用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK offers my daughter a place!!
樓主: Mybaby.Ashley
go

YORK offers my daughter a place!! [複製鏈接]

其實講真,我阿女當年interview sc我無去,係我老公去,但係當阿女第一日返sc,我可以陪佢返學,一入到課室!嘩,真係嚇一跳,點解會咁殘舊,d石屎牆身好多位都爛哂!d玩具又係又殘又舊,完全似係大陸貨色
我當時真係無諗過堂堂一間sc會係咁樣!點解我老公無同我講?乜原來名牌kg就係咁!?

之後返到屋企冷靜落黎,又覺得唔入都入左咯,就即管試下佢教得阿女好唔好啦!

而家阿女都讀k2了,我覺得sc老師係真係有一套的,佢地教得小朋友都幾乖,德行不錯(我指我個女,我唔敢講全校學生),英文水評亦不錯,起碼發音同咬字方面真係掌握得幾好!
但係講真,佢地中文真係太淺,我阿女而家k2都重係學緊d好簡單0既字,我真係有d怕佢上左小學會追得吃力!而家唯有自己教下佢d中文。。。

反觀今年我阿仔讀york,我去到佢個新校舍,真係覺得好靚,同sc真係完全無得比!會覺得自己俾左3600蚊出黎,真係有少少值回票價。。。york 0既硬件真係好過sc。

我阿仔讀左2個幾月,佢0既進步,真係有眼睇。我唔會偏幫邊一間,我覺得sc都有佢強0既地方,york亦有佢0既一套!

其實間間學校都有好同唔好,睇下你自己想點揀!同埋有時d野整定,我阿仔去sc/kv interview時都嬲爆爆,一句聲都唔肯出,d老師亦無去tum下佢開金口。。。
但係去到york interview時,老師唔知係咪處理開d細仔,知佢地心理狀況無咁穩定,真係好俾心機咁引導佢地去答問題,所以我阿仔就答哂!重好開心咁話鍾意呢間學校。。。

有時d野可能係整定!

不過我今年都有報kv,如果kv收佢!我會揀kv!名氣大d(叩門易d)同埋佢d功課會深d,我唔想阿仔第時上小學辛苦,我情願佢而家辛苦d,第時就會易適應d!

原帖由 GAT 於 10-11-11 00:53 發表
I have been to York's parent's talk, then I know more about York. Having been to the interview and feel that I also want to study in this environment.

Frankly speaking York's interview is not that e ...

唔記得講,我覺得sc k1抵d,k2無咁抵lu,因為net都唔係成日0係課室,主力都係本地老師,以前k1就net同本地老師一齊。。。多d機會操下d英文!

原帖由 minico 於 10-11-11 01:10 發表
其實講真,我阿女當年interview sc我無去,係我老公去,但係當阿女第一日返sc,我可以陪佢返學,一入到課室!嘩,真係嚇一跳,點解會咁殘舊,d石屎牆身好多位都爛哂!d玩具又係又殘又舊,完全似係大陸貨色
我當時真係無諗過堂堂一間sc會係 ...

我都好開心聽到咁多York家長行出來講佢真心話.
我發现BK這兒對York的評價開始不理性和誇張.
乜野向虎山行咁巖重啊!各位打算入York的家長,一定要分清楚什麼可信,係 York比我地D细B讀,我真的好感激.由2個月前到現在啊女可說英文句子.重有D活潑生動的NET teachers 每日教佢.我講真,我覺好值!
小朋友2-3歲是學语言黃金期,如不是York 的 offer,真的冇得選.
當然如你有SC,KV,收.就完全不用教慮啦!名氣加質素都咁好.
垣白講,個個唔讀重唔使驚升不到國際班添.

過真的好看過眼D不是用家又冇證句的人.
重有就係做大人都一定要有濶大的眼光對小朋友,一時間冇禮貌/細胆就標籤了這小朋友的能力實在不可取.

見到咁多人寫一大段文章去抺黑一間學校,我覺得佢地真係有D可憐同可笑...可能有人以為我有小朋友讀緊YK,我個小朋友只係今年報K1,老實講我好多間都有報有考,SC, YK, KM etc, 間間我都覺得好,如果唔係都唔報啦。所以我先開始上呢個fourm睇多啲資料,先見到咁多有趣既人。我唔係想講YK有幾好,SC有幾唔好,亦都唔係要寫段野去支持YK,我只係想講啲客觀既事情。我知人人都有喜好,唔喜歡冇所謂,但使唔使唱?我真係見到有人不段寫YK點唔好,其他學校真係好少(我唔敢話冇),但個啲人講既原因都好可笑,咩一定收呀,好商業呀,依個仲好笑,"大部份家長只會視York作為副選中的副選,這個真的不容置疑,亦是鐵一般的事實"你所講既"大部份家長"係你訪問過幾多個讀緊或讀過YK既家長得出既結論?點樣不容置疑法?你個理據係邊?可唔可以分享吓?有咩資料支持你呢句說話?我諗就算係forum講野都要付責任的。點樣鐵一般的事實?我諗有人惡意抺黑就係鐵一般的事實。其實如果學校真係有的唔好既地方,提出黎等其他家長留意吓都係好事,但唔好為唱而唱,咁就會少啲爭執..

