用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好呀...
樓主: Wingleung
go

請問將軍澳邊間小學好呀... [複製鏈接]

醒目開學勳章

只是其中一間
我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心,始終英文幼稚園是謀利的,跟非謀利的老師壓力不一樣
而區內有愛心而非謀利半日的可選的是
PLK, 救世軍 (但她們的用書程度較淺)
全日的可選播道
課程比較深的可選宣道,她也有全日的,但好多人爭
而雖然與馮晴都是PLK,但受限與政府收生的程序,第1輪及第2輪沒有優勢,但叩門是有幫助的
而如果你target是LHT,恭喜你,絕對有優惠的,因今年她都在幼稚園推介了幾次
如果你目標是一些英文小學或名校,那受限於英文程度,你可能要係外邊補或申請英文幼稚園比較好
但如果你要小朋友在有愛心,啟發她們探索,快樂學習的
那你就選PLK,救世軍,播道等比較好
死啦,呢道是小一選校,唔係幼稚園選校

原帖由 angelsue 於 10-7-17 08:57 發表
i think he is talking about
保良局方王換娣

原帖由 ziyi 於 10-7-17 10:30 發表
只是其中一間
我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心 ...

你好Pro

如果唔打算出去讀小學, 留係本區讀幼稚園好D.  幼稚園校長同本區小學有交情叩門有用.

早幾年將天收好多"德寶"學生, 幼稚園畢業典禮都請將天校長去.

請問點解我係全港小學架西貢區找不到黃永樹/將天這2間小學?

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:04 發表
如果是將軍澳廣場,以直徑來說

1. 將循/EC
2. 黃永樹/將天/馮晴/宣基

而真道(LOGOS)/GT是調景嶺
而梁潔華/LHT是寶林

計分可參考
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

如果申請你或你丈夫的母校,那有20分,如果 ...

醒目開學勳章

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=312

這是學校概覽上保良局黃永樹小學的link

http://www.plkwws.edu.hk/

這是黃永樹自己的網頁

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=319

這是學校概覽上將軍澳天主教小學的link

http://www.tkocps.edu.hk/

這是將軍澳天主教小學自己的網頁

原帖由 Wingleung 於 10-7-27 13:17 發表
請問點解我係全港小學架西貢區找不到黃永樹/將天這2間小學?

我會推薦保良局馮晴小學

派 BAND ONE 同區 or 誇區出名中學  ?  前後兩者差很遠耶!

原帖由 fatherfather 於 10-7-27 17:56 發表
我會推薦保良局馮晴小學,戶外活動很多,差不多每月都會OUTING,著重活動學習。我好欣賞。
學校發展方向非常正確,學生中文寫作幾好,同學好多機會進行匯演,從網頁可以見到到。
升中派位好勁,派BAND ONE中學的百分率應該係全區之冠。勁過好多傳統名校

醒目開學勳章

50個同區英中
22個跨區英中
當然比不上那些99%升名校的小學
但在同區或一般性比較,唔失禮

原帖由 beywat496 於 10-7-28 09:27 發表
派 BAND ONE 同區 or 誇區出名中學  ?  前後兩者差很遠耶!

醒目開學勳章

原帖由 wensi 於 10-7-17 11:44 發表

你好Pro

如果唔打算出去讀小學, 留係本區讀幼稚園好D.  幼稚園校長同本區小學有交情叩門有用.

早幾年將天收好多"德寶"學生, 幼稚園畢業典禮都請將天校長去. ...

如果將天收好多"德寶"學生, 係自行or大抽獎or叩門?
自行同大抽獎應該無得揀學生呢, 可能叩門有d幫助,
前幾日經過將天, 學校外牆掛住幾間幼稚園招生廣告,
有德x,獅x會,比x利,比x...唔知呢幾間同佢有無關係

原帖由 塵大聞 於 10-7-28 12:03 發表

如果將天收好多"德寶"學生, 係自行or大抽獎or叩門?
自行同大抽獎應該無得揀學生呢, 可能叩門有d幫助,
前幾日經過將天, 學校外牆掛住幾間幼稚園招生廣告,
有德x,獅x會,比x利,比x...唔知呢幾間同佢有無關係:question ...

係叩門位! "德寶" 教得幾深下, 佢似都好喜歡收. 同幼稚園又會推薦. lee d 係兩3年前ge 事,而家係唔係我唔知.

聽朋友今年叩門將天, 人山人海, 有超過一百人叩.
~easybring~

醒目開學勳章

如果不計玩音樂椅的(即有私校做back up)最多大約有10個叩門位. 如果100人申請,10%都唔算低

原帖由 easybring 於 10-7-28 13:13 發表
聽朋友今年叩門將天, 人山人海, 有超過一百人叩.

最好帶同小朋友參加學校活動,去了解學校是否適合小朋友

請問將軍澳官立小學好嗎... 大家請比意見, 謝謝~

醒目開學勳章

好唔好,看你以什麼標準啦

如果以熱門程度來說,過去幾年是在第一輪,無分也可以入到的

年度       自行學額          自行收生學額          百分比
07/08    80                  45                        56.25%
08/09    75                  38                        50.66%
09/10    63                  47                        74.60%
10/11    63                  28                        44.44%

但有一優勝地方是聯繫學校是將軍澳官立中學,即如果他們真的照升學指引,其中最高分的25%可以入將官中

原帖由 Wingleung 於 10-8-4 13:24 發表
請問將軍澳官立小學好嗎... 大家請比意見, 謝謝~

上《小學概覽》一看,為什麼將軍澳「香港華人基督教聯會真道書院」,2008/09學年(2009年4月8日) 的註冊人數,各年級的人數都是零?即是無人讀?

醒目開學勳章

那一頁忘記它吧,年年都係咁
從2010/11學年,FS1 (即小一)應該是198個位
之前好似220個

原帖由 YCDad 於 10-8-6 17:40 發表
上《小學概覽》一看,為什麼將軍澳「香港華人基督教聯會真道書院」,2008/09學年(2009年4月8日) 的註冊人數,各年級的人數都是零?即是無人讀?

...

原帖由 ziyi 於 10-8-6 17:45 發表
那一頁忘記它吧,年年都係咁
從2010/11學年,FS1 (即小一)應該是198個位
之前好似220個

請到以下網址看看:

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=320&viewpart=5

http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_320.pdf

醒目開學勳章

我就是說你attach的網頁可忘記它,年年都是這樣的(起碼2年都是這樣的了,沒有update)

原帖由 ziyi 於 10-8-6 18:06 發表
我就是說你attach的網頁可忘記它,年年都是這樣的(起碼2年都是這樣的了,沒有update)

真道書院有問題,為何不把此等重要資料交予有關機構?

醒目開學勳章

我相信唔係無俾,而係唔知點update
真道係得11年
這2年用FS1,FS2, DS1, DS2, DS3,DS4, DS5, MS1, MS2, MS3,MS4代表
之前開校是
FS1,FS2, FS3, DS1, DS3...
你叫人點分

原帖由 YCDad 於 10-8-6 18:10 發表

真道書院有問題,為何不把此等重要資料交予有關機構?
‹ 上一主題|下一主題