用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? ...
樓主: Lovelymame
go

荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? [複製鏈接]

原帖由 fc1668 於 08-11-4 14:05 發表
我個仔仔肥左佬喇, 學校唔收喇, 果日佢好忝好叻答晒所有問題, 簡直係100分呀,但係都唔收!!!!封信話原來係抽籤架, 唔怪我唔收啦.

不過唔緊要,我目標係九龍塘,呢間學校校舍細左啲,所以果日iN宛都決定唔考慮住.

係有 ...

我個女都一樣答晒所有問題, 但唔收, 我覺得話抽籤係好聽D姐!!

我今日打去綠陽問過, 他們明天下午寄出取錄信, 最快星期四下午收到, 如星期五都未收到就可以打去學校問. 各位mami, 如收到信, 記得上來報料!!

另外, 各位可否分享下對綠陽的意見(包括長及短處), 例如課程, 師資, 學生品行等等....及你們報讀的原因. thanks!

原帖由 Daisy2006 於 08-11-4 23:30 發表
我今日打去綠陽問過, 他們明天下午寄出取錄信, 最快星期四下午收到, 如星期五都未收到就可以打去學校問. 各位mami, 如收到信, 記得上來報料!!

另外, 各位可否分享下對綠陽的意見(包括長及短處), 例如課程, 師資, 學 ...

我個仔讀緊n1,教師很有愛心,經常與家長溝通,課程幾深,n1已教少許phonics, 有5個外籍教師,普通話程度都很好,但地方較細,師生比例k1-k3是1:15,n1=1:5-6,
無學卷
[/url][/img]

Thanks for your info. 常以為這些私校很商業化, 老師會無愛心添!

你會留在綠陽讀k1嗎? n1學生是否不用interview可直升k1呢? 但綠陽無學卷, 可能未必全部n1學生都留低, 是嗎?

請問k1收幾多班, 每班多少人?

原帖由 joechen 於 08-11-5 09:22 發表

我個仔讀緊n1,教師很有愛心,經常與家長溝通,課程幾深,n1已教少許phonics, 有5個外籍教師,普通話程度都很好,但地方較細,師生比例k1-k3是1:15,n1=1:5-6,
無學卷 ...

原帖由 Daisy2006 於 08-11-5 13:23 發表
Thanks for your info. 常以為這些私校很商業化, 老師會無愛心添!

你會留在綠陽讀k1嗎? n1學生是否不用interview可直升k1呢? 但綠陽無學卷, 可能未必全部n1學生都留低, 是嗎?

請問k1收幾多班, 每班多少人?

...

k1好像有2班,每班約30人
我應該唔會繼續讀綠楊,因想阿仔讀基督教幼稚園
[/url][/img]

原帖由 AlienaKKK 於 08-11-4 14:15 發表

我個女都係下午班, 如果第二度收佢我都唔讀呢間啦!

我聽我隔離屋講, 佢個仔讀左兩年, 今年第三年, 英文真係麻麻, 每日20分鐘, 佢話年年都轉英文老師, 今年嚟左兩個都新, 有時問佢個仔老師教d咩, 佢成日都話唔知,  ...

很多東西不能靠單一兩件例子便作定論, 我的女兒就讀荊冕堂士德畢業, 今年係小一生, 唔覺得有問題, 測驗及考試都95分以上, 很多生字都係荊冕堂學過, 但無可否認家長和小朋友都要努力之外, 但小朋友資質都有小小影响. 全部歸咎學校就有點不公平. 以我個人來講, 我只想小朋友開心上學就可以, 太過小而迫小朋友寫字背讀就不太好, 這全是我的個人意見!

原帖由 chedorali 於 08-11-6 18:42 發表

很多東西不能靠單一兩件例子便作定論, 我的女兒就讀荊冕堂士德畢業, 今年係小一生, 唔覺得有問題, 測驗及考試都95分以上, 很多生字都係荊冕堂學過, 但無可否認家長和小朋友都要努力之外, 但小朋友資質都有小小影响 ...

請問你個女派到邊間小學? 多唔多功課? 係唔係全日班? 係唔係個個星期都要默書? 唔好意思好多問題!

