕小一選校全攻略)、英華小學校長林浣心(講題﹕解讀孩子成長密碼)
【主辦】明報、教育局
【費用】免費(先到先得 額滿即止)
【地點】聖公會鄧肇堅中學 香港灣仔愛群道9號
【查詢】2595 3019 (李小姐)
【網上報名】立即報名http://life.mingpao.com/cfm/intelligence3.cfm?File=Archive/itactivity/Activity480.txt

孩子與Robin的喜閱之旅
http://www.popular.com.hk/jsp/popup/popup2.html

DBSPD

http://www.dbs.edu.hk/dbspd/index.php?section=admission&sub=latestnews

今日大家開學返嚟, 覺得點呢? 思翰就難得話好想快啲返學呀! 可能今個暑假冇乜安排好多節目比佢, 真係有啲用, 令佢更掛住學校呢! 我哋嗰班今年被編埋係一角, 加上又少人, 所以覺得好冷清呀! 接學時我都忍唔住再行返去舊課室去感受吓啲熱鬧氣氛! 今日返嚟佢都話啲老師好好, 希望最後一年, 佢可以讀得開開心心啦!

諾諾都好開心呀. 佢一放學就話好精神, 吾眼訓.  佢個班又另一個opposite, 有27個小朋友, 加上個個都大啦, 所以真係比較迫.

cyrusmum,
上次聽完英華點呀? 係咪林校長講晒? 我真係幾喜歡佢架

原文章由 Cyrusmum 於 07-9-3 23:58 硐表
今日大家開學返嚟, 覺得點呢? 思翰就難得話好想快啲返學呀! 可能今個暑假冇乜安排好多節目比佢, 真係有啲用, 令佢更掛住學校呢! 我哋嗰班今年被編埋係一角, 加上又少人, 所以覺得好冷清呀! 接學時我都忍唔住 ...

博博前日放學返屋企, 食咗少少嘢,沖完涼就即刻瞓著 , 到夜晚8點幾先起身食飯; 尋日好d, 有婆婆接佢放學又同佢玩,冇瞓到,但食飯時見佢好眼瞓個樣, 真係有d心痛, 可能搭校車長咗時間, 希望博博可以快d適應下午班的生活la:(

但係博博呢幾晚多咗同我地講下學校生活 , 就係因為佢個班人多, 而佢又好想上去有條樓梯上面度玩, 但每次只準4個小朋友上去, 所以佢話仲未上過去玩

nokmom & cyrusmum,
妳地會唔會聽dbspd星期六上午個簡介會, 有兩場9:30-11:00 & 11:30-1:00, 如果聽會聽邊場呀?

原文章由 nokmom 於 07-9-4 13:47 硐表
諾諾都好開心呀. 佢一放學就話好精神, 吾眼訓.  佢個班又另一個opposite, 有27個小朋友, 加上個個都大啦, 所以真係比較迫.

cyrusmum,
上次聽完英華點呀? 係咪林校長講晒? 我真係幾喜歡佢架

...

nokmom,
聽完英華個簡介會, 我都好鐘意呀! 自己覺得好啱思翰讀, 不過睇嚟競爭好大, 要入都係超難嗰隻!:cry: 你有接觸過林校長? 我覺得佢好有熱誠呀! 加上仲好有活力, 所以對班老師都會有好大影響!

fiancawong,
我上年已聽過一次, 今年未必會去, 不過如果嗰朝得閒, 都可能去聽多次! 其實至緊要係聽吓今年既評分制度同埋啲portfolio只可以交幾張紙啫!
博博之前係咪仲會瞓晏覺? 思翰由k1開始已經冇, 所以一啲難度都冇! 反而係食飯方面, 我仲覺得難攪啲! 佢朝早9點幾10點至起, 飲完奶冇耐, 11點幾又要食飯, 所以頭兩日都只係食咗半碗! 琴日我決定比1/3杯奶佢飲, 咁佢就好好哋食晒碗飯! 希望調校多一輪, 佢會好啲啦!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 07-9-6 11:04 編輯 ]

fiancawong,

星期六我地應該去第一場.  

