用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包真重了,有乜辦法?
go

書包真重了,有乜辦法? [複製鏈接]

學校無locker,天天執書包,書包仍然很重,有乜好方法提供?
   0    0    0    0

你們說的很對. 誠日教改,但是連學生的基本健康都不顧.

我們校內有學生帶很細本的閱讀圖書,然後用放大鏡看書.

現在小兒把音樂書(3本)放在LOCKER,但書包仍有9-11磅重. 唯有放圖書在食物袋.

原帖由 yylrso 於 08-10-15 16:34 發表

同意政府沒有重視此問題, 書商可以用薄D既紙,況且書商成日都改版, 根本就唔會用好多年而且又唔環保.
現在的教科書真係好靚而且顏色鮮艷, 不過會反光對小朋友既眼睛都不好啦, 所以個個小朋友又不寒背就有近視.
我個 ...

我同過學校反映, 學校將重的書本及文具留在學校。

現在書包輕鬆好多。

原帖由 sweetsue 於 08-10-15 15:16 發表
我觉得是政府和学校不重视这个问题,家长真是没办法可想,只能帮做掮夫。

首先,课本设计用纸就有问题,课本用纸完全可以轻薄一些,不需要多么美观,仅此,就可以省去1/3重量

学校也有责任,比较应该提供饮用水,不需要孩子每天带水 ...

同意政府沒有重視此問題, 書商可以用薄D既紙,況且書商成日都改版, 根本就唔會用好多年而且又唔環保.
現在的教科書真係好靚而且顏色鮮艷, 不過會反光對小朋友既眼睛都不好啦, 所以個個小朋友又不寒背就有近視.
我個人應為讀書不是睇公仔書, 課本不用太精美失去了原本的意義了.
yylrso

我觉得是政府和学校不重视这个问题,家长真是没办法可想,只能帮做掮夫。

首先,课本设计用纸就有问题,课本用纸完全可以轻薄一些,不需要多么美观,仅此,就可以省去1/3重量

学校也有责任,比较应该提供饮用水,不需要孩子每天带水樽,也可以让孩子冬天喝到暖水,说到这里,想起有一次忘记给儿子带水樽,整整一天没水饮,好可怜

还有,就是作业可以作业纸的方式,不需要每天带那么多没用的东西,当然,最好是小学1-3年级所有作业都在学校完成,回家不需要做作业(国内很多城市已经实行,香港教育改革太落后了)

And would like to ask again, the new SPI schoolbag with big logo of SPI is lighter or not?

My son destroy those cheap food bag every three months but this 'Japanese one he uses for a year already.'

By the way, my wrist, elbow is much stronger now, having taken schoolbag for 3 years.

原帖由 00adafan 於 08-10-5 23:09 發表

我覺得新款好難看,
早十年前的限量版不知幾好看,
有些圖案是動物,
有些書包面佈滿了星星!

其實講真,我覺得用邊隻牌子既書包都係重,佢地日日都要帶勁多書,雖則而ga話d書一分為二做2冊,但平日家長背個一陣都話重啦,何況係小朋友

簽名被屏蔽

不用包書.

I bought a big food bag, claimed to be made in Japan with two zip pockets on each side of the bag (those bag sold in boutique, black color, with many cats). When I pick him up after school, I will put some smaller books into the food bag.

And seems the new SPI school bag, with the big  SPI word, is lighter, isn't it?

好多人都覺得我地呢一輩家長過份縱小朋友, 令佢地唔識自己照顧自己, 但我好想知點平衡? 小朋友得6-7歲, 個書包咁重, 點忍心唔幫佢地?

原帖由 kitbebe 於 08-10-4 22:14 發表
唯有買個輕d既書包吧, 我買左zeven.

我囡囡都係用Zeven,但我仍然覺得佢書包重。於是買多個手抽袋比佢,等佢分開兩袋無咁重囉!

阿仔小一,每日書包都有約7磅重,我揹都覺得重,難為阿仔坐校車返學校,仲要揹住上三樓
每日都有中、英、數、常識,較少用嘅音樂、story tree、美勞用品都放在學校,一開學已通知將所有作業簿都帶返學校,有作業時先派發,唔使日日帶。我都唔知仲可以點減,唯有儘量自己揹。
以前聽朋友講過一位媽咪,每日送仔上校車後,即刻搭叮叮車趕到學校,幫個仔揹書包上樓 (因為學校係一處半山,有好長一條斜坡,行上去都好辛苦,所以俾仔搭校車)

唯有買個輕d既書包吧, 我買左zeven.

醒目開學勳章

係呀, 我已每日都執書包, 書包本身不足1磅, 但裝了後就有9磅, 但依阿仔體重, 唔應該孭超過5磅的書包, 而家小一已經唔駛帶甚麼美勞用品之類, 遲d真係不(hom)設想; 我可以點?
我每天都有幫佢拿上課室的衝動。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

原帖由 btatb38 於 08-10-3 17:24 發表

有時返學個陣都吾算好重,但到放學時就重左好多,因為好多作業簿派番黎做。

係啦, 我都覺得有些老師要求學生每日帶木顏色, 又要帶原子筆(紅藍各1)每樣加D加D就會好重.
yylrso

原帖由 mickeyeva 於 08-10-3 17:02 發表
不可以放在自己位的櫃桶嗎? 是否返半日, 因我個囡囡的學校鼓勵她們張一星期先用的書放在櫃桶內, 例:音樂, 電腦和視藝等, 還有用筆袋不要用筆盒!    ...

有時返學個陣都吾算好重,但到放學時就重左好多,因為好多作業簿派番黎做。

原帖由 yylrso 於 08-10-3 16:54 發表
都係家, 如果要拎咁多野真係好辛苦...不過無辦法香港讀書係咁. 做家長只可以盡量幫佢, 所以有時都要同佢攞下書包.

係呀,盡可能我都會幫佢拎,一去到學校門口就比番佢揹。有次返學,因為心急搵同學仔玩,跑左幾步,書包又重,失左重心,就跌倒。

不可以放在自己位的櫃桶嗎? 是否返半日, 因我個囡囡的學校鼓勵她們張一星期先用的書放在櫃桶內, 例:音樂, 電腦和視藝等, 還有用筆袋不要用筆盒!  
原帖由 21520826 於 08-10-3 14:02 發表
我都想知,揹到我cc吓

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題