用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 到底 St Catherine International 有什麼好 ?
樓主: yinyinmama2008
go

到底 St Catherine International 有什麼好 ? [複製鏈接]

期實我都好想知"到底 St Catherine International 有什麼好 ?"

我認識1個sc畢業生
我又唔覺得特別o力
考小學仲有d困難
上到小學中文又唔合格
"到底 St Catherine International 有什麼好 ?"

一口氣read晒5個page 得一個reply係答緊 上述問題

仲有無多d家長分享?

我係路過嘅,見到個topic咁短時間得到咁多回應,覺得吸引,所以入嚟八吓.

其實版主和一些支持他見解的人,係將個人感受寫出嚟.佢地講嘅野,如學校殘舊,樓梯窄,校舍污穢,學費不便宜,其他設施得個〔殘字〕,面見安排混亂,要求家長提供無關的資料等等.相信都是事實.因此,在他們眼裡,覺得這間學校是垃圾.

好似李麗珊話〔香港運動員不是垃圾〕,她講得出就要拿出證明,她能取得世運金牌,正是最好的解答.

支持學校的家長,如不喜歡,不用插.如要插也要拿出證據.他們要用理據推翻對方所指出學校的不好地方,及要用證明說出學校不是垃圾,並講出學校有那些好的地方,給第三者衡量利害,對方才會信服.這也是辯論的要點.但可惜他們沒有做到,只是意氣用事,沒有舉出論據,反而用陰謀論和人身攻擊,或偏離主題來對應.因此,辯論便會沒完沒了.

My daughter was interviewed on Nov 8th and her performance was good.

請大家冷靜一些!

整個Interview 的game, 帶給我很多感概,香港的教育制度若此!真悲哀!

我響外國的朋友非常驚訝! 香港得一兩間幼稚園嗎?

我說非也,是香港父母希望給小朋友最好的以裝備他們,為的是3年後有更多的子彈打另一場仗—升小一! 遲下可能同果幾萬個大陸人的BB一齊爭!

不是這樣嗎?

我覺得很無奈也很迷失,我不參與嗎?子女就好像未打先輸。

有offer 無 offer 比自己考專業資格更著緊!看著各家長為它歡笑、為它哭、更互相指責…

你們有無想過,若果不是為了競爭,各位家長到底想自己的小朋友擁有怎樣的生命?在幼稚園階段學D咩?你注重學術還是全人發展?

呢個問題很無謂,但真的值得停一停、想一想!

點解今年會咁?! 同我舊年既經驗真係差別好大。我想分享一下我既經驗…

舊年呀女interview係星期六無落雨,由排隊到in完約40分鐘,秩序安排好好,我覺得單人interview又比group interview更有誠意,係in PN同K1經驗中最快同最有秩序的。所以In完之後感覺好好,但畢竟校舍真係好殘舊…

呀女in得好好,亦幸運地被取錄(大家都知in得好唔代表一定收,正如我地工作表現好亦唔一定有人工加,哈哈)。但我都有掙扎過好唔好轉校。因為呀女係君匯港維多利讀得好開心,好鍾意返學。而且有去過呢兩間學校既媽咪就會有更深既體會… 維多利既校舍設備好新,但SC就又殘又舊。不過,最終我都選左SC放棄維多利。

開學頭兩日陪呀女返1個鐘學,一班30人分兩組,每組有一個班主任各帶15人,另有1名外藉老師兼顧兩組。開學既安排亦係好有秩序,但仍懷疑自己有冇幫呀女選錯。因為班房細,一班30人感覺好擠迫,唔知老師係咪可以好好照顧到每個學生既需要,亦唔知呀女要幾耐至可以適應到SC既生活,佢由多多轉返維多利PN都要1個月先適應到。

出奇地,呀女一開始就完全適應,只返左幾日問佢鍾意返SC定維多利,佢已經話鍾意返SC。我係working mom,呀女返學放學都係搭校巴,所以我亦冇機會同老師接觸。直至開學後10月頭有一日我去接呀女放學,班主任好主動拉住我講我呀女,佢好準確咁講出呀女既性格特點,仲話佢唔擔心佢學術表現,但提醒我要留意點樣去管教佢。呢一點就真係令我較impressed,因為咁代表老師真係能夠關注到學生的性格發展,而非只注重學術成績。當然,SC一年好多班K1,亦唔擔保每一個老師都係同學生夾得到或教得好。

