用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 潼潼妹
go

delete [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-6-1 12:06
當兩間學校收公佈咗結果咁耐都仲話未諗到, 我懷疑有人係患上了選擇困難症. 如果可以既話, 佢可能要個小朋友 ...
佢一早比港同收左,一直我地都以為入梗,後來真道由waiting變正选。所以呢,冇得揀好地地。我呢d冇得揀就有d酸溜溜。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-1+11:56+

原帖由 augkBB 於 15-06-01 發表
我都係咁話,都成6月…上次五月中仲頭爆緊喎. 比我是旦一間都开心到爆。
通常到落大訂時個頭就爆完,突然就有靈感架喇

Charlotte_mom 發表於 15-6-1 14:59
通常到落大訂時個頭就爆完,突然就有靈感架喇
I just want to say, most will decide, but some, will still both 落大訂, then will not release seat until last day of Aug

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-1+14:59+

原帖由 siden 於 15-06-01 發表
I just want to say, most will decide, but some, will still both 落大訂, then will not release seat u ...
錯啦!九月烤病呀

Charlotte_mom 發表於 15-6-1 15:10
錯啦!九月烤病呀
9月?开左学喇。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-1+15:10+

9月?开左学喇。
有d自私人真係9月開學後先退學,攪到後補小朋友損失迎新日等等東西,真係好差,希望他朝君體也相同。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-1+15:10+

9月?开左学喇。
你未見識過呢!?交晒兩邊學費,返A校,向B校請假(炸病)。試完A校ok就退B校(唔知有無CDEF校呀下)

Charlotte_mom 發表於 15-6-1 16:15
你未見識過呢!?交晒兩邊學費,返A校,向B校請假(炸病)。試完A校ok就退B校(唔知有無CDEF校呀下)

…
教育局既然俾得錢直資,好心就加多少少規管,給予家長寬限期(says 10日),要求家長寬限期過後只能註冊一間直資,否則查到就連原本直資學位都冇埋。

augkBB  good idea  發表於 15-6-1 21:06

Charlotte_mom 發表於 15-6-1 16:15

...
如果而家仲係半日制小學, 我相信一定有家長要個仔/女番兩間小學添!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

DBS, LS 等名校肯開夜校小學,大把家長爭住報讀。

引用:+本帖最後由+manmonster+於+15-6-1+18:28+

原帖由 manmonster 於 15-06-01 發表

回覆 hkpapa852 的帖子
返3間,早午晚!

augkBB    發表於 15-6-1 21:12

回覆:請問港同vs 真道

見過有人hold住一間學校個位只為小朋友可以上那校的小一適應班。非常自私

引用:Quote:原帖由+augkBB+於+15-06-01+發表9月

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-01 發表

...
呢d人咁教細路,真想睇第日會點...

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+augkBB+於+15-06-01+發表9月

原帖由 ozoz 於 15-06-01 發表
有d自私人真係9月開學後先退學,攪到後補小朋友損失迎新日等等東西,真係好差,希望他朝君體也相同。:badfe ...
唔止見過一次,已經搬晒屋,或校車已滿,想要都唔要得。真心同情

...
咩病可請咁耐?精神病?

其實開學返兩間(或更多)的真是很無謂,我真係唔相信返幾天就可以看得出那間學校較合適。

既然轉咗話題,都想搭吓咀,如果全港會返兩間只係三數個學生,應該唔成問題,但如果講緊一千幾百個,只會令直資學校行政工作大增,再執位又引起混亂。

herman0114 發表於 15-6-1 23:14
既然轉咗話題,都想搭吓咀,如果全港會返兩間只係三數個學生,應該唔成問題,但如果講緊一千幾百個,只會令 ...
sorry,個話題比我搞到轉左。咁back to the topic.真道,港同兩間都好。視乎你想唔想讀IB.真道呢期IB真係好出名,但dse好似一般。
兩間都有中学,係咪真道中学比港同好?
但係講返小学,你又buy 唔buy 5年小学制?咁搞中学想轉出去又唔易。

augkBB 發表於 15-6-2 07:44
sorry,個話題比我搞到轉左。咁back to the topic.真道,港同兩間都好。視乎你想唔想讀IB.真道呢期IB真係好 …

咁睇啦,作為真道家長,好多揀真道係預咗會讀11年。當然有個别例子係中途轉出去,但我所知通常轉出去係會讀高一級,所以又唔使太擔心。
港同當然都係好學校,學業成績不俗以外,我最欣賞係港同好著重生命教育,令小朋友健康地成長。

回覆:littlefaith 的帖子

真道係咪人人都可揀讀 lB ,曾經聽聞D家長講係學校揀D成績好讀 lB,唔係全部行 lB。有錯請更正。

‹ 上一主題|下一主題