用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 現已有Think (英普) (am), St. Nic (am)收, 仲去唔去inK ...
樓主: linushui
go

現已有Think (英普) (am), St. Nic (am)收, 仲去唔去inKeenmind, 創價等 [複製鏈接]

仲有去一d學術好的kg可能因有須要或peer pressure下要上些興趣同補習班,+埋都5少$. 或者你可揾d全人教育o既kg再補補英和普.
原帖由 linushui 於 10-11-18 10:55 發表
其實自己都心中有數,想小朋友讀間Eng/ PHG 強的,學術又比一般的好dd的kinder,不過怕自己太過只注重學術,overlook 咗其他方面,小朋友自由發展都好重要的。 

Eng/ PHG 專注的kinder都要$4-5萬一年,都有能力負擔,但自己會再 ...

原帖由 linushui 於 10-11-18 10:55 發表
其實自己都心中有數,想小朋友讀間Eng/ PHG 強的,學術又比一般的好dd的kinder,不過怕自己太過只注重學術,overlook 咗其他方面,小朋友自由發展都好重要的。 

Eng/ PHG 專注的kinder都要$4-5萬一年,都有能力負擔,但自己會再 ...

如果負擔到就俾小朋友讀la,我相信係值既~
我個仔都收到sn同think(中英班)offer,think學費貴萬幾,但佢有英文班主任,而且佢k3會係英普班添~我相信think的接觸英文機會俾sn多,所以我會俾個仔讀think,而且地點較近,樓下有小巴到學校

我想問..你吾覺得think校舍好細咩?

因為interview個日, 所有家長係操場到等待, 好似好細範圍咁?

同埋你覺吾覺得佢好舊呀?

你覺得佢老師好呀?

佢收左我個仔, 我未決定如何.....

希望可以分享你的意見......

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-19 02:16 發表

如果負擔到就俾小朋友讀la,我相信係值既~
我個仔都收到sn同think(中英班)offer,think學費貴萬幾,但佢有英文班主任,而且佢k3會係英普班添~我相信think的接觸英文機會俾sn多,所以我會俾個仔讀think,而且地點較近,樓下 ...

THINK因為小班教學,所以收生唔多,間學校都唔會大.你睇hkps都係好細的.
至於校舍舊,2011年1月就有新校舍.但唔知係咩樣.
老師都幾好,開學頭2星期日日打黎,依家around2個星期或者有咩事,even好少事,件衫整濕左都有打黎.
我覺得佢地的language真係幾好,不過學費就真係貴左d.
但老實說如果有其他出名的學校收我都會出去讀.主要係名氣的問題.但就會擔心language會冇咁好囉.

原帖由 whychan777 於 10-11-19 11:10 發表

因為interview個日, 所有家長係操場到等待, 好似好細範圍咁?

你覺得佢老師好呀?

...

睇完你架回覆, 我安心d啦...

嘻嘻...多謝你

原帖由 日日見住你 於 10-11-19 16:43 發表
THINK因為小班教學,所以收生唔多,間學校都唔會大.你睇hkps都係好細的.
至於校舍舊,2011年1月就有新校舍.但唔知係咩樣.
老師都幾好,開學頭2星期日日打黎,依家around2個星期或者有咩事,even好少事,件衫整濕左都有打黎. ...

其實問題很簡單, 如果你滿足已收的學校, 再去見其他學校就沒有意思. 如不滿足的話, 再見兩間心儀的學校又何妨.

原帖由 whychan777 於 10-11-19 11:10 發表

你覺得佢老師好呀?

...

我係美孚校喎...間校舍係好細呀,但比我1st choice的學之園大,而且仲有戶外地方(雖然好細)...
你講有操場,我估你係kln tong,right?應該都大美孚好多架喇....美孚同kln tong d 學校緊係冇得比架喇,但校舍大又有乜用呢?小朋友用到幾多呢?我覺得美孚d老師好好呀,連嬸嬸都好有禮貌,唔知其他分校係點啦,你仔係咪有其他好offer攪到你咁頭痛呢?
‹ 上一主題|下一主題