我只分享我既經驗,希望所有家長都唔好氣屢,塞翁失馬,焉知非福!? 我鍾意基督教學校(呀女都in得好但唔收,冇計),SC原本都唔係我既first choice,但依家呀女返學開心,又鍾意做功課,可以做到愉快學習,就已經係”福”。

可能我好彩,或者我身邊既朋友都好用心教他們的子女,身邊我只識得8個小朋友讀sc, 1個仲讀緊,7個已經畢業,7個都入到好好既學校,有1個靠大抽獎既一條龍女校,朋友說他入了這間名校後,完全跟得上!另外2位自己考到香港首屈一指既有名女校,成績傑出!另外,2位就大抽獎失敗,但靠實力叩門入到好既學校!仲有2個都入到2間kln tong既名校,呢2個我就唔知佢叩門定大抽獎入!
當然呢d都可能只係代表呢幾個小朋友叻,但不約而同他們的父母(其中一個係前某名校英文老師)都大力介紹這間幼稚園給我(他們都說英文好,課程好,表達能力訓練得好,自信,上學愉快,鐘意番學,叩門某些學校是有分加等,不過他們亦有客觀指出無學卷既k大多比較commercial),我相信如果唔好,他們不會大力推介!
當然呢d都係我朋友偏面之詞,信不信由你

同意!
尤其是有些小學interview時用全英語,又英文重組句子。e,g, TSL
如果唔係,係SC裏面對慣外藉老師,小朋友一定口啞啞。不過最重要都要小朋友吸收到,到 interview 時就可以表現出來。
其實SC收成600人,一定有叻同唔叻,又唔可以單馮一d入到top school, 一d無 offer....來决定間kg 好唔好。
只係睇你覺得值唔值?
你覺得唔值,冇人可以強迫你,請你讓位留返比覺得值的人吧。
聽聞今年SFA 收唔少SC學生。
原帖由 aplbb 於 10-12-3 23:37 發表
點解今年會咁?! 同我舊年既經驗真係差別好大。我想分享一下我既經驗…

舊年呀女interview係星期六無落雨,由排隊到in完約40分鐘,秩序安排好好,我覺得單人interview又比group interview更有誠意,係in PN同K1經驗中最快同 ...

如果st cat 係垃圾, 那你就是曱甴, 因只有曱甴鍾意走入去垃圾

原帖由 02413124 於 10-12-3 23:51 發表
可能我好彩,或者我身邊既朋友都好用心教他們的子女,身邊我只識得8個小朋友讀sc, 1個仲讀緊,7個已經畢業,7個都入到好好既學校,有1個靠大抽獎既一條龍女校,朋友說他入了這間名校後,完全跟得上!另外2位自己考到香港首屈 ...

好實講,我暫時未feel 到SC好commercial, 反而維多利時就真係幾commerical,而且學費比SC貴,但維多利係校務行政上較好,又有註校護士,小朋友係學校哈舒服會由佢照顧到家長接,小朋友請假個護士又會問詳細病況。接送學生亦較嚴,但SC就算冇帶卡亦唔駛登記身份證都可以接走。

commercial?我覺一定有,唔係佢點賺$。
但佢教英文真係有一套,所以我覺得值。
原帖由 aplbb 於 10-12-4 00:28 發表

好實講,我暫時未feel 到SC好commercial, 反而維多利時就真係幾commerical,而且學費比SC貴,但維多利係校務行政上較好,又有註校護士,小朋友係學校哈舒服會由佢照顧到家長接,小朋友請假個護士又會問詳細病況。接送學生亦較嚴 ...

我覺得樓主用詞係過咗火才有咁多人討論。樓主應該係到這一該都無認真做research 去了解各幼稚園的特點及香港教育制度下嘅遊戲規則。這幾年我經歷過嘅interview要等一小時以上的包括KV, KM, 九龍塘樂基,唔通這些都等於樓主所謂嘅垃圾幼稚園”? 我仔係115號落雨個日in嘅,雖然係論盡D,但我又不覺得是什麼一回事。(唔通係我同阿仔嘅AQ EQ 都幾好   )

