用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴二級試
樓主: Emmama
go

鋼琴二級試 [複製鏈接]

Re: 鋼琴二級試

多謝你的鼓勵! [quote]
fcbttkw 寫道:
你囡囡都好可愛!識得咁講,第一次考算係咁啦,主要是俾佢

Emmama,

我囡都係 8 years old, 讀p3.又係學左兩年, 佢都唔係每日鍊琴,因晚上忙於功課和溫書. 所以見佢好 tired. 我就唔想迫佢練琴. 上午佢唔係屋企, 因比人湊. 所以係靠晚上才可練琴. 所以我唔要求係好高分. 佢已經盡哂力.

有些媽咪問, 學左幾耐可考二級, 真係個個小朋友都唔同,我朋友個囡囡只係學左一年就考三級.(天份都好都係其一原因)

[quote]
fcbttkw 寫道:
我囝囝學

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

fcbttkw 寫道:
我囝囝學

得你地多人意見,我諗暫時都吾再問個老師考二級.我怕攪亂佢的進度.
我小時侯都考過三&五級,不過一上了六級就覺得好困難,又冇心機,最後放棄了.我諗係基礎吾夠.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

同道中人! 呢類所謂學琴/學音樂

我囡囡都係响柏斯學了25堂音樂班再搵老師教,上了個別敎授約1年半,老師話可以報2級考試,而且可以用暑假練琴,因囡囡今年9個開始上小一,驚佢冇時間練習 (其實佢都唔係好勤力,每日練唔夠半個鐘),暑假到而家都練咗4個月了,準備明年初考2級皇家試及校際,不過,小學生活真的很難抽時間練琴,進度慢了很多,有時見佢咁辛苦,都冇勉強佢。 最初我都有問老師,學幾耐考幾級,老師話每個小朋友的吸收能力不同,總之由一切由老師決定。  

SIUBO117 寫道:
fcbttkw&Emmama,
你囝囝&囡囡學了幾耐先考二級?
我囝囝3yrs時在”柏斯”學了25(5-6個月)堂的piano班.現在私人學了三個月(4&half).我問老師下年11月可否考二級,她話太快.

學音樂要有興趣,興趣要培養,只重exam 級數�分數,不是好事.囡囡老師倒不希望她第一次exam有distinction,因怕她從此輕率起來.有信心繼續學下去便可以. 

[quote]
fcbttkw 寫道:
同道中人! 呢類所謂學琴/學音樂
‹ 上一主題|下一主題