用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德信學校Tak Sun School Open Day Filled with Boredom ...
樓主: wonglaiming
go

德信學校Tak Sun School Open Day Filled with Boredom and Unfriendliness [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 24-5-16 12:30

我又唔係用家,但睇來你哋都比較主觀。要知道沒有十全十美 ...
主觀定宏觀真係見人見智,我見那個公審post有好多德信家長發言一齊舉証,抒發一下他們對學校的不滿,有些家長亦到教育局投訴,得到的回應是學校會跟進,錯一次家長都不會公審,學校持續錯漏五花八門家長才會出來評評理,正所謂家家有本難念的經,對你來說你接受到低水平學校你可繼續讀德信,但很多家長是有選擇的,他們都轉校了,這說明德信問題嚴重才會有現在大量學生轉校的情況,沒有十全十美但也不可能連爛船三分釘也沒有吧!

LMan2 發表於 24-5-16 13:28
主觀定宏觀真係見人見智,我見那個公審post有好多德信家長發言一齊舉証,抒發一下他們對學校的不滿,有些家 ...

依家學校包括學生質素不能跟以前比,以前100分依家最起碼要打7,8折。同埋整體學習氣氛冇咗七七八八。家長出來提意見,都系為咗學校好。如果能向上搏入名校,都唔會咁激啦。可能同級學校質素都系差唔多,不如你哋家長自己操下,反正大家都系happy school,可能到呈分區別就在這裏啦,何必抓住細枝末節批鬥咁

LMan2 發表於 24-5-16 13:28
主觀定宏觀真係見人見智,我見那個公審post有好多德信家長發言一齊舉証,抒發一下他們對學校的不滿,有些家 ...

而且你哋又講德信低水平,講複習資料錯漏百出,攞出來公審,在我睇來你哋攞出來所有野即使名校都系會有咁錯漏。一陣又講德信從英華請來老師,上課太難,學生無法接受到。一陣低水平,一陣老師上課難,前後都矛盾。而且上來就係有人用英文講咗德信學校open day不盡人意,冇支援到英文人,我哋都以為你哋只會講英文,接著原來呢個英文人係會用普通話同我哋打字 。讓人覺得好似學校似乎得罪某點人會有咁多新註冊水軍來襲。(emoji)

簡單啲來講 發表於 24-5-16 22:03
而且你哋又講德信低水平,講複習資料錯漏百出,攞出來公審,在我睇來你哋攞出來所有野即使名校都系會有咁 ...
應該是你看不明白吧!我看到人家是寫英華老師轉到德信後教學出現問題,將課程改到跟原有課程不同哦。上班做事都是用英語的,難道BK不能寫英語?我哋都以為是指你們有2個或以上的親德信家長在這裡幫學校發聲嗎?我小朋友在讀安基司幼稚園,將來會搬到油尖旺區所以看一下學校,我大仔讀沙田呂明才中二,學校從未試過發生德信存在的問題,而我自身讀沙田培英中學,都未曾遇到過德信發生的問題,請問一下有那一間學校是會有那樣多問題?我們讀的都是新界學校,一般來說九龍區學校應該比新界好,但現在剛剛相反,或者‘’簡單啲來講‘’ 讀開的學校比較爛,但外面世界學校何其多,不要為了自己是德信家長而護短,同成龍所講我只是犯了所有男人都會犯的錯一樣,自己自身不正,還要拖全部男人落水,男人都有好多不好女色的,正如大多數學校都不會犯錯,不要說名校都會犯錯一樣。找一間好一點的學校讀吧,不要井底之蛙。

回覆樓主:

我都識一個德信畢業叻仔,當年幾次呈分並唔係級頭,抽獎入到同區band1學校,一進去考試就係年級第一,第二。總還好有上進心,要更努力插班神校。人哋一年級就係德信讀,可能因人而異,但我一點想象唔到德信係你哋口中一無是處,咁低水平噶學校。

LMan2 發表於 24-5-16 22:36
應該是你看不明白吧!我看到人家是寫英華老師轉到德信後教學出現問題,將課程改到跟原有課程不同哦。上班做 ...

