用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 批評一下幼稚園申請安排
go

批評一下幼稚園申請安排   [複製鏈接]

我帶住個女身經十多戰,雖未有一間有offer,但對幼稚園處申請安排真係有讚有批評

1,最憎親身排隊攞表的幼稚園

在資訊科技發達上網可下載申請表的年代,還要人親身排隊攞表?超低能….石器時代水平。

2,最憎親身排隊交表的幼稚園

香港郵政寄失信件的機會好低。要人親身交表打蛇餅真係好折磨人,排餐死原來只有三個人處理……?超低能….原來是為校對申請人資料文件齊唔齊…..你估太公太婆嗰代唔識字咩…..完全係第二次世界大戰水平。就算家長肯排,學校亦不會保證一定收,咁又何必要人排呢!俾個箱人掉落去咪得囉……

3,最憎以先到先得交表作為安排上下午校分班的幼稚園

應該想人排隊為學校造勢……

0    0    0    0

回覆:lovecupid 的帖子

同意樓主的想法,所以我只報了一間要親身交表的幼稚園(分三日收表,五分鐘完成),其他的全部郵寄,即使屋企附近有間私校,瞓一晚就差唔多一定收都冇報。多數邨校幼稚園都係網上下載表格,之後親身或郵寄交表。最憎啲學校懶為家長著想,怕郵寄會寄失所以要親身交表,咁怕寄失,俾多幾蚊掛號咪得囉。

大家都不用太勞氣,其實每間幼稚園都有自己的做法,親身交表的亦真不小,如崇真,禮賢,民生,陪正,以及CCKG等。你可以話科技發達,足不出户能知天下事的年代,為何還要這麼勞動。但我相信每所學校都會有不同的考慮或因素去處理不同的事,如幼稚園交表。

我們作為家長,當然著力和著緊家庭(如小孩)及自身所面對的問題,學校要考慮的,有些可能是我們未必會留意到。要是為孩兒著想,作為家長的我們,就是幫他們去尋找一所好的幼稚園,讓他們有好的學習環境中成長。

交表其實只是很小的事,家長們倒不如用心去看看每所幼稚園的理念,小朋友學習的方向吧!

回覆:批評一下幼稚園申請安排

我有朋友排完通頂仲要話學校好體貼,老實講明白學校有學校處理方法但排通頂嘅學校都叫體貼真係唔識理解荃灣有間出名學校都唔使排隊交表攞表只要齊晒資料入落公文袋放落箱到就走得,大約2星期到就寄信通知面試時間,個人覺得呢fd就好

回復 lovecupid 的帖子

咪系..我10月份排2間2間都係0晨1點去排隊但一間後備一間唔收.呢d老古懂學校病又冇得改期in....想做勢都唔系咁食古不化啦...好採德X收咗我小朋友..呢間好有愛心寄埋信來話如果病可以改期in又唔使排隊...人地都90年啦都能夠與時並進.要人排隊拿入學申請表果d學下嘢啦.

條龍幾長都有家長排,學校有咩動力改進呢!
贊成樓主指出可進步的地方, 唔同意尊師重道就不能反映不滿, 不過樓主用字又真係有點過激.  學校要處理咁多份報名的確費時, 當場收表省卻acknowledge letter, 如漏文件當面講都比較清楚, 學校都有難處, 但一定有可改善空間.
United we stand, divided we fall.

回復 NICOLE123 的帖子

當然...你冇0晨排過隊之嘛...排完對到IN果日有病但又冇得改期IN喎.你話興唔興吖..

引用:我申請5間,只有一間要排隊取表,交表的,

原帖由 ahmaymay 於 12-11-17 發表
我申請5間,只有一間要排隊取表,交表的,但我覺得ok喎,可能佢地安排得好啦。起來唔洗下下要你3-4個回郵信 ...
認同!有d要寄七個回郵信封,加本身嗰封,都唔包一定收嫁啦!而家資料太方便了,學校淘汰一d無誠意嘅家長,當然我唔主張排通宵,都無排過,每間學校都有規矩,而每個人都有底線,接受唔到,咪唔好報囉,讀左都唔happy啦!

sweetsugarapple 發表於 12-11-19 23:03
大家講得對,唔鍾意咪唔好報,但唔等如我唔可以批評。等如我去食野,間餐廳d野唔好食,我以後唔會再去,但唔 ...
非常同意,為何不可以批評呢?討論區就是一個渠道給大家「討論」,包括讚同與批評。支持樓主!

回復 lovecupid 的帖子

唔介意借個位用下嗎?

今年有一間只接受網上申請的幼稚園,起初都同你嘅諗法一樣,叫考生家長將所須文件放進信封,封妥和寫上考生姓名及編號後,交回門口收集箱。後來整下整下,改為揾啲義工當值收信封。

初始反應是一個箱做倒嘅事,點解要人做。但想深一層,看來考生家長的行為/期望、和學校的反應往往是互為相關的(家校的互動有時候係幾微妙架,我估)。只能說堂堂一間學校,是否應具備權衡輕重、顧全大局的智慧,不為一些可能發生在個別或極小部分家長的狀況,而要一眾家長舊生義工和考生家長親友傭人奔波?於這個,四眼爸和網友在小一選校都有所討論。

俾個箱人掉落去咪得囉……

回覆:批評一下幼稚園申請安排

大家講得對,唔鍾意咪唔好報,但唔等如我唔可以批評。等如我去食野,間餐廳d野唔好食,我以後唔會再去,但唔等如我同其他人講佢d野唔好食係錯。

有人話教育係教人要守規則,你玩得呢個遊戲就要守遊戲規則,我認同。但係教育都同時教人包容,有批判性思考,不平則鳴。有討論先有進步。現今科技發達,我實在想不到為何學校唔比多個option家長,得閒既咪親自拎,唔得既可以download。但交表就真係要check有無填漏填錯既,有時好難唔親身交。 (不喜勿插)

