用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 培正
樓主: janicewong888
go

英華 vs 培正 [複製鏈接]

培正中學好過英華中學

回覆 leemiuling 的帖子

鍾意男校英華,鍾意男女校培正

回覆 janicewong888 的帖子

你有培正offer, 想問下有無玩開樂器呀? 培正好似好睇重音樂表現咁!

回覆 Greyma 的帖子

有學琴, 但剛剛開始幾個月咋, Grade 1 都冇o個隻 , 又唔覺佢好注重樂器喎真係

搭單想問下英華其實係點既學校?

去聽佢講座好溫情又sell父子又sell校長學生關係,無其他啲學校搞咁多大龍鳳,感覺幾好。

但又聽人講入到去係要靠家長自己催谷,學校support有限

Cfwongthomas 發表於 22-11-1 16:07
搭單想問下英華其實係點既學校?

去聽佢講座好溫情又sell父子又sell校長學生關係,無其他啲學校搞咁多大龍 ...

身邊識人讀緊英華。英華係傳統教學+傳統ECA(運動校隊/樂團/聯校比賽etc),再加好多非傳統全校活動(例如森林課程、outing etc)

因為以往中學部成績坊間普遍認為未到1A, 年年都有大約2-30人升中轉去其他1A校,呢批家長因為target 其他學校,所以心態上有啲似三私一直家長:成績、獎項、音體藝都會自谷。升中討論區亦有3私2直嘅講法。

英華課程初小超級happy,冇教快,功課少;去到中高小先加深。係FB討論區見人share 平均分90分考級中間,可見啲卷唔係特別深,所以如果你心態係直升英華中學部,其實冇乜壓力,可以跟番小朋友自己步伐,唔使谷呈分、音體藝。

英華中學部近兩年DSE 成績有1A, 當然唔係最top個批,不過有傳言話遲啲有IAL, 所以小學入到,再直上中學都係唔錯嘅選擇

chitchitboy    發表於 22-11-2 11:57
janicewong888    發表於 22-11-2 10:40
Cfwongthomas    發表於 22-11-2 09:57
Cfwongthomas    發表於 22-11-2 09:57

回覆 Greyma 的帖子

培正好似冇咁睇重音樂,除左銀樂隊好勁之外。
Btw, 我覺得培正的校歌幾好聽

回覆 eit2003 的帖子

咁培正睇重邊方面多啲?德育、體育、學術?比起其他學校邊一方面比較突出?

培正相對谷啲
‹ 上一主題|下一主題