用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇子女是帶飯返學的家長...
樓主: cutie4gal
go

有冇子女是帶飯返學的家長... [複製鏈接]

超級版主

Re: 有冇子女是帶飯返學的家長...

carlo:

我用依種
http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=181028
雪左係冰格差唔多兩年都好work,甜同咸都用佢。

朝日係點樣ga?

超級版主

Naughtymom:

buffalo 兩層保暖飯壼重唔重?兩層都咁熱?
唔該哂妳ge報告,等我個仔讀全日班時都有個準備。

召藥師,

我好想試下整軟棉棉地湯種麵包,有冇recipe可以抄考呢?   

我聽講北海道湯種吐司包,勁好食。

Naughtymom

召藥師,

我好似都係呢種。 唔好意思,我個人比較冇記性,見笑,見笑。

要放入冰格架咩?弊,我擺左係下面丫,咁點算,係咪唔得架啦?
召藥師 寫道:
carlo:

我用依種
http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=181028
雪左係冰格差唔多兩年都好work,甜同咸都用佢。

朝日係點樣ga?

召藥師,

我買呢隻Buffalo兩層飯壼,兩層都係內膽內,所以一樣熱。之前我笨左,貪靚,買左個Tiger winnie the pooh,兩層飯壼俾亞囡,靚就靚啦 (仲好貴添   ), 點知上面個層因為唔係內膽內,所以極之唔夠暖,不過講句公道說話,呢個Tiger飯壼的下層,係非常之暖的(比依家呢層buffalo 暖),我相信冬天都好okay,但只限下層。 :cry:

我屋企依家有四個保暖飯壼,一個三層Thermos勁重大人飯壼 (非常熱,但太重,我自己都唔想用),一個兩層Tiger飯壼,一個三層Tiger飯壼(俾我自己用),一個最新買兩層Buffalo飯壼。就來可以開飯壼店賣飯壼。嘻嘻

Sorry 漏左答你。帶飯壼返學對小朋友點都係重同辛苦,不過我覺得個重量acceptable。

超級版主

Naughtymom:
咁多?!!又真係可以開飯壼店wor     

個包yeast妳開左幾耐呀?太耐就可能唔work ga,妳番到屋企快d放入冰格喇~(要試work唔work,可加一小匙yeast落微暖糖水度mix埋,10分鐘後都冇泡泡出或得好少好少就死哂唔要得。)

依個係我琴既整ge湯種包:
湯種(20g高粉/中根粉+100g水,用細火加熱,要不停攪至起紋成糊,放涼)
全麥粉(百佳有售)40g
高粉400g
蛋一隻
糖30g 鹽5g(個包係少甜帶咸)
奶粉20g
instant dry yeast 6g
提子乾適量
水150-170g(個麵團痴手d要撻,150g已好痴手就唔好再加水)
牛油25g

做法:
先將麵粉、湯種、蛋、糖、鹽、奶粉、提子乾、yeast(唔好同鹽及糖放埋一齊)及水搓勻,初初會好痴手,要撻佢至少50-100下,搓下又撻下至唔再痴手及有彈性,再加入室溫變軟牛油,再搓撻至有彈性,拉到少少薄膜就得(整包唔一定要拉到好大塊薄膜先得),滾圓發酵至兩倍大(40min-1hr),分開小份(我自己大概咁分冇用磅,大概係50g1個左右),壓扁放氣再做形,再發酵45min,焗前可塗蛋汁或奶係面(亦可塗蛋汁後放芝麻或燕麥係包面),190-200度焗12-15分鐘就得(視乎包包變成金黃色)。

召藥師 ,

唔好意思 , 我今日未做 , 所以 copy 底左係自已 file .

Naughtymom ,

睇 lai 妳都係高手喎 !  

carlo

召藥師:

個包yeast開左大概三幾個月啦,因為次次都有一大陣酒精味,搞到我冇晒心機,都唔想再整。 :cry: 唔知依家仲用唔用得,等我返去用你個方法試試,唔該晒。

仲有,多謝你咁珍貴的湯種麵包食譜,我一定會好好收蔵,不日再戰江湖,有好消息,就上來報告。

Naughtymom

car-long,

我真係唔係高手丫,眼高手低就真。睇整包包書就多,實戰經驗就少,個種齌talk唔做既人就係我啦。   

Naughtymom

Naughtymom ,

我都只可糊口架咋 ! heheh ~

carlo

迪迪洛洛媽媽

唔該晒你先,我等你消息先買,最怕買左都係唔暖咁就慘。

其實有時都要睇下放d乜野食物,如果冇汁或湯,我諗都係唔keep得耐,你而家係咪諗住用密實盒再用保溫袋呀,但咁樣會唔會好複雜呢?