其實BK過去咁多年已有大量討論係關於SC的,只要去返Dpost睇下,也不難了解SC D 優點。

另外Chowhui97(msg#87) 搵番出嚟個thread真係值得大家睇下同學習嫁。

如果SC 唔係樓主杯茶,咪唔揀囉。用詞唔駛咁激。

請各位家長不用傷和氣呢? 其實很明白大家都是愛錫自己孩子, 如果不是又肯用成個鐘等幾分鐘的面試呢!!!  我個人覺得樓主只不過心直口快、 不吐不快而已, 她沒有"心"令到/辣到其他媽咪呢!  所以大家不好再放箭了
反而大家不如分享下小朋友在面試其間遇到什麼趣事、難題, 回家後你地有無FOLLOW下啦!!! 否則小朋友會學左你地D性格......(講笑)
其實本人都很緊張自己女兒(她現只有9個月大), 已不停參考你們的所有感想和資料, 希望了解多些學校背景及理念, 所以你們的用心對我們的初哥很重要。

應該叫SC出年落雨果日要暫停面試~

回覆 6# NICOLE123 的文章

智者智者~

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 18:32 發表
"去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law"  ----------------比妳都唔會走啦 ! 我的不滿是after whole process understand. I think some of you are thinking too much la....... just a simple thread arised... ...

"比妳都唔會走啦!"--->>點解吾會?既然講到情況咁差!!!
我上星期同囝囝in一間九龍塘既幼稚園,in完有一part半小時既English workshop (俾小朋友試下佢地既英文堂形式),之後仲有一part半小時聽校長講野!但因為我囝囝果幾日病病地,同埋其實去到無耐已經成日叫住要走(可能吾鍾意果度),加上見佢張紙寫住個workshop同校長講野果part係自由選擇參與既,於是完埋個workshop,我就同老師講囝囝既情況,話要走先,準備放低份問卷(即場派俾我地填既),點知佢(好似係主任)竟然黑面話吾得,要聽埋校長果part先可以交番份問卷,咁先走得!聽到佢咁講,我有d愕然,因為吾相信佢聽到小朋友病都俾咁既反應我,於是我再講多一次,我囝囝吾係好舒服!!點知佢再講:"咁你留一個家長o係度聽lor!!!"果刻真係好鬼嬲,覺得佢地真係好無愛心,同埋感覺直情似俾人禁錮咁!於是我嬲嬲地咁話:"sorry呀,我真係要走先呀!"跟住就咁掟低張問卷響枱面,轉身就走,都吾care佢會響我囝囝個record度mark d咩,因為果刻已經再無興趣讀佢地間學校!!
.......(題外話)結果??我都收到佢地既offer喎!不過,當然吾會去註冊!!!

我都係落雨嗰日in... 講真... 安排排對成個鐘先有得in嗰3分鐘先唔講住... 淨係講落雨都要D人响街邊排... 我係真心勁嬲o架!! 我嗰日咪一邊排一邊火滾! 好彩嘅... 有爸媽一齊嚟... 爸抱細路媽擔遮.. 結局爸媽半邊身濕晒... 唔好彩嘅... 媽咪一個嚟.. 雙手抱仔頸膊夾遮... 講真... SC歷史悠久.. 又身為辨學團體.. 理應以學生利益為首位!! 就算唔係.. 當SC只係普通一個機'扣'搞function.. 都應該有兩手準備啦...好天太熱要點落雨又要點... 不論佢有冇預先睇定天氣報告... 佢哋一D同理心愛心都無!!! 嬲爆!! 你間學校咁大.. 開幾間房嚟俾我哋等都得呱... 要我哋D家長細路好似乞兒輪米咁!! 無錯.. 咁嘅排隊全為做個勢!! 咁嘅宣傳效果比登頭版更厲害... 我都係中招者之一.. 大家話好咪試吓.. 得先算... 但體驗到佢零愛心嘅對代... 真係.... 唉...
另講... 我見完完全覺得SC勁'cap'水... 食盡我30蚊報名費.. 你話我貪心都係咁話... 我in咗咁多間.. 間間都至少有D cheap cheap 哋玩得嘅嘢或者手巾仔做禮物吖.. 佢夠膽俾返佢自己logo嘅sticker.. 重要黐完係會留痕o架!!
嗰日我個女in得勁差... 下巴黐心口.. 講嘢又細聲... 個Miss又奄悶樣... 我100%打輸算... 但居然... AM offer...
我嘅總结係...佢哋决定係在於... 大細女&家長背景... 地址嘛... not for my case.. 我唔係住貴樓嘅... 讀得SC–定要打從心底崇拜佢...

deleted deleted deleted

deleted deleted deleted...

‹ 上一主題|下一主題