用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解band 1 會派到去band3中學?
樓主: donomother
go

點解band 1 會派到去band3中學?   [複製鏈接]

學校有沒有用標準分差的計法,而非簡單平均去協助家長準確估計呈分試排名呢?女兒讀宣小時,學校會另外通知呈分試排名。以標準分差計算的呈分試排名和成績表上按科目比重計算的簡單平均分排名是會有出入的。

khmama 發表於 12-7-13 09:59
其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。 ...

一早有人建議過,但政府不理會。
百多萬的納稅人可以選擇網上填寫報稅表,為什麼每年數萬的小六家長不可以選擇直接網上填表選中學?

選擇用網上填表選中學,程式上可以提供很多避免填錯的功能,例如:
- 家長填上學校號碼時,自動顯示學校全名和學校提供的學額。
- 程式上防止男生選錯女校,女生選錯男校。
- 程式上防止學生選錯他區的學校。

like_travel       發表於 12-7-27 17:16
donomother  我覺得政府有心玩嘢,明明有很多方法可以做得更好,小巿民都知有咩理由佢哋諗唔到  發表於 12-7-14 08:23
杰杰媽媽  我都想知D低BB高官點解有人教埋佢地做野,唔洗佢用腦諗啦,都唔肯郁...............講真真係仲衰過小朋友,細路多數都踢得郁呀,佢地真係..........  發表於 12-7-14 08:12

回復 ohnono 的帖子

的確沙田係好區,當年升中講座我記得沙祟校長在台上叫sure自己子女係band1生的話,記得把頭十幾間英中填晒前面,因為沙田區band1英中學額多過學生,反而小學的老師比較保守到第四志願就要我小朋友放間band2頭中中落去,所以當年份選校draft擦到爛哂,所以派四志願派到沙官一點也不出奇,當人人以為入唔到,唔敢膽揀的學校反而易入。

杰杰媽媽  我自己細個都係住在沙田、讀在沙田  發表於 12-7-14 08:22
杰杰媽媽  冇錯,所以我住好遠,入唔自己區想讀個間,就買個保險考到入去沙田英中,因為我相信全香港最易入英中既區就係沙田&沙田好多有心既學校  發表於 12-7-14 08:21

回復 donomother 的帖子

"  PS: 其實人生咁漫長,幾十年後想番轉頭可能只是小事而矣!由出生至工作,要經歷不同的試鍊,過程中除努力外不可否認很多幸運成份,但那一部分我們掌握不到,改變不了只可調節自己看事情的心態,所謂積極樂觀面對^^   "

呢個係我做人既宗旨,SO人都冇老得咁快..........

yingmuffin  十萬個同意  發表於 12-8-14 16:46
like_travel   x 100000000000000  發表於 12-7-27 12:43

聽講他也叩了陳瑞祺,很大機會叩到,希望有好消息!這個意想不到的的派位結果,一定讓他媽咪措手不及,真是可憐了小朋友和家長,這麼熱的天氣,要周圍樸叩門。以他的成績,要叩到比賽官好的學校應該並不難,如果真的不理想,讀一年再轉校,正面一點看,就當是磨練自己,只能這樣。聽講他第一志願是華英,我本來自行時第一也是華英,到統一時我放棄華英了,為求穩,第一志願填了自行第二的英中,如願派到了。到現在我也不明白,他為什麽會派到BAND3的賽官?

PS:兩個小朋友非常可愛,我兒子說樣子簡直似到十足十,唯一不同的,他們是認臉上那個不同的標誌

回復 wendyw 的帖子

對呀!我都叫佢求穩去大孖派到間中學陳瑞祺叩門先,雖然只是band2頭都比現在程況好,但她都失晒信心話交咗表校長話仲揀緊,好慘...因叩門階段選擇權在學校手上,很多學校都會吊高嚟賣,最可憐是小朋友,我反而很久沒有見她那對孖仔,其實她四姊弟也長得男才女貌,我大仔係佢囡囡的幼稚園同學,所以認識了她們十幾年了

這兩天大孖細孖都沒到學校,估計去面試,考試了,希望有好的消息。

醒目開學勳章

囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生 , 幸運地派到區內b1尾b2頭既心儀中學, 但囝囝有3位b1同學派了b3中學, 佢地全級名前肯定是b1中成績名次都高過囝囝, 叩了幾日門都冇學校收

