用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK offers my daughter a place!!
樓主: Mybaby.Ashley
go

YORK offers my daughter a place!! [複製鏈接]

回覆 3# 迦迦媽爹 的文章

迦迦媽爹 , 你所講既courtcase,係股東之間既問題,正所謂係人地既家事,你摷出來講又有咩意思呀...
而你又唔了解學校既分班編制(國際$4200同本地$3600)就唔好係度作出批評啦, 因為真係會誤導其他人架....
我唸你應該做多d功課,去了解你報左既學校,如果小朋友入讀左,先來怨三怨四, 對大人同小朋友都會有負面影響
另外,係度見到多左york既用家發表d正面意見,希望多d人知道york真正既一面...

唔該哂妳既糾正

原帖由 queeniewingchow 於 10-11-10 15:08 發表
如果你係想引證你講嘅資料, 就唔好睇d唔睇d, 真係會誤導有意報讀嘅家長, 你係入左york嘅網, 不過你睇左
international個邊, 就連教統局有四間york, 你都係入左國際睇, 所以school fee $4200, 而billingal就係
$3600, ...

講真, 不招人妒是... york 正是如此,  再次多謝哂!

我個人覺得, 其實你要有成績比人睇, 就一定要付出金錢同時間, york只不過提供一個安全及熟識嘅地方比小朋友去學習英語(cambridge english)同課外活動, 比家長選擇啫, 就算唔讀york, 出面好多人都一樣會去d centre報讀劍橋啦, 數學, 各式各樣課外活動啦, 咁都關super commercial事,咁不如唔好只講york啦, 唔好讀私校羅, 讀有學劵未得羅, 讀得私校都係想學校比多d野你個小朋友學啫, 我個仔係出面d centre學野, 讀XX出名學校嘅mama, 話係學校叫佢地係出面報讀英文course, 咁間學校未又係想自己d學生考到好嘅小學, 跟住d人就話間學校好好, 見仁見智啦!
間學校好唔好, 家長比唔比個小朋友報讀, 都唔緊要嫁, 都係討論吓啫
好多人都話, york 唔會唔收嫁, 咁其實年年都有咁多人in, 當然好多人有其他offer就唔讀, 間間學校都係嫁啦, 每個家長都為小朋友報幾間kinder, 咁一定會有人唔要個位喎, 咁到waiting, 係york就可能waiting/唔收啫, 人地都會有其他offer嫁ma, interview係睇小朋友果日表現ma, 就當個個waiting list上面嘅人都唔讀(:surprised: ,  )收埋之前唔收果d, 咁都教到個個咁叻, 咁應該讚york先啱嫁.
老師真係好好, 一d都唔commercial, 由interview到e+讀緊, 都不知幾好, 我之前同個仔由n1 to k1考過6間kinder, 人地話果d名名校, d老師見到我個仔唔出聲, 就黑口黑面, 有間仲勁, 我個仔只係做, 唔用口答, 我坐係佢側邊見到個miss, 直頭望去第二邊唔野我個仔, 由好想讀到反感, 一間就好似內定咁, 一埋位就望都冇望個我地一家三口, 問你死未, 比你都唔想坐係到in, 好彩個仔果時好細, 唔明白亦都感受唔到(掛住自己讀d生字圖畫比個所謂miss聽), miss只顧住低頭, 好忙好忙, 我個心好唔舒服, 唔收唔緊要, 我都係比個仔感受下interview係點, 但係唔係咁嘅態度羅.
家長們-深入了解下先知係唔係咁好/咁差羅

醒目開學勳章

今年真係好, 多了一班真正york家長出黎講 !!

舊年呢個時間, 印象中只有一兩個york家長走出黎, 當時聽埋聽埋一大堆好差嘅comment, 手持offer都唔知讀唔讀好, 唯有四圍問有小朋友讀york嘅親友, 同埋响街等接放學嘅york家長去求証。

Chulay, can you share me your comment in PM as well if there is any?

My small boy is accepted by York too (local stream), I am wondering if it is a good school..

thanks

原帖由 chulay 於 10-11-10 12:23 發表
Hi Ashley BB,

Pls check PM.

回覆 2# rosebud 的文章

我都有d正能量想同大家分享下, 剛剛同個k3家長傾開考小學...佢話good hope 已經收左佢個女, 所以來緊既interview, 就冇咁大壓力喇....
另外, 一個york既畢業生, 入左sfa, 佢話個仔pick up得好好, 好在之前york操開個仔...所以佢都好滿意!!

