用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
樓主: mandyclm
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-7-5 15:54
但讀spcs喎差極有個譜啦,唔通spcs會收啲差嘅學生玩自己咩?不過唔緊要,有IAL ...

校長面試係 兜口兜面 ( 唔好意思 俗咗少少 )話阿妹中文差

kirstyau 發表於 23-7-5 15:55
校長面試係 兜口兜面 ( 唔好意思 俗咗少少 )話阿妹中文差

照收,因為可以揀讀IAL

PTL_L 發表於 23-7-5 15:48
下,中文英文有得操㗎咩?

中文梗係有得操啦,睇過viu TV 訪問YY Lam, 睇見就覺得恐怖,中文真係要放好多時間,叻嘅靠補習會好少少,讀得精啲,慳返啲時間。小學中文好,同應付DSE 中文嘅能力係完全唔relate。

gabejang    發表於 23-7-5 16:39

boboapril 發表於 23-7-5 16:26
中文梗係有得操啦,睇過viu TV 訪問YY Lam, 睇見就覺得恐怖,中文真係要放好多時間,叻嘅靠補習會好少少, ...

操,我覺得係數理方面嘅,語文相關科目,其實係語感問題多啲,咁如果話做下past paper 、練習或補下習叫操嘅話,咁咪叫操囉。暫時唔駛睇佢,補習天王唔嚇下啲成日話中文好難嘅人,邊有生意做?點買幾層樓呢?
我大嘅就係小學中文科好,keep到快高中喇,中文一樣咁好,唔駛補習(講中文咋),亦冇得操,佢話㗎,就算睇番學校啲worksheet 作用不大,都係要靠平時上堂,唔係佢特別叻,但佢係語感加記性好嘅人,偏科表表者,鍾意嘅科目會務求攞一二,唔鍾意嘅,合格就算,我係由佢嘅。

SLHongkonger 發表於 23-7-5 07:14
其實大家如果要拗
應該係 IAL 中文比DSE中文淺 係淺在邊一部份
DSE中文易炒既原因又係乜?

DSE 中文為母語水平
GCSE/AL 中文為第二語言水平
大學 ACL 只要求 GCSE 無需考 AL
中大/理大/城大/浸大/嶺大/教大要 C/4
港大/都大要只要 E/3 科大更低要 E/2
GCSE Standard pass (合格) 為 C/4

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/547/

https://www.bbc.co.uk/news/education-48993830

又講個例子,表親戚,兩個小朋友唔算好精Ling 個d, 亦唔係名校生。1個讀band 1, 你當地區band 1B, 校內初中至高中keep 住頭幾名,勤力底。另一個讀band 2A, 不嬲無話成績好,傻下傻下,亦唔係特別勤力。最終band 1 嗰個低分d入理大,band 2 嗰個高分d入中大。重點,band 2 個媽媽係中文科高中課程嘅老師。band 1 嗰個係有失手,band 2 嗰個無人(佢本人、屋企、學校老師、同學)預估到有機會讀中大。成件事我覺得真係幾搞鬼。

boboapril 發表於 23-7-5 16:38
又講個例子,表親戚,兩個小朋友唔算好精Ling 個d, 亦唔係名校生。1個讀band 1, 你當地區band 1B, 校內初中 ...

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

嗱,我冇話唔重要呀,不過你可以睇下望一望先!

你呢個case,我睇到係,高中課程老師,即好熟點玩升U啦!校內CO都可能有影響,2024冇咗LS,CO佔嘅%仲大咗!

又講個例子,表親戚,兩個小朋友唔算好精Ling 個d, 亦唔係名校生。1個讀band 1, 你當地區band 1B, 校內初中 ...
就係ED例子得人驚. 話有1半人有3, 但果半人如果random都幾嚇人.

哈哈,我部門今年請了幾個dse應屆畢業生做intern (唔好問點解請), 其中一個又係傻下傻下,上星期去了中大interview

PTL_L 發表於 23-7-5 16:36
操,我覺得係數理方面嘅,語文相關科目,其實係語感問題多啲,咁如果話做下past paper 、練習或補下習叫操 ...

What do you mean by "語感"?

就是試題設計與評核標準出了嚴重問題,而這些問題正正反映了主事人的思想水平和文學素養。

及至2018年,試卷就《孤獨的理由》一文出了12道題目,文章作者林黛嫚在個人社交平台說「很多題都不知道如何作答」,指出若自己是考生,「大概只能低分掠過」。

考材之一的作者林黛嫚指出,若自己是考生,「大概只能低分掠過」。(台灣中央大學Facebook圖片)
考材之一的作者林黛嫚指出,若自己是考生,「大概只能低分掠過」。(台灣中央大學Facebook圖片)