介紹間好嘢比大家,唔駛排隊攞表同交表,又冇限期交表,新假婆國際啦,最緊要記住交3千報名費就得,十分方便。

一間效率高而又以人為本, 以客為主的學校, 一定會予人方便, 盡量減少為申請人帶來煩惱或不便. 但仍有學校不顧申請人的利益, 要折磨人, 主要原因有兩個. 一是做勢, 多人排隊自然做出多人爭的現象, 好多地產商都會用這條橋. 二是學校無能, 想不到更好的方法去處理問題. 如果尚有其他原因, 歡迎提出.

回覆:lovecupid 的帖子

同意Lovecupid提出意見,有批判才有進步。現今科技咁發達,明知自己係龍校,其實也應該想些便民的方法,方便校方職員方便家長。

小曳人 發表於 12-11-19 17:25
家長們,如果有留意以往嘅討論,大家都知各校” 各有特色” 啦!以我同時處理小一同K1申請嚟睇,其實上面講 ...

一直都無人話「民幼」唔好,老師有愛心我都親眼見過,仲日日見添。只係講緊交表安排唔好啫。

我完全明白點解要親自交表,試想想一間幼稚園有多少文職人員可以處理到大量申請?更何況是多人申請的學校。

即係一間幼稚園文員少,所以就安排親自交表?咁對少文員的學校有咩好處?

另外,看似簡單的報名表及資料依然會有大量家長填漏、填錯及交漏資料,EVEN 阿女出生日期~

好多學校都會在回郵信件都會叫家長加埋補交補填資料,面試當日再攪,有咩問題?
如果家長本人甩甩漏漏,粗心大意,會教過咩小朋友出嚟?咪又係甩甩漏漏囉,學校最怕人甩甩漏漏的家長,學校仲點會收?

上網當然方便,但某部份家長真的未必懂,網上的安全性比起即場交收那樣較「實在」,自己比較吧!

無人反對學校取消親身交表,只係可唔可以喺親身交表以外提供更快捷方便校方同家長的方法啫,我識電腦咪用電腦交,郵寄都可以。其他人唔識咪親手交囉,咁已經分流好多家長啦,至少排隊條龍唔駛咁長啦

希望少些批評及投訴的文化~

「批評」及「投訴」都要睇講出來的事有冇Point 同合情合理。唔駛咁「河蟹」同「維穩」掛?發聲平台啫。如果我係唔啱,係冇Point,早就比幾十人一面倒剷死啦。點會討論到有人「贊成」有人「反對」呀?即係事件本身好有爭議性同值得討論的地方啦,係咪呀?咁就唔係「批評及投訴的文化」啦!而係「議事論事」啦。何必咁燥呢?

我講咗幾次「啱傾就傾多句」。又唔係要強逼某一方「講服」和「屈從」對方。咁先叫言論自由和開放囉。

我覺得咁睇:喺言論自由既社會,你想講咩批評咩都冇問題,但用詞唔好過激,或者有意無意間用相或暗示咗你講果間學校出嚟就唔係幾好,因為讀緊既家長就會有異議,甚至乎演變成罵戰!而且能夠喺度表達不滿既家長,係咪可以將意見反映俾學校知呢?既然你有好提意,又有時間上嚟八吓人地點回應既,倒不如花少少時間轉達俾學校知,等佢地可以改善唔係更好咩?豈碼令到下年既家長可以受惠嘛!難道果間學校唔係你杯茶就有種一於少理,覺得關我咩事呀,廢是教精佢既心態?咁同一d市民淨係識喺度鬧政府,但又唔會企出嚟做d野既人有咩分別呢?

至於報名手續我都好認同可以簡化d,咁就可方便更多人,但唔可以排除有人屋企冇電腦啦,或者有人唔識用嘛!不過科技發達有時又會令人變得懶咗,樣樣都想上網搞掂,足不出戶就最好!有時我反而喜歡親力親為,我亦見唔少學校係郵寄交表或用箱放資料就算,到最後一樣有家長話點解寄咗都收唔到,點解明明放低咗資料又話冇,其實每種方法都係有好有唔好,都唔需要太在意!如果學校真係堅持唔理家長反映既意見,咁就唯有揀你認為合適既嚟讀囉,最怕係又要鬧又要受既家長啫!

回復 Diving 的帖子

民生真係唔適合你小朋友啦,但係就好適合我囡囡咯, 我大女唔鍾意放假嫁, 因為放假無得見老師喎, 佢話每日返學同放學都要會同班主任擁抱先開心喎....

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長們,如果有留意以往嘅討論,大家都知各校” 各有特色” 啦!以我同時處理小一同K1申請嚟睇,其實上面講嘅已經唔算差!應該係話:好普遍!
以小一為例,多數學校要求親身交表,以核對資料 (出世紙及成績表等) ,一係就叫你面試日帶去check,總之就要check!
坦白講,有d KG要求埋信封邊個角要寫application no./ 學生名之類,真係好考家長夠唔夠細心!而交表安排上,我覺得PC較” 擾民” ,要人1個鐘之內去交,但排隊都排咗大半個鐘,咁即係無計時啦?!九龍塘宣小都有類似安排:表格上定明交表日期am,8點至12點,家長大可早d去排隊交,唔駛請假嘛!
但講到底,佢要你點,你都要跟架啦!唔駛勞氣~
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題