用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我嬲到想kill 左我老公呀
樓主: w_y
go

我嬲到想kill 左我老公呀 [複製鏈接]

回復 96# lovelinda 的帖子

Lovelinda,

你响邊度搵到你老公呢隻稀有動物架??恨都恨唔到呀!

回復 101# siden 的帖子

siden, 好多謝你讚佢,其實我覺得呢d係"性格"問題,或者佢本身就係一個咁樣的人......不過,我同樣相信每對夫婦都係"一條鎖匙"和"一個特定的鎖"一樣,每對夫婦都有自己獨特的"磨合"之處......所以我先會話"覺得mami們都係上來講吓發洩吓啫",其實唔會真係影響到夫妻感情的.......

另外,回覆apple8356,我唔知你是否同我講,不過我並不是"把自己的快樂暗中建立在別人的不幸上"...........我不是要告訴大家"我快樂與否",亦不喜歡"見到別人不幸", 只係突然"有感而發,自我反省"而已........若果因此觸動了你或其他人,我在此致歉 ...

我上bk的日子唔算長,但我相信有看過我的post的mami都大約知我"為人如何"......我實在唔想令人誤會........唉,或者我都係少發言好了.......

Lovelinda,

Nice to share with you.

其實,我老公拍拖時"性格"都係好到暈架。不過結婚耐左就自動downgrade, 冇你個咁persistent lor.

大家都係呻下,當然大家心中都愛老公啦。係呢度ventilate下,好過屈屈埋埋同老公嘈嘛。

生左小朋友之後真係同老公嘈多左好多呢。

siden, Nice to share with you too.

好多謝你明白我.........

事實上生左小朋友之後真係有好多轉變,無以前咁"浪漫"啦,同老公的溝通亦都比以前......唉,當然好多時講的都係小朋友的話題啦,不過我們又未至於"爭吵"嘅........

係呀,我都覺得"大家都係呻下,當然大家心中都愛老公",所以先認為"新加入國民"無需過份認真去對待這個問題囖.........

btw,你女女考到心儀的kg嗎? 祝你和所有mami都能如願!

原帖由 siden 於 11-1-5 03:59 發表
Lovelinda,

Nice to share with you.

其實,我老公拍拖時"性格"都係好到暈架。不過結婚耐左就自動downgrade, 冇你個咁persistent lor.

大家都係呻下,當然大家心中都愛老公啦。係呢度ventilate下,好過屈屈埋埋同老公嘈嘛 ...

原帖由 lovelinda 於 11-1-5 09:17 發表
siden, Nice to share with you too.

好多謝你明白我.........

事實上生左小朋友之後真係有好多轉變,無以前咁"浪漫"啦,同老公的溝通亦都比以前......唉,當然好多時講的都係小朋友的話題啦,不過我們又未至於"爭吵" ...

Lovelinda真係身在福中,envy, 其實你偶然幫吓手減吓佢workload,佢就會有多出時間同你溝通,Btw, I mean生左休養好之后。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

係呀, 呻完反而無咁嬲.  
我諗, 夫妻互相學習或者至係剛剛好, 有時做人老婆, 太過份緊張孩子學業不自知, 過左火位, 對家庭都唔係好事.

Lovelinda,

我有一對夫婦朋友,兩人都是專業人仕,在公事家事都非常之醒目能幹,兩公婆在家庭事務合作無間,人前也都感情和諧。

我生左第一個小朋友之後,和老公磨擦多了很多。原因簡單得很:大家照顧小孩子都太倦了,心情自然不佳,少少口角都可以發大黎嘈。要知大小姐出生後至半歲我地都冇請工人,日日放工倦到隻積咁都要兩公婆分工合作睇住個b餵夜奶...真係冇晒夫妻溝通,晦氣説話也多。

當時個對夫婦語重心長咁同我講,他們的夫妻關係,在生左兩個小朋友也大不如前,鬧交次數比以往多好多,叫我有心理準備以後的戰鬥日子。

見到那對精明又明事理的夫婦都係咁,我都唔抱太大期望啦。果然,細b出世後我老公的體貼度每況愈下,暫時未見有止跌回升嘅跡象...

所以好羨慕你老公keep得咁好架。

原帖由 siden 於 11-1-5 10:03 發表
Lovelinda,

我有一對夫婦朋友,兩人都是專業人仕,在公事家事都非常之醒目能幹,兩公婆在家庭事務合作無間,人前也都感情和諧。

我生左第一個小朋友之後,和老公磨擦多了很多。原因簡單得很:大家照顧小孩子都太倦了,心情自然不 ...