其實點解人人口中只係識講york係commerical?人講你又講咋嘛?你有無自己小朋友0係york讀丫?

我個仔都係讀york,講真,我都覺得之前宗教事件係會影響到校譽,但係,我覺得我個仔讀左york之後,英文真係好明顯進步左好多,平時失驚無神會講d英文出黎,以前佢從來都無試過咁樣的。

我阿仔係細仔,york肯俾機會細仔,其實我覺得我真係好好彩,因為之前帶住個細仔去interview 0既心情,相信真係要當事人先會知!好多名校都有大把學生揀,佢地揀0既學生,我唔敢講99%係大仔,但係都起碼有90%!因為小朋友差幾個月,佢地0既development都已經差好遠!我做細仔0既mami,就完完全全感受到呢樣壓力!

我覺得york教到一大班細仔/唔叻(名牌學校無收)0既學生都教得咁好,我反而覺得佢勁!

至於雜費,我真係唔覺得佢多喎,我阿女讀think時d雜費重甘。york 0個d活動,我都無參加0既,老師都完全無野,重對我個仔鬼死咁好,阿仔病左都打黎問下佢點呀?好d未?反而我個女讀sc,佢d老師忙到死,打黎同家長溝通0既機會都少好多。

課外活動/cambridge英文班呢d你出去學都要俾錢架啦!唔通免費包埋你咩?呢d自己家長選擇0既。

佢校車先先平,我個仔沙田去york都係$860
反而我個女因為沙田無車返sc,要坐保母車,要$1100!
講真,我唔覺得york貴喎!反而要話0既就係佢地放學成日都大塞車,接/放0既時間唔夠準時就真0既!

sc 其實佢個課程係偏向淺架,係英文oral 會好d,至於york,我覺得佢係深過sc,佢地會谷d學生多d。其實真係睇下自己鍾意d乜。唔駛下下睇都唔睇就一窩風咁人踩你又踩囉。

我地做york 0既家長d壓力就係黎自呢d知d唔知d 0既人囉!

其實我york收左我個仔後,我先0係bk見到咁多負面野,我都好擔心,好在我都有幾個朋友個仔女0係york讀,佢地講完我先放心好多!因為完全同網上講0既野好大出入!咁自己而家見到個仔咁樣,就更加相信,事實勝於雄辯!

原帖由 fujitasze 於 10-11-10 13:51 發表
According to my information, the child being rejected in the 1st round will finally be accepted as a lot of parents will not go to register or withdraw in the final stage.

For me, I will surely not  ...

總之d唔係真正既用家就唔好係到亂講野扮專家拉,導人迷信,荒死個世界唔亂咁,簡直就係不安好心﹗

我係york既家長,我完全同意以上真正用家的意見﹗

我有個朋友既囡囡係一個好冇禮貌又怕人既"細女", 見親佢都一定扭計大喊, 但佢都入到york.  我只係覺得呢間學校收生既standard都幾低

或者你地講得啱, 細b兼夾發展唔太好既都教得好, 或者呢點就係york既強項

不過我自己就唔會apply york.  要用錢堆砌成績既話, 我一樣可以讀其他收學卷既kg, 再報多d補習班

我諗幼稚園階段學習唔單止係操英文咁簡單, 淨係睇英文好唔好就話一間學校好, 好似膚淺左d

我有個朋友既囡囡係一個好冇禮貌又怕人既"細女", 見親佢都一定扭計大喊, 但佢都入到york.  我只係覺得呢間學校收生既standard都幾低

或者你地講得啱, 細b兼夾發展唔太好既都教得好, 或者呢點就係york既強項

不過我自己就唔會apply york.  要用錢堆砌成績既話, 我一樣可以讀其他收學卷既kg, 再報多d補習班

我諗幼稚園階段學習唔單止係操英文咁簡單, 淨係睇英文好唔好就話一間學校好, 好似膚淺左d

睇開D喇!  好似最近睇SC和KV既POST,D人踩吓間學校,希望少D人競爭,自己小朋友就大D機會囉。

我朋友個囝囝IN YORK主流,被REJECTED了,邊個話一定有OFFER?????

原帖由 JodisMama 於 10-11-10 17:35 發表
非常同意

暫時我個仔因為只係返左2個月多d,暫時只係係0係英文呢方面俾我見到佢有明顯進步,所以我亦只可以咁“膚淺“地講佢呢方面係好左。

人人處境不同,手上0既籌碼亦不同,各人有各人0既選擇!無話邊個岩,邊個唔岩0既!