因為我個仔今年k3, 好驚佢出年唔習慣, 有個教小學嘅朋友都有提過我, 佢話一年班d學生真係有分別, 活動教學嘅學生真係要兩個月左右先習慣, 因為又要佢地坐定定又要好集中就要一排適應, 我以前選學校前唸左好耐, 聽左好多人意見, 要方便帶佢上學, 又要學校好, 有人提過幼稚園比佢開開心心咁過, 第三年先同佢串吓字默吓書, 等佢早d識應, 我而家都盡量做, 希望幫到佢啦!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 chedorali 於 08-11-6 18:42 發表

很多東西不能靠單一兩件例子便作定論, 我的女兒就讀荊冕堂士德畢業, 今年係小一生, 唔覺得有問題, 測驗及考試都95分以上, 很多生字都係荊冕堂學過, 但無可否認家長和小朋友都要努力之外, 但小朋友資質都有小小影响 ...

Hi Chedorali,

你女兒今年小一, 就你所知, 剛剛過去的一年, 士德小一派位的情況怎樣?  你女兒又派到那一間小學呢??

原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-7 09:37 發表

請問你個女派到邊間小學? 多唔多功課? 係唔係全日班? 係唔係個個星期都要默書? 唔好意思好多問題!

因為我個仔今年k3, 好驚佢出年唔習慣, 有個教小學嘅朋友都有提過我, 佢話一年班d學生真係有分別, 活動教學嘅學生 ...

亞女讀緊一間聖公會小學, 但是自己叩門入的, 功課量不多, 每天大約用45分鐘完成, 全日班, 每星期都有中文及英文默書.  我亦有曾擔心你所擔心的問題, 但係, 亞女表現非常好, 沒有不適應相反十分喜歡返學.   

我唔覺得係活動敎學的小朋友就一定唔適應, 我有個朋友個女都係畢業於傳統幼園, 返學一個月就咋肚痛想唔返學. 其實這些都係因人而異, 做父母都唯有見招拆招啦!  

好似我, 預早在k2下學期就開始敎佢串字, 敎佢寫同認d 中文字, 又不能迫得太緊, 容易有反效果, k3 開始就同佢解釋關於小學的生活, 等佢一早有哂心理準備.   而加見佢咁喜歡返學, 我自己都好開心! 加油吧!

原帖由 yellowfish 於 08-11-7 09:41 發表

Hi Chedorali,

你女兒今年小一, 就你所知, 剛剛過去的一年, 士德小一派位的情況怎樣?  你女兒又派到那一間小學呢??

不好意思, 我不太清楚! 我只知道亞女很多同學係敎徒, round 1 己經入左, 又有d家長派到第二志願都唔满意, 自己就真係好差, 派到十幾所以要叩門.

今日中午收到信, 綠陽收左阿仔讀k1上午, 15號交留位費, 其他mami, 你地收到未?

另外, 今日in左荃浸, 但阿仔表現只是一般, 前段5個小朋友一組, 扮開生日會, 要唱歌及跳舞, 阿仔坐係度郁都唔郁, 無晿歌無跳舞, 後段逐個問問題, 佢就全部答哂, 如果真係好似其他mami講有800幾人in, 只收10x, 咁我諗chance不大了.

Anyway, 就算好彩荃浸收埋, 我都未決定到take邊間, 真係好頭痛!

原帖由 chedorali 於 08-11-7 13:27 發表

亞女讀緊一間聖公會小學, 但是自己叩門入的, 功課量不多, 每天大約用45分鐘完成, 全日班, 每星期都有中文及英文默書.  我亦有曾擔心你所擔心的問題, 但係, 亞女表現非常好, 沒有不適應相反十分喜歡返學.   

我唔 ...

多謝你覆我, 你亞女好快適應真係好, 我都想佢入一間聖公會學校, 得果十五分, 唔知入唔入到!

