用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) ...
樓主: TTJTMaMa
go

入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) [複製鏈接]

王國長老

Re: 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂)

TTJTmama,

其實你個case 同我同學個仔一樣,
兩個女讀St. Paul’s Convent,
亞仔零分,頭都大埋。
不過佢又好彩,攪到華仁喎!
鬼咁開心之際,DBSPD 又wait list 收佢個仔,
而家佢個仔讀DBSPD。
琴晚先幫佢問另一個朋友拎D papers 睇吓,
嘩!D 英數都係幾深吓,已經有乘數了,
我睇完一輪,英文同數學都真係唔少野!!

所以,真係要選擇時先煩,
而家準備吓點interview 好過。

Charlotte_mom 寫道:
前排有bk mom話, st paul boys成績差左, 會考result唔夠出色, 如果要俾$3000一個月, 睇黎唔值wor!
你可以search下有關topic

但亦有mum話剛過去的會考學生是派去的, 真正看其轉直資後的實力還看來屆, 所以還是未知數.

自行分配學位階段, 不包括St Paul's Boys, right? 因為是直資!所有私校或直資我都可以博一博, 啱唔啱?
參加攪珠應該選那區呢? 12區or14區D school 好D, chance 大D? I will not consider 軒小,因為怕6年後又煩多一次!

醒目開學勳章 王國長老

really? 咁我又無細心研究
thanks!
HuiTung 寫道:
[quote]
前排有bk mom話, st paul boys成績差左, 會考result唔夠出色, 如果要俾$3000一個月, 睇黎唔值wor!

但亦有mum話剛過去的會考學生是派去的, 真正看其轉直資後的實力還看來屆, 所以還是未知數.[/quote]

Charlotte_mom

Your son is studied in HKUGA Primary 1 this year?  

TTJTmama

王國長老

我意思係唔使煩自行分配階段,大多數無份。
St. Paul's Boys 同第D 一定要考,
一鳥在手勝過百鳥在林。
到時攪唔攪珠,睇吓考到邊間私校直資。
如果考到SPCC,唔使煩啦!早D 溫吓書好過。

TTJTMaMa 寫道:
自行分配學位階段, 不包括St Paul's Boys, right? 因為是直資!所有私校或直資我都可以博一博, 啱唔啱?
參加攪珠應該選那區呢? 12區or14區D school 好D, chance 大D? I will not consider 軒小,因為怕6年後又煩多一次!

醒目開學勳章 王國長老

no喇, 係我大女
(你又俾我個仔個樣呃左喇....佢n1咋.....)   
該用戶已被刪除

HuiTung 寫道:
[quote]

但亦有mum話剛過去的會考學生是派去的, 真正看其轉直資後的實力還看來屆, 所以還是未知數.[/quote]

讀小学而去看中学會考成績是毫無意義的,小学学生年紀仍小,對其影响最大的是教師和家長,所以比較学校要以其辦学理念,教学方式,師資、設施為重點。

中学成績不好為許多因素造成,最最重要是收生。如果St Paul 小学教得好,St Paul中学無理由不好,除非好的学生走曬。

Honestly, DBSPD & St Paul Co-Ed 我就唔感選擇,自知我和阿仔也不是戰鬥型,怕入得到也痛苦,就如標題一樣!雖然非常心儀 & proud of 阿仔是它是學生, 又如那些校的mama在此, 也比我一點提示! Thanks

麟媽媽,

SPCC = St Paul's Boy?,  Please confirm!

Some people said the headmaster is a new one and come from DGS. The school will removal within this 2 years. Not sure is it true!

王國長老

咁又係,呢D 入左去仔仔媽咪都要踩行油囉!
咁你可以考St. Paul's Boys、高主教、HKUGA,
另一考慮可以是維小,近年不錯,
學生英文水準高,閱讀風氣強,要知讀書呢家野,
點都係要read 既,如果唔鐘意拎起本書,
咁都唔會有興趣讀書啦!

另外你講唔想6 年後再煩,咁除非入左龍校,
唔係有直屬中學就唔使煩架,唔係收晒架嘛!

Honestly, DBSPD & St Paul Co-Ed 我就唔感選擇,自知我和阿仔也不是戰鬥型,怕入得到也痛苦,就如標題一樣!雖然非常心儀 & proud of 阿仔是它是學生, 又如那些校的mama在此, 也比我一點提示! Thanks

王國長老

St. Paul's Co-ed

麟媽媽,

SPCC = St Paul's Boy?,  Please confirm!

Charlotte_mom,

咁st paul boys在你心目中是否己地位不保la ?

sng

由 Charlotte_mom 於 2006-09-22 10:08:16

醒目開學勳章 王國長老

sng
唔好咁講... 我而家個仔都係得2歲幾, 性格都未定, 咁快plan定條路點行, 似乎言之過早......
你都知我個人騰雞, 最好一次過考晒, 唔好考完kinder又考p1, 幾年後又考f1, 我真係唸起都驚........又想考st jo一次過直上, 又怕個衰仔谷唔起.....
所以, 而家都係觀望態度...暫時plan左幼稚園, 唸住搵間各方面均衡d, 小一一次過唸掂佢!

Some people said the headmaster is a new one and come from DGS. The school will removal within this 2 years. Not sure is it true!

I've also heard that the school will move to Pok Fu Lam in 08.  However, there is no official news about it so far.  
該用戶已被刪除

高主教好似真係好唔得,10 個去考收9個, 也越來越多普通話人報讀, 所以no lar.
維小,近年真不錯,連我自己的primary teacher 也highly recommend, 但school fee very expensive, same with the International School.
HKUGA 1200 個簡120個, 係咪又好慘呢! Remind D mama - HKUGA 話明在校就讀的兄姊也不能100%收回弟妺.
直屬中學收番85% 以好好!

王國長老

唉!針無兩頭利!
要得呢樣,又顧唔到第二樣,
辦得好又驚直屬唔好、辦得好又學費太高、
辦得好又怕佢唔收喎!收得你既你又當佢後備….
真係唔係比錢就讀得,真係見步行步架咋。

不過點到好過攪珠,攪到心儀梗係開心啦!
攪唔到呢?派左唔知咩小學時,咁咪仲死!

高主教好似真係好唔得,10 個去考收9個, 也越來越多普通話人報讀, 所以no lar.
維小,近年真不錯,連我自己的primary teacher 也highly recommend, 但school fee very expensive, same with the International School.
HKUGA 1200 個簡120個, 係咪又好慘呢! Remind D mama - HKUGA 話明在校就讀的兄姊也不能100%收回弟妺.
直屬中學收番85% 以好好!
‹ 上一主題|下一主題