引用:囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生+,+幸運地派到區

原帖由 peggy 於 12-07-15 發表
囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生 , 幸運地派到區內b1尾b2頭既心儀中學, 但囝囝有3位b1同學派了b3中學, 佢地全級名 ...
吾係下話,又係咁樣。點解今年好似有咁多錯配架,有冇叩直資呀?我個女間直資註冊時都見有荃灣區小學一同去註冊。

peggy  只知叩了很多間區外&區內既官津校, 唔知有冇去直資叩門  發表於 12-7-15 18:35

回復 Kittymummy 的帖子

年年都好多錯配架啦, o的學生完全唔知自己banding, 錯配都唔出奇.

回復 khmama 的帖子

同意

沙田多英中, 有年一間小學, A學生考得好後7X, 老師講明是BAND2頭; 另一位B同學是6X, 老師說是BAND1尾,B同學父母想, 抽既是BAND頭尾都係樣, 將沙田最TOP放前, 填了十幾間都是英中,結果派去馬鞍山一間BAND3中學.

而 A學生將BAND1尾中學,又有收過BAND2生既英中, 放第一, 最後去英中郭XX.

其實基本上以上2人都是BAND2學生, 後者唔知, 部署錯曬, 派了去BAND3中學.     

引用:回復+Kittymummy+的帖子 年年都好多錯配架

原帖由 khmama 於 12-07-15 發表

年年都好多錯配架啦, o的學生完全唔知自己banding, 錯配都唔出奇.
今日去左直資中學聽orientation, 吾少黎自荃灣區,真係重災區,29志願都有!

有時災區無分輕與重,有家長派二、三志願都四出叩門;有家長派伊中,又四出叩門。

最經典的莫過於西貢區,未派位前,個個都話將軍澳係重災區,因為嚴重缺乏band 1學額的關係,將有超過3成band 1生未能在原區升回band 1英中。

誰知派位後,個個爭先恐後上來報喜,有的話獲派頭三志願的有98%,當睇清他們獲派的學校更是吃了一驚,多半去了區外的名英中!又有的話學校裡band 1同學獲派第一志願的有95%,即是差不多全數獲得第一志願!

除了恭喜他們之外,只能歸夠於因為他們太瞭解和熟識這個遊戲的玩法!

杰杰媽媽  對,要計到自行一擊即中,望有運入到想讀既中學,不如靠自己搵間同自己程度差唔多既入。自行攪掂  發表於 12-7-17 18:35
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ksw 的帖子

佢係咪跨區,女女第一志願派唔到,差過佢嘅同學派到

各位媽媽,你們好!

因為囡囡今年升小六,下年要升中派位了,所以我也要開始在EK爬文進修了,希望不會太遲吧!

緊係啦,+佢點會選頭5志願都係+BAND+1呀,+因

原帖由 tungwai 於 12-07-10 發表
緊係啦, 佢點會選頭5志願都係 BAND 1呀, 因佢選第二至第五志願的 BAND 1, 其他人會選做第一志願, 咁 BAND 1 ...

無理由第五志願就選band 2. 樓主朋友無錯呀! 我在十幾位後始填band 2. 除非佢被誤導以為自己係BAND 1 生.....原來係BAND 2 人

yyhappy  我第二志願便要向現實低頭揀BAND 2A學校。  發表於 12-7-27 18:47

點解band 1 會派到去band3中學? 原因有3個:
(1) 選校太進取、(2)學校跌Band、(3)以為自己係Band1A-1B,原來Band1C-Badn2A.!

我女兒在校評估是band 1c - band 2a, 但同樣派了賽官,出事當日即刻四處叩門,一星期叩了20幾間,在分班試前(17-07)才有一間 band 2b 中學收她,一星期的叩門,真的苦不堪言,我們選校已經不進取,第一選band 1c, 第二選已經是band 2a及第三已經是band 2b, 派位結果是意料之外的"差"

yovin  嘩!好驚,咁穩陣都出事  發表於 12-7-29 03:55
peggy  囝囝都是b1c - b2a , 所以第一志願填b2a , 很幸運派到第1志願  發表於 12-7-28 02:36
杰杰媽媽  如果係我第一會填b2a  發表於 12-7-27 09:28
‹ 上一主題|下一主題