第一次出現原作者不懂得回答的試題是2013年,經過幾年的時間,發生多次類似鬧劇,及至2018年,有關人士仍然努力不懈地創作一些作者也只能「低分掠過」的考試題目。另一方面,在評卷工作剛開始之時,即使原作者已經表明了自己的想法(一般是傳媒訪問),考評局在評卷時仍對原作者的理解給予低分,或者完全漠視作者指出的問題,堅持自己的「標準答案」。

以上種種,反映了負責這考試的團隊,不但沒有文學修養,思維能力也極低,還有一種異於常人的想法和信念,而很不幸,這群人對這些奇怪的想法和信念堅定不移。

大學更改收生標準是造福社會

不同科目的難,有不同的性質。物理科的難,是智力和努力可以克服的一種;中文科文憑試的難,智力和努力很大可能幫不上忙。這難,在於要求莘莘學子,學習如何滿足這群沒有什麼文學修養、智力水平也不高的人所設下的奇異考試標準。

面對這種考試,學生花大量時間,但不是學習語文或培養文學素養,而是學習以奇招怪式,去盡量滿足這種畸形考試的荒謬標準。這種考試不能反映學生的語文或思考能力。除非學生變成這些「奇人」肚裏的那條蟲,在這科目的投入再多,並不代表能換來更好的成績。

成績與智力及努力脫鈎,這毀了學生前程,同時嚴重擾亂大學收生。也難怪自文憑試開始以來,不同大學年復年的更改收生計分方法。由是觀之,現在港大把中文科的最低入學要求由Level 3降為Level 2,是造福社會。

boboapril 發表於 23-7-5 17:48
就是試題設計與評核標準出了嚴重問題,而這些問題正正反映了主事人的思想水平和文學素養。

及至2018年,試 ...
多謝你貼出此文,其實中國文學科賞析/Eng Lit critique 都係同一個通病,用一個主觀狹窄嘅眼界去評論文學甚至將單一角度嘅剖析作為評分標準。白先勇當年嚟香港座談都話佢唔會識答驀然回首嘅歷年試題,笑稱我地考評局好厲害,學生好厲害但中文科係必修科,新加返嘅讀本題佔分偏少,確實為難考生。

ekhc    發表於 23-7-7 09:34

我會話,文學是用來欣賞,唔係用嚟考核語文能力吧。。。

事實上,DSE中文科被稱為「死亡之卷」,亦曾有原作者表示「不懂作答」。第二屆DSE中文科試題引用張曉風《我交給你們一個孩子》和黃國彬《說誓》,惟前者受訪時稱對於部分題目的理解,「每一個人都可以有解釋的理由」;後者則稱,就算自己答題目都不會準確。

文憑試中文科閱讀能力已非首次採用台灣作家作品出題,如2014年曾引用台灣作家徐國能作品《第九味》。當時徐國能亦試答考題,結果6分滿分,他只獲得2分。

boboapril 發表於 23-7-5 17:48

及至2018年,試 ...

大學可自行決定2?

poonseelai 發表於 23-7-5 18:40
大學可自行決定2?

你可以係公開嘅資料search 到各大學彈性收生安排。

香港大學

基本收生要求:「332233」,即DSE中、英文最少達第3級,數學、通識達2,兩科選修科達3。

彈性收生安排:
考生在中、英文或兩科選修科中,其中一科成績未達3,而其他學科成績優異,仍有機會入讀港大,而條件包括失手科目成績不能低於2、考生要把報讀的課程放在JUPAS Band A,以及按不同課程的規定通過面試等。在這個情況下,考生報讀課程所持的總分數(按不同課程的入學計分方程式計算),會被「打九折」考慮。

去年實際收生分數:
以港大工程為例,收生分數中位數是中、英加最佳3科成績的25分。

boboapril 發表於 23-7-5 23:28
你可以係公開嘅資料search 到各大學彈性收生安排。

香港大學

知道這個彈性收生計劃, 我以為一刀切改了

kirstyau 發表於 23-7-5 00:33

咁事實真係有一班人避中文讀IAL/IB, 每人都有自己選擇,  ...
我覺得2024年DSE 開放內地開考, 最大影響就是數理科, 特別是兩科數和物理, 本地生摘星會難左.  

jaycee_mami 發表於 23-7-6 10:40
我覺得2024年DSE 開放內地開考, 最大影響就是數理科, 特別是兩科數和物理, 本地生摘星會難左.  
...

有道理。DSE科數又真係唔上唔落,唔知想點,M1 /M2 真係理科人必讀,但將來又蝕埋個馬鼻,唏噓。

lot888 發表於 23-7-4 12:35
師兄講得啱。外國人博命學中文,我哋有先天優勢竟自我放棄?香港食四方飯,做買賣,中英都要好。外資請我哋 ...

師兄係清醒人, 所謂眾人皆醉我獨醒。我都支持師兄。

gabejang 發表於 23-7-4 15:39
我從會揀呢兩間嘅學生/家長角度出發咋。我教小朋友分析都會教佢包容多角度思考。
乜唔俾人話當年嘅咩? 我 ...

迎難而上 避重就輕
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