用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 聖保羅書院小學
樓主: debbyyim
go

聖保羅書院小學 [複製鏈接]

Re: 聖保羅書院小學

Dear Cheunma,
No need la! Happy Chinese New Year!     

chuenma 寫道:
我個仔都係, 但係無乜同班同學參加.  其實我都好想見下你, 若潮州唔成團我一於參加潘禺, 同你一齊去.

比你講中, 有冇睇通告? 潮汕團唔成行.  咁你係咁揀番禺 (2nd choice)?

各位熱心的家長 :

小兒現讀津貼小六,明年即將升讀中一。

請問各位有無兒女正在中學部就讀? 若有的話,可否稍移玉步到"初中教育 - 聖保羅書院",分享你們的寶貴經驗 & 提供意見。

謝謝!!!

各位聖保羅書院小學的家長們,
今天是華服日,
有否為他們穿上華服上學呀......?

Can anyone give me the booklist of P1? My son will be in P1 this September, so I just want to know the sort of level to expect. Many thanks.     

English:

My pals are here Book 1
Wide Range Reader (I forgot which book of this series, but it is a thin one)

Thanks Teresa, how about Chinese?

Teresa 寫道:
English:

My pals are here Book 1
Wide Range Reader (I forgot which book of this series, but it is a thin one)

memewong:

我個仔仔喺St. Paul's Boy 讀緊小一,
     中文書用: 怏樂學語文(教育出版社有限公司)   

Hello!
我想請教, 你們的小朋友讀那間幼稚園的?這小學有否和幼稚園有連繫?    我出年要同仔仔報幼稚園啦!
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb:

我個仔仔喺跑馬地內某幼稚園畢業, 這幼稚園無同小學有連繫, 只係跟正常程序去申請, 最緊要睇小朋友面試時的表現.

據我所知,SPC並無與甚麼幼稚園有聯繫。雖然坊間傳言與聖保羅堂幼稚園有密切關係,我不大相信。但我相信舊生的孩子,會有一定優勢。

今天已經開始可以換夏天校服,
我的兒子已經換咗哪......!
你們的兒子........呢

Thank you 珠媽!
珠媽 寫道:
memewong:

我個仔仔喺St. Paul's Boy 讀緊小一,
     中文書用: 怏樂學語文(教育出版社有限公司)   

以我所知,上年SPC及高主教收了不少聖保羅堂幼稚園的學生!   

[quote]
blueeye_dw 寫道:
今天已經開始可以換夏天校服,
我的兒子已經換

你好,各位媽咪,我個仔今日都換夏季校服,不過唔見好多小朋友換左,可能天氣唔定,好像明天又話比較涼,測驗其間,大家小朋友保重身体!努力!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;107/st/20000101/n/Horace+/k/7c46/age.png

請問高年級是否有Science讀?
小四中文科用普通話授課,請問用邊本課本?
小學大概有幾多學生可升讀聖保羅書院?
多唔多小六生會選擇其他英中?

1.  P4 General Studies includes two parts, one is taught in Chinese and the second part is in English.  The English text books, New General Studies, are from Educational Publishing House.
2.  教育出版社的"快樂學語文"
3.  Although the number was different from yr to yr, it was over 85%.  
4.  Sorry, no info on hand.

Hello, 各位聖保羅書院小學的家長們,
20/04 是聖保羅的運動會,
妳們有否去為孩子們打氣,
熱鬧唔熱鬧呢?
可否分享...?
我有去, 真的好熱鬧,
尤其是一年級的60米短跑,
他們好似鴨仔跑步,
好好笑,
好得意,
值得花時間一去.

blueeye_dw 寫道:
Hello, 各位聖保羅書院小學的家長們,
20/04 是聖保羅的運動會,
妳們有否去為孩子們打氣,
熱鬧唔熱鬧呢?
可否分享...?
我有去, 真的好熱鬧,
尤其是一年級的60米短跑,
他們好似鴨仔跑步,
好好笑,
好得意,
值得花時間一去.

我今年一早請左假, 做埋家長義工, 原來好鬼開心架!!!我仔都有參加60m, 我仲影埋相拍埋video tim!

d小一真係好乖架, 我睇o個group係擲豆袋.  佢地比賽之前, 老師先講解, 個個都好乖咁聽, 擲既時候又驚驚青青咁, 都幾得意.
‹ 上一主題|下一主題