迪迪洛洛媽媽 寫道:
比比:

我就係買咗圓形扁身的飯盒, 我試過放熱水, 真係keep得幾好, 不過, 未試過裝飯, 等我這幾天得閒些, 再試試, 然後話你知!  這飯盒是我姐姐在將軍澳幫我買, 原價$148, 佢幫我講價, 最後$140成交.

另外, 我昨天買了一個密實盒, 嘗試把buffalo個飯盒放入去. 我先用熱水浸暖內胆, 在飯盒的內胆內加一些熱水, 放入容器, 蓋好蓋, 將成個buffalo放入密實盒內, 再放入保溫袋. 五個鐘後, d飯的熱度剛好, 不太熱也不太凍.  比起昨天得一點暖, 實在差很遠.  不過, 現在剛剛好, 唔知冬天夠唔夠熱!
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

比比:

我都覺得要視乎放甚麼
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

我就是用那好靚但唔保暖的Tiger winnie the pooh, 上格真是好唔得, 但用了保

ak25, 請問加了保溫袋可keep幾多個鐘呢?

Hi  迪迪洛洛媽媽,

唔好意思想請教下妳用的三光牌飯壺, 是否是中間沒有柱, 有兩層這種, 因為女兒常說學校d飯不好吃, 她想帶飯回校食。 我自己有個Tiger兩格這種, 但不夠熱, 想請問下妳用的三光牌的飯壺相對妳另一個buffalo飯壺保溫能力, 是否相差很遠。謝謝!

Hello ak25,

請問你可否post你個保溫袋的相讓我看看。我再$10 Jusco shop 買左一個保溫袋,不過我好懷疑佢既功效(不過未試)。千色店0個個請問幾錢呢?

謝謝!

naughtymom
[quote]
ak25 寫道:
我就是用那好靚但唔保暖的Tiger winnie the pooh, 上格真是好唔得, 但用了保

VanessaMeMe 寫道:
Hi  迪迪洛洛媽媽,

唔好意思想請教下妳用的三光牌飯壺, 是否是中間沒有柱, 有兩層這種, 因為女兒常說學校d飯不好吃, 她想帶飯回校食。 我自己有個Tiger兩格這種, 但不夠熱, 想請問下妳用的三光牌的飯壺相對妳另一個buffalo飯壺保溫能力, 是否相差很遠。謝謝!

我是買了以下款式, 0.95L:

三光牌便當盒

不知是否buffalo個飯壺得一格, 所以保溫上沒有三光牌那麼好 (只測試熱水計).  等我今晚或明天試
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

Hi 迪迪洛洛媽媽,

我都是想買這款式。
這樣就麻煩妳了, 如果可以請告知兩個飯壺的評價如何。
謝謝!

比比/VanessaMeMe:

今天測試了三個飯壺, 以淨裝飯, 用原裝袋裝住, 5個小時後計:

(1)  Buffalo 始終唔夠暖, 如果一直不用熱水浸住個內胆 (浸到食飯為止), d飯就只是微暖, 是三個中最差的一個.  可能這款只得一格的, 始終不及有兩格的好.

(2)  三光牌確實比buffalo暖, 但都只是剛好可以吃, 非有煙出那種. 這款都OK.

(3)  Komax 韓國牌子 (新買的, 就嚟我都可以開飯壺店), 三個之中這個最熱, 打開時亦有些煙出.  5小時後, 我嘗試把上層放餸的格層, 注入一些熱水, 再過4個小時後, 飯仍然熱.  但唯一美中不足的是, 個蓋比較難開, 我怕我小一的小朋友打開不到.

百貨公司的店員話這款Buffalo只可保溫4小時, 三光寫明可保溫4小時, Komax可保溫6小時.  所以我想, 如果要買飯壺的媽咪, 最好選6小時以上的飯壺, 效果會好d.

三光牌細size會有兩層嗎?Komax size有幾大呢?亦會有兩層嗎?兩個飯壺可以在那裡買到?價錢約幾多呢?
我已買了個兩層的buffalo飯壺比女女,7點入壺12點幾才食,暫時都頂得住,但驚天氣冷會唔暖,正考慮多買一個for冬天用.

迪迪洛洛媽媽 寫道:
比比/VanessaMeMe:
(2)  三光牌確實比buffalo暖, 但都只是剛好可以吃, 非有煙出那種. 這款都OK.
(3)  Komax 韓國牌子, 三個之中這個最熱, 打開時亦有些煙出.  5小時後, 我嘗試把上層放餸的格層, 注入一些熱水, 再過4個小時後, 飯仍然熱.  但唯一美中不足的是, 個蓋比較難開, 我怕我小一的小朋友打開不到.
‹ 上一主題|下一主題