用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文(唔駛錢)小學
樓主: KKEDU
go

英文(唔駛錢)小學 [複製鏈接]

twinstar99 發表於 16-2-21 21:14
沙田培基好似數學及科學係英文,普教中
係喎!仲有 net 91的培基。

KKEDU 發表於 16-2-20 16:31
請問各位,香港有無d唔駛交學費的英小,請介紹?因我同老公英普都唔得,但又無錢讀d3000蚊個月的私校,林文 ...

如果唔介意唔係名校既英津小,

有31網油麻地街坊會,

12網大坑李陞,嘉道里官立,

11網天主教總堂區……

引用:請問各位,香港有無d唔駛交學費的英小,請

原帖由 KKEDU 於 16-02-20 發表
請問各位,香港有無d唔駛交學費的英小,請介紹?因我同老公英普都唔得,但又無錢讀d3000蚊個月的私校,林文 ...
可到小學概覽網頁: http://www.chsc.hk/psp2015/chi/index.php

選進階搜尋,在資助類別選官立和資助,教學語言選英文,就會揾到全港唔駛比學費,又用英文作為主要教學語言的小學 (即用英文教數學).

引用:請問各位,香港有無d唔駛交學費的英小,請

唔駛錢比你讀...但要比幾千至一萬既補習費喎.

自己英普唔得仲諗住讀英普? 小朋友係英普上有咩唔明唔識點教? 唔好以為入到自己就唔駛煩.

依家讀書唔同我地細個果時, 無可能諗住全部靠晒學校

ACE2126  都不一定的  發表於 16-2-26 15:43
hppa    發表於 16-2-24 09:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:KKEDU+發表於+16-2-20+16:31+請問各

原帖由 hkpapa852 於 16-02-23 發表
自己英普唔得仲諗住讀英普? 小朋友係英普上有咩唔明唔識點教? 唔好以為入到自己就唔駛煩.

依家讀書唔同我 ...
同意!我女一要用 Pth class present, 我就頭痛!

嘉道理爵士

引用:+本帖最後由+bbforever+於+16-2-22+02:21+

原帖由 bbforever 於 16-02-22 發表
還有其他區嗎?

Yanamami  Maryknoll  發表於 16-2-26 08:00

醒目開學勳章

回覆:英文(唔駛錢)小學

我表哥女讀林文燦

表哥咪又係英文差

佢女返學姐

唔得咪補習囉

佢女而家咪又係英文好好

hkpapa852 發表於 16-2-23 14:21

依家讀書唔同我 ...
哗~我煲東瓜完全係唔得惦,有自知之明,所以阿女幼稚園开始就英普班,外上拼音班,上普教中小学(支持粤語家長咪打我头),係屋企無人講PTH, 小時連温默書都用广東話同佢温……咪—样ok?家長提供語境就可以了,自己英文唔得,但多俾小朋友讀英文故事,听英文歌,睇英文片,再唔係出去上下英文班(係浸果种,唔操grammar, 唔針对校內課程果种)。語文从小浸係好d既~

Yanamami 發表於 16-2-26 07:59
哗~我煲東瓜完全係唔得惦,有自知之明,所以阿女幼稚園开始就英普班,外上拼音班,上普教中小学(支持粤語家 ...
其實說穿了, 就係唔好一廂情願以為搵到間英普學校, 有語境就一定語文能力變好.

hppa    發表於 16-2-26 11:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-26 09:20
其實說穿了, 就係唔好一廂情願以為搵到間英普學校, 有語境就一定語文能力變好.
我又覺得浸下大机會變好喎....不過.....好係跟乜乜去比較咁啫 ~~~

hkpapa852 發表於 16-2-26 09:20

禁我都有提家長要配合,唔係交个細路俾学校就算……以前五六十年代有幾多英文好既父母呢?上—輩既英文,好起上黎果批比我地仲好~不过果輩人較刻苦,少其他娛樂引誘就真既~得閒就去图書館又或者背字典……

WaWa_fish    發表於 16-3-10 21:52
hppa    發表於 16-2-26 11:43

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-2-26+07:59+哗~

原帖由 hkpapa852 於 16-02-26 發表
點解咁多人認為讀英普學校,家長要英普好?!

先唔講舊時點。。。

英文首先睇小朋友昇小前個底點,如果已經自己能睇簡單英文圖書,上英小唔應該有問題。

普通話方面,始終跟中文同一語系,學識唔難。。。 眼見不少上津小,憑果一星期幾普通話課,講得都好ok!

ACE2126    發表於 16-2-26 15:50

retriever 發表於 16-2-26 09:53
點解咁多人認為讀英普學校,家長要英普好?!

先唔講舊時點。。。
到你個仔上咗小學, 就知道了! 小學對家長係課業上既要求, 同幼稚園可以話係兩回事.

當然, 如果你唔重視結果同成績, 可以當無分別.

以前家長遍學歷唔高, 加上工作忙, 學校係"半托兒性質", 學校唔會期望家長會提供太多協助.

現今小學, 課程緊密程度遠超未有小朋友讀過小學既家長想像, 部份課程其實學校係預咗學生在家"自學".

係咁既情況下, 家長唔識英普, 除非外判去補習, 否則....

ACE2126  部分小學走火入魔吧  發表於 16-2-26 15:51
hppa    發表於 16-2-26 11:44

如果小朋友平時在家係用英或普溝通,當然冇問題,小一已經有好多嘢要適應,重要加多樣教學語言?除非孩子本身有語言天份,又或極度外向及自信,否則可能會得不償失,孩子冇晒自信,始終小學唔止學英普。

haihaimom 發表於 16-2-26 10:22
如果小朋友平時在家係用英或普溝通,當然冇問題,小一已經有好多嘢要適應,重要加多樣教學語言?除非孩子本 ...
所以“栽培”嘛(講提供語境咋……唔係谷補习考劍橋試果d)要K1开始,小—先开始又難左d 了~

retriever  AGREE... 語文小一已遲, 普通話例外  發表於 16-2-26 14:54

hkpapa852 發表於 16-2-26 10:18
到你個仔上咗小學, 就知道了! 小學對家長係課業上既要求, 同幼稚園可以話係兩回事.

當然, 如果你唔重視結 ...
断估現今港人英文再差都应付到小学程度吧……再講,自己差都可鼓勵孩子多听多讀呀,自己睇埋—份明珠930呀~多去library借英文書呀~多睇英文youtube呀~係視乎家長幾“用功”而唔係家長英文程度有幾好啩~

ACE2126    發表於 16-2-26 15:53

Yanamami 發表於 16-2-26 10:35
断估現今港人英文再差都应付到小学程度吧……再講,自己差都可鼓勵孩子多听多讀呀,自己睇埋—份明珠930呀~ ...
我諗不少家長會寧願"外判"都唔會自己走去睇930, 圖書館借書.....

至於英文程度, 有D人去完美加讀咗10年以上書既都可以唔識聽同講英文...... 世事難料!

hppa    發表於 16-2-26 11:45
‹ 上一主題|下一主題