用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 蘇浙interview
樓主: bbbingo
go

蘇浙interview [複製鏈接]

The same questions !  We guess they don't want complaining parents !

原帖由 leeyubaby 於 10-12-5 22:16 發表
個老師問我同老公幾個問題,我覺得好攪笑,所以唔會讀呢間.
其實我都係幼師,好明白點解佢嘅老師會咁問:
(1.) 老師問我:
- 媽咪,你覺得學校同家長嘅關係應該係點?
- 如果小朋友係學校比同學仔弄傷,你會點?
-如果工人姐 ...

Is all family being interviewed in cantonese. Anyone conducted in Eng or PTH?

請問幾時有interview result?

最好用國語交談,基本上問bb d問題好簡單,認下眼,耳,口,鼻,認下顏色,同問下你叫咩名幾多歲,重有認生果,叫bb ling d生果比爸爸同媽媽,之後重點就係問我地,1你點解要讀e間學校?2 如果學校需要幫忙,家長會唔會幫?3小朋友係學校比蚊咬到你會點睇?4朋友係學校比同學仔咬傷,你會點?d問題都幾攪笑,差d唔識答,不過我估唔收我女女,我女女表現好好,係爸爸同媽媽差,我估老師覺得我地唔夠熱成,希望幫到你地.

係呀...我都覺得d問題好奇怪...好似搞到我無哂心理準備要面對呢d甘"突擊性問題"(講到有d誇張甘)...面試真係要more practice more perfect...搞到我好似去見工甘...
1. 問如果塞車, 問我點應變?(我有d O咀)
我答: 如小朋友已經係部車上, 有保母看管, 只要安全就可以, 因唔只我一個小朋友塞車, 大家也一齊塞車

2. 問有蚊咬會點, 腫起一大舊會點算, 又強調咬完又咬會有咩感覺(可能想試探我會否心痛)? (我又 O咀 )
我答: 唯有幫個小朋友做好哂預防措施, 教個小朋友唔好"R", 要出聲同老師講搽D野止痕
(我都有D感覺學校想家長share以上責任甘...)

今年分兩日in,總共有幾多人報K1呀?

kim08 ~ 我囡囡係in 明年k1的!

我就係用Cantonese in 既, 唔知係唔係用國語著數d?  老師同我講1月會有書面通知結果。

唔知佢今年收幾多人呢?  會否留好多比n班上, 特別是am, 所以就算收, 也多會 pm offer 呢?
今年有成3千幾人報, 真係收的機會係好微......

我樓下個miss 教蘇浙, 佢說3000幾人收
300人到!祝好運!

選國語系咪parents and bb 都系國語,請問

因為我國語都ok 但bb 5系成日接觸5知明5明。。。好緊張,我tmr in,第一次緊張,雖然已經In左成10間,但我真系好好好鍾意蘇浙

我只知蘇浙係用英普教學, 除此之外, 我就一無所知, 但就知有好多人鍾意讀呢間學校, 大家可唔可以講下有咩好呢?

原帖由 lepetitrat 於 10-12-10 16:05 發表
選國語系咪parents and bb 都系國語,請問

因為我國語都ok 但bb 5系成日接觸5知明5明。。。好緊張,我tmr in,第一次緊張,雖然已經In左成10間,但我真系好好好鍾意蘇浙 ...

Me too...why is this school so famous. Is this because you can learn Mandarin? How about the teacher and teaching method?  

I can't see any playground for the kids.

報到後,老師要家長填張表,話1個鐘返來interview。我填表時發現好多叫名而唔係到,所以半個鐘我就返課室等,真係好快叫到我個女啊。 內容都係同ptu差不多: 1位老師IN 1個家庭, 老師應該係國語人, 但佢D廣東話同英文都好好。我同老公用國語問好,佢問BB用咩嘢語言,我哋話英文同國語。可能見BB係細女,所以老師用國語問XX在那?你是不是XX?之後...就用英文問積木既顏色(有紅, 黃, 藍, 綠)。又問下BBwhere is 眼耳口鼻手。再問下生果,同叫佢俾baba mama。最後又俾D 顏色筆同紙佢畫公仔。不過,問家長重多,點解選擇我哋學校?如果BB俾蚊咬,你會點睇?如果在學校受傷,你會點?最後就送個STICKER 俾小朋友, SAY GOOD BYE~~我哋用曬3種語言during the interview

回復 11# bbbingo 的帖子

但升小學要再interview,而且好似今年咁,好似有11班K3,但小一就好似得3班!所以都吾容易入得番!

唔知點解,冇問我地有關子女係學校俾蚊咬,或同人有衝突之類既問題。點解呢??唔通一早預佐唔收我地?

約左11:00am.....12:15pm先有得in...果班房好噪....阿囡好細聲答老師問題(我都唔sure老師是否聽到佢嘅答案)
不過, 其他指令如走去另一張table取玩具再俾老師, 取出不同顏色eg.紅,黃, 綠, 藍, 紫etc
感覺好著重家長同學校合作.....問家長問題多過囡囡

醒目開學勳章

回復 34# pingu_k 的帖子

係喎, 今年係第1年k3學生要interview先可以入kcps p1, 競爭係大左,
不過都希望入到, 如果好彩有其他"龍"校收左先算啦~

醒目開學勳章

回復 36# mandy_ma 的帖子

我當日in 09:00,
08:55去到, 晌1間房填完form後除即俾人叫去隔離一間房既門口排隊, 等左唔駛5mins就開始in, 我諗in左5-10mins左右, 不過課室裏面都好鬼嘈, 因為有好多人一齊in緊! 但成個流程都算好快~

你都等左好耐先有得in!

我來說一下吧,我家沒有粵語環境,所以看到我們都說普通話,就不用多問,直接用普通話問bb了,問題不多,也是水果,眼耳口鼻,拿指定顏色的玩具,還有介紹家人。  問家長的問題也一樣,一個是校車遲到,一個是在學校發生意外家長怎麼反應。
但是in我bb的老師年紀蠻大,相當和藹可親啊,我bb怕醜,但是一會兒就放鬆了。
另外他們的室內活動場地在樓上,很大的場地,相當大,差不多是一個室內運動場了。

Interview 的班房真係好嘈, 我個女講嘢又細聲, 我真係唔知老師有無聽到佢講嘢!

問問題方面老師只係問我地邊個湊佢, 同埋識唔識國語咋喎, 無問蚊or校車等問題, 唔知係好定唔好...

在場所見, 好多外籍小朋友來interview, 都唔記得係咪自己報咗國際班, 係課室等的差唔多50%都係外籍人士.

最衰有個不知所謂的家長, 自己interview完指示個小朋友同我in緊我女的老師講bye bye, 真係好自私!
‹ 上一主題|下一主題