用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學好中文比學好英文難!!
go

學好中文比學好英文難!! [複製鏈接]

阿囝小一. 早幾天剛考完試.

佢中文成績不理想. 但英文就非常好.

佢讀中文學校, 除英文外, 其他科目都係用中文教授.
由於佢中文唔好, 睇唔明題目, 連老師讀題都聽唔明, 令到數學同常識都低分.

請問大家有無學/補中文的心得可以分享下 ?

我知道閱讀係一個學好中文的途徑.
但我覺得有系統(即故事由同一班人物組成, 但分不同階段)的中文圖書好難找啊 (英文圖書反而有很多)

大家有無中文圖書介紹呢?
   8    0    0    0

原帖由 IwanBB 於 10-11-27 08:56 發表
怎樣加強"視聽", "說話" 和 "聆聽"??

其中一個方法是看有英文字幕的電影。

怎樣加強"視聽", "說話" 和 "聆聽"??

原帖由 lillymarie 於 10-11-20 20:34 發表

英語國家, 英文是母語, 課程和HK的中文課程差不多深, 小一小二已開始有很多寫作, 有些學生已可讀chapter books. 香港英文是第二語言, 所以相對是教得淺. 但倒返轉睇, 外國學生學Mandarin亦是很淺的程度. 香港的英文 ...

對,但係英國大學唔洗用 Mandarin教,用返英文母語。但我地大學用外語英文教,唔係用母語中文。

原帖由 happyvalley 於 10-11-18 13:48 發表

是的,是小四 Reader 及 General English。文法無問,不過佢話英國小三已經作緊故事書閱後感想、改寫故事…,其實都跟我地中文課程叉唔多。

英語國家, 英文是母語, 課程和HK的中文課程差不多深, 小一小二已開始有很多寫作, 有些學生已可讀chapter books. 香港英文是第二語言, 所以相對是教得淺. 但倒返轉睇, 外國學生學Mandarin亦是很淺的程度. 香港的英文如果只靠英文課本, 真的非常有限呢.

原帖由 Planet 於 10-11-18 16:21 發表
如果只攞本英文教科書, 又真係好淺, 不過好多學校都有readers, 好似wide range都有分age, 我見好多學校都係慢一個level左右, 唔會同外國好大分別, 所以小朋友應該大量閱讀, 增強英文詞彙. 有好多英文書都會有分age l ...

單靠學校係唔得 law,所以返到屋企要再教,唔係中一就只有小二程度。

香港人夠人人講中文, 日日睇電視, 睇magazine, 一樣寫唔到一篇好文章. 所以我唔覺得外國學生一定識講英文就等於識寫好英文. 寫作係要訓練, 而好文法對一篇文章係好重要. 我都有識外國朋友既仔女, 係NET, 睇書係同age level一樣, 但寫嘢就好差, 只因寫得小.

係香港英文唔係母語, 津校又唔可以教到好深, 就算直資英文課本好深, 咁又如何, 可以代表個個英文好叻咩 ?  係學校只係教基本, 學生必須靠自己多閱讀, 多訓練寫作技巧, 多聽, 多講才夠全面.  所以我去judge一位小朋友英文叻唔叻, 我唔會理佢考試有幾高分, 最重要係睇佢寫作和閱讀能力.  隨意開一本書叫佢地讀, 大約都知能力去到邊.

原帖由 monkichi 於 10-11-18 17:58 發表

英文書, 有一個作者我好鍾意, 叫 Mo Willems.
佢有兩個系列的書應該會適合你的小朋友.
一個係 "The elephant and piggie" 系列, 另一個係 "pigeon" 系列.
全部都可以喺圖書館借到 索書號=JJ WIL.
書的內容好有趣,  ...

thanks
有卡通最好,引佢上左搭,然後比本書佢

原帖由 stccmc 於 10-11-18 20:21 發表
//
如果只攞本英文教科書, 又真係好淺, 不過好多學校都有readers, 好似wide range都有分age, 我見好多學校都係慢一個level左右, 唔會同外國好大分別,
//
小女學校 D reader 得二三十頁,半板字。程度好的真係可以幼稚園睇 ...

