用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 到底 St Catherine International 有什麼好 ?
樓主: yinyinmama2008
go

到底 St Catherine International 有什麼好 ? [複製鏈接]

原帖由 gcleung 於 10-12-3 11:32 發表
仲有, 老字號d伙記態度差, 又無服務可言, 應該請都唔食!

澳州牛x公司伙記鬧人都大把人排隊呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:35 發表

我身邊大部份有offer既朋友都係Nov 5 同 6 interview,唔知其人係咪?朋友笑話係對淋雨既家長既補償wor

係唔係有苦盡甘來既感覺?
不過我識唔小朋友都有offer
收到offer當然開心到不得了 即時打電話報喜
不過冷靜下來都會自己分析間學校係唔係適合自己小朋友
畢竟每個小朋友既性格/特質都唔同
不可人講咩就信哂咩
有人講西餐好味 有人愛中菜

大家唔好咁激動啦!都係discuss下啫,個個都想自己仔女入到心目中最理想的學校,表達各自的意見唔緊要,但唔好傷和氣呀!

我個女都有sc 和 kv 的 offer, 但我2間都唔會choose,我都知sc 和 kv都有 plenty of adv. ,但亦有我認為不足的地方, 相比下,現階段我反而會choose一間無咁有"名氣",但我同c6都較喜歡的學校....

所以,每個人心中把尺都唔同, the most important is "睇清楚自己想要d乜"

good luck to all!

老國民不是大晒, 說話客氣d 好, 如果不接受新國民怎能有新血到呢 ! 做人豁達d好....妳看其他家長的分享多大方得體.....經歷的分享

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:38 發表

不可人講咩就信哂咩
有人講 ...

苦還未完,甘仍是看不到,GH/St Clare/SH我在等著你們....
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:48 發表

苦還未完,甘仍是看不到,GH/St Clare/SH我在等著你們....

甘仍是看不到<-未免太灰下嘛
好多家長好羨慕呢

me too, 不過 "學校" 同你唔同!

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:48 發表

苦還未完,甘仍是看不到
nicole, 其實我都係.......
仲要大住個肚就生,現在同個女去interview......我覺得好辛苦啦,條腰好痛.......mouth:" />
呀, 弓喜你多個女女,幾時生呀?

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:50 發表

甘仍是看不到

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 11:56 發表
苦還未完,甘仍是看不到
nicole, 其實我都係.......
仲要大住個肚就生,現在同個女去interview......我覺得好辛苦啦,條腰好痛.......mouth:" />
呀, 弓喜你多個女女,幾時生呀?

...

你小心d呀. 有咩就交比老公幫手啦. 你仔定女呀
我女女會係仔仔既生日禮物..仲要等多幾個月呀.

SC只不過係一間普通幼稚園而已,佢冇學卷,係牟利幼稚園,當然要牟下利啦。
如果家長覺得應付唔倒呢D學校,咪第2間囉。鐘意讀咪讀囉!

我埋咗岸,不過都等緊兩間更心儀既,大家努力喔!

咪喺law, 心平氣和d! 人地一發表意見就吋人, 只想大家知道本人感受姐! 我有個句請個句! 我只希望幼稚園可以好好教育小朋友, 能在這三年令他們健康快樂成長, 不要只看profit.
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:38 發表

不可人講咩就信哂咩
有人講 ...

我個係仔呀~~剛剛同你倒轉....
仔仔既生日禮物....是否都是3月呀?咁都好快生啦喎!個肚開始大得快啦,不過你都好啲,今年唔駛interview呀?
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:57 發表

你小心d呀. 有咩就交比老公幫手啦. 你仔定女呀
我女女會係仔仔既生日禮物..仲要等多幾個月呀.

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 12:03 發表
仔仔既生日禮物....是否都是3月呀?咁都好快生啦喎!個肚開始大得快啦,不過你都好啲,今年唔駛interview呀?
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點:toocol ...

good 大家都有個"好"字
祝一切順利 !

完全同意
原帖由 bulubee 於 10-12-3 11:30 發表

唔好block你啊..........我係你fans啊.....

Hello everybody,

I understand the feeling. I and my baby wait outside St Catherine for half and hour under rain and cold and then wait inside the school for another >20mins before the interview. I was tired and my b very bad mood. The worst is: my husband minor crashed his car in the crowdy traffic of that street...
However, I think the school has tried its best to make things organised. There were teachers outside the school to monitor the queuing up and there were teachers inside the school to keep everything in order. With so many applicants, whatever they did, still need to wait for long time. That's why I think if we are determined to apply for famous school, had better be prepared to be queuing up during the interview.
What I seriously think they can improve is to set a limit to the number of application. However, some parents may feel upset because they would think this is unfair to those who cannot obtain the application form...
The conclusion is: if we enter this game, be prepared to suffer.
I am the fans of Nicole123 as well, I think what she mentioned is reasonable. Of course, I envy Nicole that she does not need to worry about his lovely son at this stage for Kg . However, I am also deeply sympathetic those wait outside cold and rain like me. That day I was angry and miserable too.
Besides the car crash on that day, my daughter also got sick for one week after the rain and wind.
Add oil.

老國民就是這裡的老監督嗎 ? 多謝其他豁達國民的分享......

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 12:03 發表
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點:toocol ...

家姐入左女校仔仔咪要靠自己果10分,使唔使諗吓男女校啊

我都係往東九龍區,一般家庭,都收左我個女,所以應該唔會是選擇家長的背景及住宅區.

不過interview就真係安排得麻麻地...
‹ 上一主題|下一主題