我個仔而家都好喜歡串字同寫字, 一做得好我就會讚佢, 佢亦好滿足, 剛剛又去書局買左d補充, 撞到個舊同事, 佢話佢個女小一, 上到去就自自然然適應, 叫我唔駛咁緊張, 你話而家做家長點會唔緊張!!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 bb-bu-bu 於 08-11-7 14:07 發表

多謝你覆我, 你亞女好快適應真係好, 我都想佢入一間聖公會學校, 得果十五分, 唔知入唔入到!

我個仔而家都好喜歡串字同寫字, 一做得好我就會讚佢, 佢亦好滿足, 剛剛又去書局買左d補充, 撞到個舊同事, 佢話佢個女小 ...

十五分就真係比較微,不過唔緊要, 只要有恆心一定可以入讀心儀學校, 你要好好做好心埋及資料的準備啊! 我當時都係得15分咋! 你的朋友說得對, 真得不需要擔心得太多, 相信你的仔仔!

回覆 # 的文章

我都收到綠楊幼稚園取錄信啦, 上午班, 但我應該唔留位lu. 因為已經有一間有學劵的幼稚園收左.

回覆 # 的文章

以下是幼稚園講的一套, 做的另一套就有目共睹 - 傷盡家長的心,剝奪學動讀上午班的權利。跟本就是背道而馳。

宗旨

本園教育宗旨以發展全人格為目的,並以西方的知、情、意、行及中國的德、智、體、群、美五育均衡發展為基礎。

教學方針

本園的教育方向以快樂、明朗的心去教育孩子,使孩子在身心各方面都能夠有健全的發展。

1. 保持孩子與生俱來的個性,引導他的生活更圓滿、豐富、努力去達成自主性的發展。

2. 本園用心於設施的改良與進步,關心幼兒生活,讓孩子充滿幸福和希望。

3. 不強迫孩子做艱深的功課,使他們在極自然、輕鬆的環境中健康地成長,充分發揮幼兒資質,天性和能力。

4. 本園幫助孩子充分發揮自我,形成圓滿的個性及健康的體魄,有充分的自信,並幫助孩子融於群體生活。

5. 在遊戲中,引導孩子有自主判斷的能力,培養他們適應這個社會。

6. 教師的工作不只是「教書」,而且是「思想的啟蒙」與「眼光的開拓」。人類的人格在幼兒期開始形成,我們要使孩子在學前階段體會到多姿多采的生活。

教學目標

人格教育的基礎有四個因素:

1. 情緒發展與安定

是透過全部發展及人一生最重要的人格層面和基礎。

2. 自主性的發展

建立情緒安定,儘管自我發展,但情緒不穩定,就會對自己的行為有選擇及偏差,會出現危險、暴力或衝突的行為。

3. 社會適應的發展

一定要透過自主性的發展來支配,在家庭中要遵守規範,在園中要有常規配合,假如不能養成,便形成「自我中心」,不能和周圍的人協調,如果自我中心被阻止,就會逃避,也會自我否定。

4. 智能的發展

以上三種層面,智能發展的能力和人格有緊密的關係,假如自主性發展不被支持,就只有知識,而沒有適應社會的能力,智能就會有偏差,而用於不當之處。

教學方法

1. 因材施教,配合幼兒智能差異,並重視其興趣,使每個幼兒在快樂中獲得適於其本身條件的教育效益。

2. 培養幼兒自主、自立、自學、思考、表達的能力;並培養他們有恒心、有耐力、積極而不怕失敗的良好性格。

3. 幫助幼兒發展自我照顧的能力,在幼稚園階段結束前並幫助他們適應小學的生活。

4. 採用歐、美、日的「異年齡教育」。由年長的學生帶領年幼學生學習。訓練他們互助互愛的精神

我只想講,我對綠楊幼稚園好失望.
原帖由 monkeymonkey04 於 09-4-27 00:17 發表
以下是幼稚園講的一套, 做的另一套就有目共睹 - 傷盡家長的心,剝奪學動讀上午班的權利。跟本就是背道而馳。

宗旨

本園教育宗旨以發展全人格為目的,並以西方的知、情、意、行及中國的德、智、體、群、美五育均衡發展為 ...
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg
‹ 上一主題|下一主題