我唔係德信用家,亦跟德信冇一點關係,但我就係睇唔慣,你哋把人哋學校講得一無是處。而且所講野全部係主觀,細枝末節,生搬硬套。不達目的誓不罷休樣。
我身邊也都系上班做事全部係英文,但可笑的是母語普通話人,去一間非英文小學,全程會用英文同人溝通,接著在EK上鄙視人哋小學照顧不到講英文人士。好似在測試咁,真心好奇咁學校,完全可以用普通話好好溝通嘍。老實講如果St Joe或瑪利曼小學open day去參觀,又唔見呢點英文人嘍。

回覆 簡單啲來講 的帖子

我用英文發第一篇主題,讓大家知道我英文水平不差,才能夠有資格批評校長!之後順便用英文形容開放日當天,應該把學校最好的展示出來,吸引小朋友入讀,但剛巧相反,把醜態全部顯現出來!見你哋淨係識回中文,咁我咪陪你哋寫中文囉!
你亦可以在這裏唱反調,不斷讚頌德信言論自由你不能說,其他人留言是不對的!

最後你的回應,我是不會再回覆了!最不喜歡變為罵戰!

簡單啲來講 發表於 24-5-16 22:51

我唔係德信用家,亦跟德信冇一點關係,但我就係睇唔慣, ...
想問下誰是普通話人,我這叫書面語,讀書小唔緊要,重要係識寫字,睇你字都未寫好,書面語對你嚟講係困難明白嘅,我係Toronto 大學畢業,所以英文比較好,但我都係土生土長香港人,我哥哥是St Jo畢業架,都係講英文多,你唔知讀邊間學校會覺得用英文溝通係奇怪嘅,教返你,係唔係系呀,中文唔好,英文又唔識,所以先會睇唔明白,你讀多幾年書先啦

回覆樓主:

正常人去一間學校開放日,睇咗覺得唔適合,咪唔揀嘍。呢點好似仇恨咁,一係講窮酸,一係講招待不週講英文人士(原來係講普通話)。咁小事情都要攞出來公審,好似受到莫大屈辱,玻璃心碎了一地,真系好唔decent。總要以為講英文就有資格批評校長。英文只不過係一個工具,唔係一種高人一等的標籤。

LMan2 發表於 24-5-16 23:59
想問下誰是普通話人,我這叫書面語,讀書小唔緊要,重要係識寫字,睇你字都未寫好,書面語對你嚟講係困難明 ...

依家唔係講德信咩,一言不合就人身攻擊。我都只不過有一說一,EK玩咗好耐,呢種思維都系好似上面來噶。

回覆樓主:

我身邊都有好多講普通話,人哋都係留學返來,只在工作中講英文,唔會在公共場合以為講英文係一種炫,識寫英文就係一種可以批評別人特權咁。我都系大陸落來,來時都同你哋一樣心態,但我依家可以睇到好唔同,humble點啦。

簡單啲來講 發表於 24-5-17 00:57
正常人去一間學校開放日,睇咗覺得唔適合,咪唔揀嘍。呢點好似仇恨咁,一係講窮酸,一係講招待不週講英文人 ...
一個同德信無關係嘅人係凌晨1點幫德信講好說話,重唔准人發表自己嘅感受,唔知以為你係辦學團體請嘅打手。可能大陸人唔明白香港人嘅做法,香港人睇套戲唔好睇會寫係FB, 去旅行有景點中伏會寫trip advisor, 食個自助餐唔好食寫去Open rice, 而我睇完個開放日覺得好差都唔可以寫下?我嘥咗半日時間由沙田去德信就唔可以寫下感想,你比希特拉更希特拉,中文英文都係語言,無話一定用邊種,大陸人就鍾意嚟香港/澳洲讀大學要求用普通話教學,你嘅做法相當符合你嘅身份。
我本人有好多朋友都係九華舊生會合唱團嘅,我一講當日開放日嘅感受,佢哋都不約而同咁講,以前幾十個德信仔入嚟九華,而家就10個咁上下,咁已經反映到德信差咗好多啦,重有我知德信以前係難入架,見而家揀第4嘅都入到,我住沙田都想去叩下門諗住易入呀嘛,但睇完個開放日真心唔使諗呢間學校,由上至下都睇唔到有能力嘅校長老師,我仔係搵好學校,唔係搵間寶校呀!
我重好好奇有咩人會用EK好多年,小朋友大咗都繼續唱好德信,真係用心良苦呀!