最好0既學校都未必岩自己0既小朋友,最差0既學校亦未必無成績好0既小朋友!

原帖由 iluvchun 於 10-11-10 18:06 發表

不過我 ...

嗄!!!  參加補習班就不是用錢來堆砌成績?  反而比三千幾蚊學費一個月就是用錢來堆砌成績????????

原帖由 iluvchun 於 10-11-10 18:06 發表

不過我 ...

我個女08年12月出世,今星期五去york面試。我想問吓各位,讀完york  K3會去到什麼小學呢?謝謝!

我唔係約克既家長,我只係路過,但都想問吓各位家長
1) 約克係人都收:我睇到呢句真係覺得好好笑,寫嗰個好笑,信嗰個都好好笑。真係係人都收?幾多個人報名就收幾多人?我諗一年有幾千人報名,咁係咪全部都收?佢有幾多學位咪收幾多人囉,間間學校都係咁,點解只係約克就叫"係人都收"?其他學校就唔係?我睇到啲家長寫SC幾仟人報名收600個就係好難入,約克(我估)報名同收生人數都應該差唔多就叫係人都收,寫個個係惡意抺黑就肯定,但真係有人信就真係好無奈...做家長真係需要思考多啲..

2) 我諗大部份(我指大部份,唔係全部)係九龍塘既學校都係商業化架啦,我朋友個小朋友今年SC K1,返咗唔夠幾個月咪又係要佢星期六上science workshop, 2千幾8堂,咁商唔商業?點解又冇人係個forum講?

其實我真係相信有啲"專業"既人係呢個forum唱好SC同抺黑YK.....純粹個人意見

見到咁多York家長寫佐一大段文章去支持比佢地D仔女口係York讀,我覺得佢地真係有D可憐,但我都明白佢地都要平衡一佢地D心理。其實,大部份家長只會視York作為副選中的副選,這個真的不容置疑,亦是鐵一般的事實,再沒有必要去爭論。我其實真係唔明白點解YorkD家長明知山有虎,偏向虎山行???

係呀,個science workshop我上年都有幫我阿女報!真係搵笨到嘔!無咩野教到,只係搵d鬼佬/鬼婆黎教下佢地整下石頭呀,教下佢地咩係橋呀咁!

所以我今年學精左,咩都唔報!2千幾蚊10堂呢d真係超貴!!
佢重有好多其他興趣班架,我全部都無報到!xd

你唔講我都唔記得呢個workshop!
係bor,sc 呢d又真係無咩人有咁多野講架bor!

原帖由 giraffezebra 於 10-11-11 00:20 發表
我唔係約克既家長,我只係路過,但都想問吓各位家長
1) 約克係人都收:我睇到呢句真係覺得好好笑,寫嗰個好笑,信嗰個都好好笑。真係係人都收?幾多個人報名就收幾多人?我諗一年有幾千人報名,咁係咪全部都收?佢有幾多學位咪收幾多人 ...

如果sc/kv 收我阿仔,我都會揀sc/kv架,我承認架!
即係等如,如果男拔/女拔/收我對仔女,我都唔會揀一間普通0既學校架!

不過sc/kv佢地真係唔收我個細仔,我咪讀york囉,呢d係叫退而求其次,唔係叫咩“明知山有虎,偏向虎山行“!
你會唔會太誇張左d呀?哈哈!

加上,我全部講0既野都係事實!我真係有對仔女0係sc同york讀,我好明白各位家長0既心態!

不過我真係覺得,你唔鍾意咪唔好揀囉唔好報唔好in囉,呢度年年都係咁樣,人踩你又踩咁,但係自己又無仔女0係york讀過!人云亦云!

原帖由 Emily2009 於 10-11-11 00:39 發表
見到咁多York家長寫佐一大段文章去支持比佢地D仔女口係York讀,我覺得佢地真係有D可憐,但我都明白佢地都要平衡一佢地D心理。其實,大部份家長只會視York作為副選中的副選,這個真的不容置疑,亦是鐵一般的事實,再沒有必要去 ...

I have been to York's parent's talk, then I know more about York. Having been to the interview and feel that I also want to study in this environment.

Frankly speaking York's interview is not that easy when compared with other school.

In my mind, I would say that York is comparable to St Cat and Kenville.

Now I got offer from York. If the other two also has offer, I will have to consider carefully.

Anybody knows the P1 allocation? It was not shown in their website.
‹ 上一主題|下一主題