用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理 ...
go

東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理 [複製鏈接]

請問你地點睇依幾間band 1中學,會選邊間?

9    0    0    0

回覆 whywhywhywhy 的帖子

但係張祝珊DSE沒有視藝科的,是不是學校在這科目的支授不夠呢?

民生是否注重音樂方面嗎 ?

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

ANChan59 發表於 14-11-7 12:22
當年六合彩,我們選了中婦,衛理及民生,其他冇選!

選衛理是否保險線?

想了解更多衛理, 有無人可分享?

引用:Quote:原帖由+mamee+於+14-12-13+發表不濃

原帖由 東寶 於 14-12-13 發表
所以他們𣎴屬於任何一個團體(例如:宣道、循道)?
這個嘛⋯係啩我不是教徒,沒有著重了解呢方面。

引用:Quote:原帖由+東寶+於+14-12-13+發表請問民

原帖由 mamee 於 14-12-13 發表
不濃,上年講座有提過是因為紀念創校人,所以有宗教科(基督教),學校只在星期二有個少少的禱告時間,其他 ...
所以他們𣎴屬於任何一個團體(例如:宣道、循道)?

引用:Quote:原帖由+mamee+於+14-11-06+發表本帖

原帖由 東寶 於 14-12-13 發表
請問民生的宗教氣氛濃厚嗎?
不濃,上年講座有提過是因為紀念創校人,所以有宗教科(基督教),學校只在星期二有個少少的禱告時間,其他就只有一星期一次連堂的宗教課。

引用:+本帖最後由+mamee+於+14-11-6+15:43+編輯+

原帖由 mamee 於 14-11-06 發表
請問民生的宗教氣氛濃厚嗎?

ANChan59 發表於 14-11-7 12:22

最終入咗邊間?

ANChan59  Check your PM  發表於 14-11-7 14:45

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

talent2000 發表於 14-11-4 14:10
見到幾個朋友來自呢間,想佢餓死于荒島幾困難
你指學校是由得他們自生自滅?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

happylogin 發表於 14-11-7 11:09
我女D同學相信大部份混淆晒, 因我同呀女講過聖馬可勁過民生 (我有上過去校網睇過DSE成績), 佢好多同學講民 ...
其實九龍民生和聖馬可各有短長,以理科為例,比較兩校DSE獲得4級或以上的比率:
物理:76%(聖馬可),51%(民生),80%(九龍民生)
化學:86%(聖馬可),52%(民生),75%(九龍民生)
生物:84%(聖馬可),79%(民生),82%(九龍民生)

你可以從數據中看到,聖馬可在化學和生物學略勝一籌,九龍民生物理略勝一籌,港島民生各科都大不如人並且差異相當顯著。

王家爸爸 發表於 14-11-6 15:26
曾經提及聖馬可DSE英語四級或以上的比例為87%,你知道同區的民生是多少嗎?答案是只有39%(注意:另一間 ...
我女D同學相信大部份混淆晒, 因我同呀女講過聖馬可勁過民生 (我有上過去校網睇過DSE成績), 佢好多同學講民生勁D. 所以好多同學想入民生.

王家爸爸    發表於 14-11-7 11:58

回覆:東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理

我老公係筲官舊生,但佢冇入校友會,機會大嗎?
佢話當年佢識嘅同學仔依家都做咗醫生或者專業人士,的而且確以前真係好勁

簽名被屏蔽

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-11-5+14:36+

原帖由 talent2000 於 14-11-05 發表
官校個個一樣打扮工,不好期望太多,除非私校就有分別。讀書係個細佬仔,父母最清楚孩子性格及志趣,責任就 ...
不算溫室孩子,就是太反叛好担人太嚴中學受不了,太鬆的學校又會學壞,筲官就是担心學壞

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-11-5+14:36+

原帖由 王家爸爸 於 14-11-05 發表
其實你提到的四間中學,我比較喜歡張祝珊和聖馬可,其實聖馬可不比張祝珊差。
聖馬可DSE英語四級 ...
我完全唔識,只識這四間是東區大熱

回覆:東區中學-聖馬可、中婦、筲官、民生&衛理

如果計高中選科,四間又邊間選擇多些呢?

王家爸爸  有旅遊和日文,也有綜合科學   發表於 14-11-6 17:37
王家爸爸  張祝珊的選擇比較多,有旅遊和日   發表於 14-11-6 17:36

王家爸爸 發表於 14-11-6 15:16
本來不想說,我估計,不幸地,那些說民生好的人,其實混淆了兩間民生書院。 ...

又不要這麼說,起碼我沒有混淆先,哈哈
東區呢4間英中(中婦,聖馬可,筲官同民生)。民生的成績當然是最不突出,因為它4年前先轉英中,所以以前入學的學生英文情度不給其他3間,一啲都不出奇。我不是話幫民生說好話,有時選校好個人,我就是從這4間英中中最後選民生的家長,我喜歡它重德行(亦可以話嚴),一間好簡樸的學校。總之,人人有自己杯茶。

最緊要去聽中學的簡介會,好多時聽完就會知鍾唔鍾意,是不是自己杯茶。

王家爸爸    發表於 14-11-6 15:55

FISHMA 發表於 14-11-6 15:08
其實已經過晒唔再關我事的, 只是好奇一問.  
中婦,聖馬和筲官是較耐年資的B1學校, 會否實力相約呢! 而民生 ...
曾經提及聖馬可DSE英語四級或以上的比例為87%,你知道同區的民生是多少嗎?答案是只有39%(注意:另一間不是同區,而且校園非常巨大的民生書院為82%,雖然好很多,但還是比聖馬可稍低)。
‹ 上一主題|下一主題