LMan2 發表於 24-5-16 23:59
想問下誰是普通話人,我這叫書面語,讀書小唔緊要,重要係識寫字,睇你字都未寫好,書面語對你嚟講係困難明 ...

咁德信間廟太小,容唔到你咁大隻菩薩。我都覺得你哋最低標準都應該係St Joe,或者都有點屈就。

簡單啲來講 發表於 24-5-17 12:34
咁德信間廟太小,容唔到你咁大隻菩薩。我都覺得你哋最低標準都應該係St Joe,或者都有點屈就。
...
你講得最好係呢句,唔好屈就,我好認同,去睇全港小學排名,我大仔讀沙田呂明才都全港排26,但我直情搵唔到德信,我都唔係要求高嘅,好似沙田呂明才咁就足夠,大仔係沙呂,20分直入嘅,只是我想搬屋先睇下,唔睇都唔知而家德信排名已跌出全港100名,我唔須要大廟,只要一間唔係破廟🤭

LMan2 發表於 24-5-17 13:48
你講得最好係呢句,唔好屈就,我好認同,去睇全港小學排名,我大仔讀沙田呂明才都全港排26,但我直情搵唔到 ...
我一直以為德信係同油天相若,你一講我即刻查一下,真係呀跌出100,OMG

LMan2 發表於 24-5-17 08:30
一個同德信無關係嘅人係凌晨1點幫德信講好說話,重唔准人發表自己嘅感受,唔知以為你係辦學團體請嘅打手。 ...

我想邊個時候上來玩就邊個時候。我講咗純粹睇唔慣一面倒主觀批評別人,又講唔出點實質。好似依家新何太事件,報咗東張,以為在理,結果大家都講佢係騙子。我相信大家都系自發,我都一樣。
你講香港人睇戲唔好睇,中伏都會去寫野揭發,但系人哋係消費咗哦。呢間係津校,唔係你出一分錢學費,open day都只需你來就得。呢種就好比俾你愛心便當,吃乾抹凈後話飯菜唔好食,你哋同呢種賴子有何分別。全港幾百間津校,有唔同理念特色,就好比我覺得用乾淨環保物料來做手工冇咩問題,你覺得係窮酸。我相信每間津校揀人都係要認同佢哋理念,唔認同便唔好揀嘍,冇人逼你。唔認同都系要有最起碼的尊重,像用公審的方式來批判,我覺得好唔妥。我冇唔俾你講野囉,到是你哋惡意揣測我,一陣講我哋係打手,一陣講我小朋友讀慣爛校,另我很awkward。又講自己係土生土長香港人,真是刷新我對新港人的認知。呢到都系開放環境,你有權講,我都有權評論。

LMan2 發表於 24-5-17 13:48
你講得最好係呢句,唔好屈就,我好認同,去睇全港小學排名,我大仔讀沙田呂明才都全港排26,但我直情搵唔到 ...

係囉,咁你就唔要揀囉。呢個排名只系參考,當然你都可以按排名來揀學校,那是你哋自由。

回覆樓主:

簡單啲來講 發表於 24-5-17 17:30
我小朋友以前揀學校冇睇過坊間排名,揀近啲噶學校。老師好有愛心,俾咗好多機會佢,後來佢讀到年級第一名, ...
我見到一個跳樑小丑講大話唔眨眼,入谷2年做打手2年都唔停手,呢d錢好難賺架,過主啦,津校都係要比錢架,鈉稅人比左,所以家長係幫襯學校,做唔的學校就會被社會淘汰,而現在學校供過於求,所以家長更應揀一間好的學校來讀,70年代就會揀屋企附近村校,因為窮呀,無得揀,而家住新界去黃竹坑讀書都大有人在。

我想再喺度說多一點點我上網睇過,原來德信學校是由東亞辦學的,主業會在天主教是極有名望的修會,世界各地都有校舍。據其他在校學生的家長形容,去年開放日還是很熱鬧的,只係今年做得特別差,咁啱俾我睇到啫;另外學校比外間感覺差了,是因為資深老師離職的,真是太多,教學才出現滑落;另一方面, 又因一年多前,姓李的署任校長退休後,現任校長好多事唔識處理,家長有問題,就求其敷衍下佢哋校管才出現這麼嚴重的問題,唯有寄望這還間百年老校, 得能夠挽回到昔日的光環。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