諾諾都在適應當中, 佢頭兩晚睡得不好(因沒有午睡), 但昨晚我放工返黎食飯時佢已經好眼訓,功課都做吾晒就要訓, 結果9:30訓都今朝8:15, 無醒又無去廁所 我想佢真係好累.

cyrusmum,

我冇接觸過林校長, 不過我有睇過佢寫的書,佢以前係協恩小學校長.  我地有朋友同佢一齊係電台做節目, 佢覺得佢係一個好有心和passion 的教育工作者, 所以都好推薦我地考慮英華.  不過我都知一定好多人報, 其實間間閒閒地都千三四人報, 都有d擔心.

你地自行派位會揀那一間?  我真係無乜頭緒, LS實在太渺茫

原文章由 Cyrusmum 於 07-9-6 11:00 硐表
nokmom,
聽完英華個簡介會, 我都好鐘意呀! 自己覺得好啱思翰讀, 不過睇嚟競爭好大, 要入都係超難嗰隻!:cry: 你有接觸過林校長? 我覺得佢好有熱誠呀! 加上仲好有活力, 所以對班老師都會有好大影響!

fiancawong,
我 ...

Nokmom,
尋日係報紙睇到"蔡繼有學校"在15/9星期六有簡介會, 不過今次係香港天后廟道26號臨時校舍舉行, 分A場9:00-10:30, B場11:00-12:30, 如有興趣, 記得打電話去留位TEL:2148 2052

DBSPD度,我都好大機會去聽第一場, 萬一遲咗結束D時間容易就 Cyrusmum, 妳講得啱, 今次最主要去聽係睇佢地最多收幾多張portfolio, 又或者有冇其他特別要注意etc...

原文章由 nokmom 於 07-9-6 14:03 硐表
fiancawong,

星期六我地應該去第一場.  

諾諾都在適應當中, 佢頭兩晚睡得不好(因沒有午睡), 但昨晚我放工返黎食飯時佢已經好眼訓,功課都做吾晒就要訓, 結果9:30訓都今朝8:15, 無醒又無去廁所 我想佢真係好累 ...

[ 本文章最後由 fiancawong 於 07-9-6 15:30 編輯 ]

nokmom,
係呀! 間間都好多人報, 真係好睇小朋友面試嗰日既狀態!
反正間間都係咁渺茫, 所以第一輪我都會照報LS呢!
思翰今日放學返嚟, 仲可以係樓下玩咗成兩個鐘, 或前兩日游咗個幾鐘頭水再去學琴, 但返到屋企都一啲倦意都冇! 不過佢同以前差唔多時間瞓, 都係10點幾, 但宜家就可以瞓晏啲, 佢多數過咗9點半, 差不多10點至起身! 所以宜家反而瞓多咗!

fiancawong,
咁如果我冇去到, 就麻煩你哋上嚟報吓料啦!

各位,
陳守仁有得申請啦! 仲係咁多間中最方便快捷既一間, 真係乾手淨腳! http://210.0.207.198/index.htm

原文章由 Cyrusmum 於 07-9-10 21:18 硐表
各位,
陳守仁有得申請啦! 仲係咁多間中最方便快捷既一間, 真係乾手淨腳! http://210.0.207.198/index.htm

Dear all,

我有朋友個囝囝讀維記K.3,想問下你地揀咩小學呀?

thx~

ngwaiyee,
都係直資報幾間(DBSPD, 英華, 浸小), 私立又報幾間(宣道, 九龍塘), 睇吓到時有邊間收啦!

fiancawong & nokmom
你哋有冇人收到信去英華未呀? 我就仲未有呀! 有朋友遲過我交表, 但都已收到信, 唔知學校係點樣排既呢?

你哋星期一會唔會去培僑參觀, 我都會陪思翰去呀! 睇吓到時見唔見到啦!

今年k3佢哋要上多咗普通話, 你哋啲小朋友適唔適應? 我問思翰, 佢多數都係發夢, 乜都話唔知!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 07-9-18 20:13 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題