用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教QC同埋spcc interview
樓主: FlyingMM
go

請教QC同埋spcc interview   [複製鏈接]

Nbranson 發表於 24-2-1 12:49
Haha 真係可以話畀你聽,足球籃球排球游水...入到決賽校長同前校長(校監都會去打氣)都會去睇。贏輸啲校長都 ...
这样看来,DBS学生经常打进决赛,还要A/B/C grade都劲,加埋西乐团,中乐团,歌咏队等等,DBS校长最忙!

Nbranson 發表於 24-2-1 12:39
回覆 rsx 的帖子

一個中學嘅成長過程,除咗考試好應該有音樂包括管樂弦樂合唱團,校外比賽包括中英辯論ste ...

乒乓羽毛6年收到一個已經可以唔錯成績,收到2個捧埋杯都得,700人有2-3個唔難吧~

Zleep 發表於 24-2-1 12:44
而家好似係dse 成個學制優勢都不大。
讀官津好似小條出路咁,但IB 又不是個個小朋友都適合讀,權宜之計就係 ...

DSE唔係問題,而係你有水可以加餸啫~

猴子爸 發表於 24-2-1 12:54
这样看来,DBS学生经常打进决赛,还要A/B/C grade都劲,加埋西乐团,中乐团,歌咏队等等,DBS校长最忙! :w ...

應該唔係睇晒全場

回覆 Nbranson 的帖子

就係呢啲教育,令到old boys對學校有歸屬感,呢啲先係名校。 你同我講dse5分今年畀上年高咗一個percent所以好勁?對個細路成長有乜幫助? 中半山間男校,有個舊生畢咗業30年,畢業後每個禮拜一日返學教波,自己出錢crc租場比球隊每個禮拜練兩個鐘,出錢出力。giving.... 依d先係名校... 啲學生見到都問佢做乜咁蝕底。就係呢一種教育出到啲真係頂尖嘅勁人。高錕教授,香港下一個諾貝爾得獎者盧旭明教授..... 以前同而家好多嘅行政立法局議員行政會議召集人,最出名嗰幾個資深大律師.... 就係咁樣教出嚟㗎囉。唔講喇太長氣。

回覆 Nbranson 的帖子

高錕教授盧旭明教授 , 咁你指既中學,應該係SJC。好多有歷史既名校,D校友都有出$出力。

相信呢度好多爸爸媽咪都受過呢兩個教授發明嘅恩惠。只係想講運動同課外活動對於選校都係好緊要。運動課外活動...唔係淨係參加比賽贏波攞獎,中間會接觸到好多校內校外嘅人... 學識贏同輸都好緊要。呢兩間都係全香港top 3 ... 真係睇唔到有邊間可以挑戰佢哋

回覆 Zleep 的帖子

使乜咁煩,大把人一早已經讀到中四中五轉去國際學校考gce A level啦。許廷鏗方力申讀到中六就去咗german swiss讀一年然後入uni .....

Zleep 發表於 24-2-1 12:44
而家好似係dse 成個學制優勢都不大。
讀官津好似小條出路咁,但IB 又不是個個小朋友都適合讀,權宜之計就係 ...
EDB 批左英華開IAL?

使乜驚iAL GCE容易, 你讀到高中先轉去國際學校讀一兩年考試你都足夠攞高分

Nbranson 發表於 24-2-1 13:38
相信呢度好多爸爸媽咪都受過呢兩個教授發明嘅恩惠。只係想講運動同課外活動對於選校都係好緊要。運動課外活 ...

唔係好多人咁諗
從其他家長口中得知: "LS 太多課外活動喇, QC 好呀, 無乜課外動, 可以專心讀書"
可憐小朋友成長階段除左讀書, 其他都是零

Fair enough la... 想個仔女專心讀書qc真係啱。隔離又有圖書館,一放學就去隔離沉浸式溫習所以出到咁多狀元。一

我又唔係咁睇
我覺得小朋友都唔係淨係只有讀書,學校童軍又去露營,禮拜六又去玩定向,有時又有天文觀星,又去參觀科學園,聖誕又搞web scrapping workshop,呢排又留係學校幫手搞活動,又合唱團排練..
學校上堂係8:30但我仔朝朝七點幾就返到學校同師兄打波
雖然冇入校隊亦都冇出去比賽,
但唔代表佢哋冇嘢玩
唔係一定要出去參加D1先叫有玩運動

劉仔仔 發表於 24-2-1 14:35
我又唔係咁睇
我覺得小朋友都唔係淨係只有讀書,學校童軍又去露營,禮拜六又去玩定向,有時又有天文觀星, ...
Sure.... 當然啦。即係好似你做永亨又係叫做金融你做Goldman Sachs point72又係叫做金融.... 只係驚你行出嚟遇到人問你可以傾到計啫。

Nbranson 發表於 24-2-1 14:51
Sure.... 當然啦。即係好似你做永亨又係叫做金融你做Goldman Sachs point72又係叫做金融.... 只係驚你行出 ...
QC仔用功读书,平时打下波,有益身心,考试成绩好,入医科做医生。XX仔打好波,经常练波,考试成绩普通,读nursing做护士。
大家毕业后,XX仔懂得学界运动,QC仔不懂,但QC仔可以点XX仔做野。

这只是个别例子,不代表整体学生的情况。

你講得好啱
既然方向唔同,要玩運動打比賽,Qc真係唔係好啱貴子弟
唔想淨係讀書嘅,千萬千萬唔好自行或者去大抽獎啊
深信大把家長會多謝你

Yes la.... XX 仔已經出左兩個醫管局主席,所有醫生都聽佢點wor.... 梁志鴻醫生兩兄弟。

Nbranson 發表於 24-2-1 15:05
Yes la.... XX 仔已經出左兩個醫管局主席,所有醫生都聽佢點wor.... 梁志鴻醫生兩兄弟。 ...
凡事都看比例啦。慈云山卜记都有人入医。。。不知是什么世纪的事。。。

Nbranson 發表於 24-2-1 15:05
Yes la.... XX 仔已經出左兩個醫管局主席,所有醫生都聽佢點wor.... 梁志鴻醫生兩兄弟。 ...
唔好嬲,我個仔一早讀完中學啦我口痕啫, 佢都讀緊醫。spcc 一年三十幾四十個入中大港大醫學院而家畀qc更加多醫生學生。依家女仔叻過男仔啦

唔記得好耐以前嘅羅嘉瑞醫生添,xx 仔出過三個醫管局主席 唔係兩個
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