很多男人不喜歡湊孩子,嫌麻煩、辛苦,最好老婆做晒!最好老婆沒有晦氣,全心全意湊小孩!
我老公就是這類人,好像電車男,沉迷打遊戲機、上網,不會湊孩子。現在,有幾個孩子,實在忙到不得了!!幸好,算是有個好工人幫忙!
起初,我都是很生氣、很反感,也經常咒罵他,甚至想殺死他。年過一年,老公的性格仍是這樣,改變不了。我想如果想家庭愉快、和諧,我只好妥協了!我只好安慰自己我老公算是不錯了,最起碼準時回家,孝順父母,也沒有不良嗜好。
我想大多女人是很願意犧牲自己的,沒辦法,誰叫你選擇了這個衰老。

回復 105# brrbaby2007 的帖子

好耐無見你啦!

哈哈,其實我梗係有幫手啦!因為我們大家都好愛護對方.......

你gh的result點呀? 我成個x'max holiday都病咗,早排少咗上來.....我係waiting 咋....不過都無唔開心.......

反而最擔心最想要個間的interview,因為我應該要月尾開刀啦,驚最後得c6陪佢去會出意外.........之前每次interview我都"親力親為", 不過c6每次都有請假同我們去,但次次都係我同個女入課室.....

我擔心的係.....因為一直以來,c6湊女仲多過我,個女鍾意佢仲多過鍾意我(因為通常都係mami做"衰人"),我驚到時only daddy陪佢, 佢會唔肯自己入課室,佢唔係驚,而係特別鍾意"黏著"daddy.......真係咁就... 啦!

回復 107# siden 的帖子

"細b出世後我老公的體貼度每況愈下,暫時未見有止跌回升嘅跡象..."

死啦! 我的情況唔知會唔會都慢慢變成咁呢..........

不過你話"見到那對精明又明事理的夫婦都係咁,我都唔抱太大期望啦"........我會覺得,你唔需要睇到咁灰住, 因為"精明又明事理"對夫婦相處之道,其實無直接關係的,最緊要係大家個心點諗,要多溝通........

以我為例,我c6係一個"完全不善表達"的人,好多野都係擺在心上,有時係"想講"都"唔識表達"個隻,相反我就係個啲"口才好,善於辭令"的人,所以我們在溝通上,我通常都係做"主動"嗰個,時常主動去"關心"佢,"引導"佢表達....無論工作上,心情上......什麼都問......俾佢知道,雖然我不是佢的"圈子"中人,但我都會時刻"掛念"和"關心"佢.......我認為傳達自己的心意比一切更重要.......

或者你都可以試下....hope it can help you.....

唔好意思,太多"題外話"....

哈哈,好笑,好有同感.....我果個好彩有少少自知之明,當日int樂基時,因為我地只係準時到,我墳緊questionnaire時,已經int得...好彩我老公死都唔自己跟個女入去int...佢都知,如果佢自己去.....個女一定唔會被取錄...

醒目開學勳章

阿囡由揀學校, Download Form, 填Form都係我一手包辦. 費事我老公越幫越忙. 佢得把口緊張. 成日問我搞成點. 又話唔好揀D好谷的學校俾阿囡, 又多多意見… 我叫佢向D朋友收下風, 又嫌麻煩, 話男人老狗點會傾呢D野. 咁你就唔好出聲煩住我啦...
次次Interview 個日, 我仲要再3提佢阿囡 Interview邊間, 如果人地咁問你, 你要咁答, 唔好咁答.
阿囡考到, 佢夠膽死話自己有功勞. 佢話佢有出席, 所以阿囡先考到.   
我心諗等你, 阿囡唔駛旨意有書讀.

唉!而家的女人真係好多嘢要顧:每日忙返工又有壓力,要打點好頭家(工人都只是幫輕家務)好多嘢要記得。又要照顧好子女(健康、學習、德行)尤其學業。好佩服呀媽以前可以攪掂晒將我養育到大。有時真係覺得自己好辛苦,但爲了家庭及孩子都值得。男人只是返工掙錢養家,放工返屋企後就做自己(上網、打機)好多嘢都唔理,女人看不過用眼又自己做晒。大家覺得女人同男人邊個辛苦D呢?

為什麼只看見別人眼中的刺,
卻看不見自己眼中的樑木?

冇上一倫BK, d個topic仲係咁hit...

好啦, 先多謝各位的祝福, 事件發展到呢兩日, 我老公講左句咩呢?

"都話啦, 叫你唔好去XXX(WAIT 緊果間) in 啦, 而家咪幫你慳返留位費囉!".........下刪百字. 佢好彩, 否則至少又俾我哦幾日. 呢位大爺真係唔知民間疾苦, 頭頭尾尾由九月到而家半年大作戰, 你估我想架!

醒目開學勳章

he is lucky to have you!

原帖由 w_y 於 11-2-16 10:23 發表
好啦, 先多謝各位的祝福, 事件發展到呢兩日, 我老公講左句咩呢?

"都話啦, 叫你唔好去XXX(WAIT 緊果間) in 啦, 而家咪幫你慳返留位費囉!".........下刪百字. 佢好彩, 否則至少又俾我哦幾日. 呢位大爺真係唔知民間疾 ...
‹ 上一主題|下一主題