用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網VS 12網
樓主: 冬菇
go

11網VS 12網 [複製鏈接]

回覆:11網VS 12網

唔博唔知運氣好。

camomile00 發表於 14-7-28 20:32
唔博唔知運氣好。

得罪講句,咁博唔到呢?

引用:Quote:camomile00+發表於+14-7-28+20:32+唔

原帖由 nkf 於 14-07-28 發表
得罪講句,咁博唔到呢?
當然一定有人搏到,亦有人搏唔到。

引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-7-28+12:18+

原帖由 mamath 於 14-07-28 發表
我是新手, 覺得你的分析很好. 我有一個大仔, 細妹跟尾.

不太熟11網的學校. 哪些學校功課較合理(即不會太 ...
南慕容北喬峰兩位大俠分析好詳細了,有些微差異只是角度不同。我想補充是新會商會不差。基督教男女校想搏就聖彼得,退而求其次就基恩,吾想搏就呂明才。十五分前兩間無機會了。基恩年年有十個左右女仔入英華,按比例是不會差過聖彼得或任何一間區內學校。今年9/29,上年12/43,可以入英華。加一些今年數據:聖心我未聽過乙一吾中,可能因為位多而今年多人乙一報聖提,兩年前聖心乙二都有人中;中尼基恩反而乙一有人吾中。我相信中尼基恩乙一中有八九成機會。今年呂明才乙一必入,乙二有人被抽入。中西區好,除了平均外,仲有間極好的乙部第二志願選擇,就是李陞,相信升中不比般官差,今年乙三都有人抽入。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

mamath 發表於 14-7-28 12:55
我是新手, 覺得你的分析很好. 我有一個大仔, 細妹跟尾.

不太熟11網的學校. 哪些學校功課較合理(即不會太 ...
11網想唔係太谷又易入D嘅學校,可以諗下李陞,佢過去幾年自行都收唔滿。升中又聯繫英皇同BPS,每年都有4成人左右上到一線中學。暫時已知缺點係校舍細又舊,同埋無校車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係男仔邊個網好d 好指教一下

回覆:11網VS 12網

如果係女仔,搏11網聖心定12網st francis or st paul 機會大d? Thx~

LSFAN 發表於 14-7-30 09:02
如果係女仔,搏11網聖心定12網st francis or st paul 機會大d? Thx~
St. Paul

引用:Quote:LSFAN+發表於+14-7-30+09:02+如果係

原帖由 lauwingtai 於 14-07-30 發表
St. Paul
如果12網,第一放st paul, 第二有咩選擇? thank you

LSFAN 發表於 14-7-30 10:47
如果12網,第一放st paul, 第二有咩選擇? thank you
要穏陣的, 只可放李賜豪
搏少少的, 可放寶血做乙二, 李賜豪做乙三..... 但跟據今年情況, 咁排法風險都高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

johnnywalker 發表於 14-7-30 11:29
最完美係12網入軒小上皇仁,但好多人都係咁樣諗,競爭大。11網大路係聖彼得般小,如果小朋友本身係讀得書既 ...
12網更係入到WY或者St Joseph穏陣過軒小, 起碼直上直屬中學機會(比例)高過由軒小入QC
當然12網無論WY, St Joseph定係軒小, 都係好吸引

johnnywalker 發表於 14-7-30 14:27
係喎,漏左st jo,但人望高處嘛,皇仁同st jo始終有些少差別。華仁就...同st jo又係有差別,穩陣派都ok既, ...

WY要2017定唔知2018先搬喎, 起碼嚟緊呢2,3年小朋友仲可以係12網抽

johnnywalker 發表於 14-7-30 14:51
咁佢地中小學係唔係一齊搬去新地址?定係只係搬校網?
小學會搬去百福道轉全日制 (應該會轉埋校網), 中學好似唔搬

過多幾年, 男仔係12網就無乜特別有優勢, 因為得番一間男校

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-7-30+12:58+12

原帖由 johnnywalker 於 14-07-30 發表
係喎,漏左st jo,但人望高處嘛,皇仁同st jo始終有些少差別。華仁就...同st jo又係有差別,穩陣派都ok既, ...
聖若瑟英文書院不是中西區的嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

‹ 上一主題|下一主題