去台灣,有無咩書值的推介買比小一生?
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

簽名被屏蔽

原帖由 aryee 於 10-11-18 17:35 發表

monkichi,中文台唔同英文台,睇英文台我地根本一擰開個電視,已經有得著,at least有listening既training。但中文台唔同,我地唔需要學聽,除非你個仔 ...

講睇書,我仔反而好容易對中文書有興趣,隨手沾來,故事定資訊,佢都津津樂道,睇唔明佢都有心機估。反而幫佢揀英文書就有困難,佢vacab唔夠,而且對英文句式掌握得好少,睇唔明都唔夠料去估,只維持睇埋d 內容泛味既書仔,大家有咩入門介紹﹖程度大約係一個小二英文教科書。謝!

英文書, 有一個作者我好鍾意, 叫 Mo Willems.
佢有兩個系列的書應該會適合你的小朋友.
一個係 "The elephant and piggie" 系列, 另一個係 "pigeon" 系列.
全部都可以喺圖書館借到 索書號=JJ WIL.
書的內容好有趣, 帶出的道理好正面, 很溫馨.
每頁一至兩句文字, 字體大, 小朋友可以嘗試自己閱讀.

另外, 宜家逢星期六早上, 明珠台播一套卡通, 叫 "Wibbly Pig".
係改編自 Mick Inkpen 同名的書.
圖書館都有得借.
小朋友如果鍾意睇呢個卡通, 應該會鍾愛睇呢個系列的書.
呢個系列相對之前所提的系列應該情度深少少, 但都不算好深的, 因為用字都算簡單.
Mick Inkpen 的其他書都好睇的. 可以 search 下呢個作者

原帖由 wootaitai 於 10-11-16 23:26 發表
這topic真好!我去書局看看 - 老鼠記者那些 - 真的太深了吧!

我女讀讀莎莎, 亮亮那些還可以, 有沒有淺D ga!?

同埋D字體咁細, 一起讀看得很辛苦 ...

晶晶圖書系列幾好.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

cahrlotte_mom,如果唔怕佢愛情觀偏激,瓊瑤就一流,但睇完最好有親子討論時間。

monkichi,中文台唔同英文台,睇英文台我地根本一擰開個電視,已經有得著,at least有listening既training。但中文台唔同,我地唔需要學聽,除非你個仔唔識聽中文。明顯對中文有幫助既節目,比如「最緊要正字」,或者以前果d「每日一字」、「成語動畫廊」,但可遇不可求。如果唔係,睇新聞都有小小幫助,因為新聞稿會無咁廣東話,對寫都有訓練,聽得多,d作文無咁廣東話,但都係比較間接。如果單講益智節目,可留意周末既master joe,另外就係校際常識問題比賽一類既節目。

講睇書,我仔反而好容易對中文書有興趣,隨手沾來,故事定資訊,佢都津津樂道,睇唔明佢都有心機估。反而幫佢揀英文書就有困難,佢vacab唔夠,而且對英文句式掌握得好少,睇唔明都唔夠料去估,只維持睇埋d 內容泛味既書仔,大家有咩入門介紹﹖程度大約係一個小二英文教科書。謝!

原帖由 stccmc 於 10-11-18 01:06 發表

香港小學課程非常文法主導,英美的幼稚園如何會教小四的文法?

若你說小四 reader 在英國是幼稚園讀的,便很可信!

是的,是小四 Reader 及 General English。文法無問,不過佢話英國小三已經作緊故事書閱後感想、改寫故事…,其實都跟我地中文課程叉唔多。

簽名被屏蔽

當然唔係中文深過英文,係英文超淺!我問過從英國讀完書的親戚,比本小四的英文教科書及功課佢睇,佢話係英國的幼稚園課程

多謝你哋分享, 我個仔都係鍾意英文多過中文, 而家小一, 學中文都有D吃力, 好彩都有90分, 等我都去圖書館借你哋介紹D書比佢先.

原帖由 mosesdaddy 於 10-11-14 11:38 PM 發表

前日從圖書館借了幾本老鼠記者,昨晚嘗試親子閱讀其中一本的頭兩個Chapter,我仔仔非常喜歡,喜歡到一個地步係,我今早起床時,佢已在刨緊本書,點知轉頭當我梳洗完之後,佢已經睇晒本書,仲話比我知「美洲杉係北美最古老樹木,可以 ...
‹ 上一主題|下一主題