用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31區加油及匯報區
樓主: raro
go

31區加油及匯報區   [複製鏈接]

Marco2010 發表於 17-6-7 08:27
音小校園又靚,又一條龍,而且中學成績又很不錯。比很多油尖旺中學好。
她已經不是以前大家印象中的水泡了 ...

$$$$$$$

$5200學費連樂器+$1270校車,仲要買樂器,仲有餐費,我哋叩到盡量叩,經濟實在有壓力。

(btw,註冊日帶領唱聖詩個位老師,唱喉好到不得了就算玩中國好聲音,相信都實有人轉身,合埋眼以為容視兒唱緊歌,音小不愧係音小)

gglover 發表於 17-6-7 10:07
$$$$$$$

$5200學費連樂器+$1270校車,仲要買樂器,仲有餐費,我哋叩到盡量叩,經濟實在有壓力。
近兩年龍校既DSE成績, 撇除個堆傳統名校, 音中只比港同和GT差, 遠勝福建, 真道, 培僑, 播道...... 不過係貴咗D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-7 11:31
近兩年龍校既DSE成績, 撇除個堆傳統名校, 音中只比港同和GT差, 遠勝福建, 真道, 培僑, 播道...... 不過係貴 ...

無唸過音中DSE遠勝福建
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

好似見唔到派到舊油天嘅!

se6b03 發表於 17-6-3 12:06
係呀!基道每一級只有三班,又係小班教學,所以好少位。
上次自行15分都唔入。唔放乙一無乜機會。 ...

你今次中了!安落曬?恭喜您先。小班教學是否一班25人定28人?

Felix223 發表於 17-6-7 16:46
你今次中了!安落曬?恭喜您先。小班教學是否一班25人定28人?

多謝你!希望你下年都可以得償所願,入到心儀學校!

小班本身係收25人一班,但可多收2人叩門即27人一班。大班可以多收3人,小班只可以多收2人。因為多收部分係以每班一成學額計算。

大班教學,30人一班,多收一成即每班3個。小班教學,25人一班,多收一成即2.5人,但人數不能有小數位。取其較少者,即2個。

Felix223    發表於 17-6-8 11:23

se6b03 發表於 17-6-3 12:13
20分真的不太肯定,我得15分衰左。但自行階段必收生已經佔左大約22個位,得16個計分位。 ...

除非你報係Sen 有朋友就因為咁今年15分入咗

hihicathk 發表於 17-6-7 18:16
除非你報係Sen 有朋友就因為咁今年15分入咗

應該唔關事,唔係個個填sen都自行收咗㗎喎

估計應該係15分收唔晒要抽,咁岩被抽中果個填左係SEN。應該唔關SEN既事,無聽過話填SEN有優先。

穎芯媽媽 發表於 17-6-7 16:24
好似見唔到派到舊油天嘅!

我身邊都係報新油天做第一志願多,舊油叩門多

raro 發表於 17-6-8 10:14
我身邊都係報新油天做第一志願多,舊油叩門多

點解第一志願新油天, 叩門舊油天呢?

ekhc 發表於 17-6-8 10:51
新油環境資源感覺好D,叩門當然都有叩新油,不過舊油都會一齊叩。我身邊既係咁。

ekhc 發表於 17-6-8 10:51

我諗家長認為舊油競爭無咁大,機會多些少。

但事實是否舊油真的容易些?我有疑問

tkinwong 發表於 17-6-8 11:01
我諗家長認為舊油競爭無咁大,機會多些少。

但事實是否舊油真的容易些?我有疑問

raro 發表於 17-6-8 10:57
新油環境資源感覺好D,叩門當然都有叩新油,不過舊油都會一齊叩。我身邊既係咁。
...

但新舊油天interview 好多人都撞時間, 只能2揀1

ekhc 發表於 17-6-8 11:22
但新舊油天interview 好多人都撞時間, 只能2揀1

係呀,好容易撞,選翻志願靠前阿間

一般來說,兩油多數人都揀新油先,因校園大及新。自己都覺得㨂舊油乙一係易過新油。而且舊油相對冇咁谷,新油巳經要考分班試。

micmic1352000 發表於 17-6-8 13:31
一般來說,兩油多數人都揀新油先,因校園大及新。自己都覺得㨂舊油乙一係易過新油。而且舊油相對冇咁谷,新 ...
當年揀舊油原因係返学晏d冇新油咁早,同埋近屋企。其实边间谷人人说法不同。舊油P1需冇分班试但p.4开始分精英班,每个学期开学后一个月起每星期都有测验同默書係non stop, 不过吾计成绩表分。每年中丶英4测,數6测,2考。而新油冇分精英班,有评估同测验会计落成绩表分,outing 活动比舊油多。叩门人數一定新油多人申请,自己睇下边间適合同勝算高d就去边间啦。

回覆 kkhon 的帖子

不是舊油天谷d嗎....?

Ktfk 發表於 17-6-8 22:12
回覆 kkhon 的帖子

不是舊油天谷d嗎....?
兩间都谷舊油以前係下午校,新油上午校,好似话上下午校都想留在原校址,最后上午校搬去新校址。舊油傳统教学,新油好似活动教学多d。舊油p.6全级星期一至五要早返50mins上增潤课操PS1,新油係咪一星期只早返2-3日?
‹ 上一主題|下一主題