原帖由 Emily2009 於 10-11-11 00:39 發表
見到咁多York家長寫佐一大段文章去支持比佢地D仔女口係York讀,我覺得佢地真係有D可憐,但我都明白佢地都要平衡一佢地D心理。其實,大部份家長只會視York作為副選中的副選,這個真的不容置疑,亦是鐵一般的事實,再沒有必要去 ...

醒目開學勳章

又有人唱唔掂又開新account 去唱,真係要為呢d人去拍掌!哈哈哈哈!真係要搵多d人入黎睇,實在太精彩!

醒目開學勳章

如最後老定既朋友發現york都唔收,唔知會唔會又怒羞成惱化成其中一個唱衰大軍呢?
原帖由 小克 於 10-11-11 08;:29 發表
上星期interview碰倒個朋友,講起interview,佢話in左6間,包括York,又係呢一句:最後冇人收就去York囉,實有得讀,收左去再報其他插班生,跳番出嚟囉!

對York嘅小朋友,真係太唔公平。

...

回覆 11# Emily2009 的文章

請問有幾可憐呀...., 入到good hope 同sfa(身邊讀york既朋友)都話可憐, 唔通要個個入到男拔,女拔, 先至唔可僯呀...講野要有厚道,唔係係度亂講一通,唯恐天下不亂....
可唔可以舉證下所謂”YorkD家長明知山有虎,偏向虎山行”,願聞其詳
最後,我覺得你先係”最可憐”嗰個,因為你冇將d事情去印證,了解,就人云亦云...將事情抺黑,扭曲,重唔係可憐既人生

我想講我只係比一d資料對york有興趣嘅家長, 每個人都有自己嘅選擇方法, 我並不是其他人所講般可憐呀, 我由有bb開始就上
bk個網, 睇下其他mama嘅意見, 而我1st choice係york嫁, 一直亦都冇唔開心同受其他人影響, 唔需要係到講野平衡心理, in york 之前, 我個仔係讀緊方方樂趣國際班, 因為細個我同老公唔想佢坐咁耐校車, 所以選擇係tsuen wan讀一年n1,當時都有諗過直上佢地小學同中學, 就唔駛係e個咁煩嘅教育制度下團團轉, 但係class teacher話我個仔讀國際學校唔係太適合, 所以k1都係去左in york, 因為個仔讀果年york仲未有pn,
方方亦有普通班比我個仔讀, 同時都有其他九龍塘學校收佢, 我都係選york, 就算係2nd choice又點, 間學校如他人口中不值並且只能教好英文唔能夠教好小朋友其他方面的話, 我相信家長連2nd choice都唔會將佢列入選擇之中, 只不過係大家對學校嘅要求次序唔一樣, 可以係名氣, 可以係價錢, 人數, 校舍, 但咁樣唔代表york唔係一間好學校.
相信收生嘅standard, 高與低, 我相信家長都會知道, 名名校一樣可以問嘅問題唔係好深, 小朋友答晒一樣唔收, 答得兩句又收左, 我諗家長們都唔會知點解, 我地都唔需要去評價.
去得interveiw都係想了解多d間學校, 可能感覺都會同去之前有所不同, 咁未之後先決定羅, 都要睇下小朋友鐘唔鐘意, 間學校幾好, 佢入到去唔出聲, 你都冇佢辦法, 大家開心d去interview la, 可能有意想不到嘅答案呢

This is the 1st time I hear the parent whose 1st choice is York!!!How come???I really cannot imagine how the child can study in such a money based kindergarten? For what.....All the parents I know absolutely do not let their childs to study in York unless there is no offer from other KG....

原帖由 queeniewingchow 於 10-11-11 17:17 發表
我想講我只係比一d資料對york有興趣嘅家長, 每個人都有自己嘅選擇方法, 我並不是其他人所講般可憐呀, 我由有bb開始就上
bk個網, 睇下其他mama嘅意見, 而我1st choice係york嫁, 一直亦都冇唔開心同受其他人影響, 唔需 ...

醒目開學勳章

咁我講你知你唔係第一次聽到家長首選YORK,我都係由頭到尾首選YORK,現在個仔係YORK讀,我發現真係冇選錯YORK為首選,錢間間私校都係講錢,我唔覺得YORK特別收多錢,可能一啲唔係用家只係成日聽出面既人說三道四,已經被人洗腦,唔係用家就唔好成日話人成日為錢,都唔明白啲人點解成日踩YORK!
YORK多年來證明了他能滿足所有家長夢寐以求的要求:
(1)小朋友能夠快樂地學習以及享受校園生活,這一點我及我所認識的家長已驗證了.
(2)除了快樂學習, 當然更希望小朋友有好的成績, 不用我多說YORK多年來學生的成績及入名校的紀錄是有目共睹.
第一點我相信很多幼稚園也能做到,第二點也有幼稚園能夠做到,若果一間幼稚園能夠同時做到第一及第二點,我相信很多家長不介意付出更高的代價來換取-因這正是家長們所夢寐以求的,況且YORK其實不是真的很貴,有很多東西是有錢買不到的,試問有那個家長不想自己小朋友能夠讀得開心又有好成績?

原帖由 rain621 於 10-11-11 22:23 發表     
This is the 1st time I hear the parent whose 1st choice is York!!!How come???I really cannot imagine how the child can study in such a money based kindergarten? For what.....All the parents I know abs ...

吓!!咁我都係"人"一個, 只不過係你唔認識啫, 冇聽過就唔代表冇, 咩"money based kindergarten", 我只比學費, 茶點, 校車. 同其他kind有咩分別呀!!
以你所言, 間學校咁"唔得", 就算冇得簡都唔會有
mama比小朋友去讀啦, 以你所識嘅朋友, 小朋友讀完有咩問題呀, 可唔可以分享下呢.
P.S.我地睇開個doctor都係york畢業, 個人都好正常喎佢都話讀york好呀, 係辛苦d啫

原帖由 rain621 於 10-11-11 22:23 發表
This is the 1st time I hear the parent whose 1st choice is York!!!How come???I really cannot imagine how the child can study in such a money based kindergarten? For what.....All the parents I know abs ...

係呀!  YORK唔係我既1st choice,而係2nd choice,我還等緊st cat的result。

至於hk$4,200一個月學費(國際班),好貴咩?  我覺得好扺喎。

我想問吓各位在york 就讀的家長,有人話york超額收生, 到k2k3學生人數會減少一半,好多會轉校,請問是否真的? 轉校原因是什麼?畢業後通常去哪幾間名校?我是考慮讓女兒入讀此學校,謝謝回覆!

醒目開學勳章

從前有一條虫,成世虫呢埋晌水渠底,朋友都話佢知,呢個世界好危險,人類非常醜陋殘暴,叫佢千祈唔好爬出水渠。

有一晚半夜,條虫死唔信邪,係都要伸個頭上去望,結果爬左上—條鬼影都冇個既後巷,望兩野就神氣咁返入水渠底同班friends講,呢個世界上係冇人類架!

約克家長 睇開d啦!

You’re absolutely wrong….. I’m the one who choice YORK in “First”, my son is K1 repeater (means he is big boy), and he got a offer fm YORK & KV when he is BIG BOY YEAR’s
Finally I choice YORK, because I like the ENG. environment and I haven’t too much time to bring my son go to English course due to I’m pregnancy of second baby. AND,I really appreciate for YORK to given excellent place & good academic scheme for my son, now he is quite confident & independence boy.
As last, I did feel KV also a very good kindergarten, I don’t choice KV just my personal matter, this year my second also doing interview in K1, I only preferred 3 of kindergarten: YORK, KV and Pui Ching. The reason of my preference, as my second boy is suitable to study in high discipline school… so I will make the decision after all the result is announced.
So, please don’t think too negative on YORK, and I don’t think YORK is money based Kindergarten, although school fee is $4200, but I didn’t need to take any extra course for my son in ENG & PTH, and he is good in language of ENG & PTH. So I do feel not expenses on school fee.
So, if your child didn’t study in YORK, please don’t bad month on YORK

我是新手, 但我支持york!
請問讀york國際班和普通班, 分別大嗎?

我會揀YORK, 其實呢~我識一些 KV / SC小朋友, 考小一時都沒有被心意的一線小學取錄,而且這兩間"名"幼稚園都各有短處,

而YORK的往績也不錯喎~ 另外論校舍巳經睇得出佢地對小朋友的照顧,

話商業化, 有邊間九龍塘幼稚園唔商業化, 又有這些質素呢?
如有請介紹, 謝謝!

一人米養白樣人,有人得閒無野做,聽下聽下就當係真,咩money based kindergarden啊?人地用刀插你叫你俾錢咩?唔知就唔好亂講啦
‹ 上一主題|下一主題