用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華收生問題
樓主: 朱古力
go

九華收生問題 [複製鏈接]

回復 leeleelumlum 的帖子

系米全級頭二十名都有机會呢???你有九十分系平均分對嗎?大約考弟几?

回復 KCL2000 的帖子

你系米讀德信定油天?

回復 leeleelumlum 的帖子

上年協和十個入華仁,大約考頭二十名系有机會的,你可一試...

How about MTC primary school? How many student was entitled last year?

回覆:九華收生問題

唔知陳守仁考第幾有機會呢?呀仔而家4 年級咋。

引用:睇你讀邊間小學啦,阿仔上年學校有20個同學

原帖由 KCL2000 於 12-11-08 發表
睇你讀邊間小學啦,阿仔上年學校有20個同學入咗九華,全部全級十名以外。
呢個唔係好明,全級頭十名,但有20 個入左?

Yanamami  10名以外喎....  發表於 12-11-15 23:50

sorry,  睇唔到點評呀,可以用回覆 or 引文答我得嗎?thanks

silvia_ng 發表於 12-11-15 23:53
sorry,  睇唔到點評呀,可以用回覆 or 引文答我得嗎?thanks

KCL2000話睇你讀邊間小學啦,阿仔上年學校有20個同學入咗九華,全部全級十名以外。

chrischeung話上年協和十個入華仁,大約考頭二十名系有机會的,你可一試...

Yanamami於點回覆10名以外喎.............

我估KCL2000應該係指有學校有20但都是頭10的(唔知頭10名以內的是冇興趣報九華定九華唔要佢地)

另外,chrischeung講到有10頭20試(唔知係唔係考第20的同學都可以入到九華,所以有這個推測)不過計我話總言之你是區內band 1同學就可以憑抽籤而被派入九華,除非協和總數得20個band 1同學喇,不過又無理由咁少,協和唔似咁差喎,佢地都有同學入伊中架。這點因為

silvia_ng  thank you!  發表於 12-11-16 09:15
:verycold: :verycold: :verycold:

唔係一月先交form嗎 ? 點解咁早可以interview?

回復 Rabo 的帖子

你好, 想請問你仔仔是下年中一生嗎, 因為見你話仔仔今年考的題目 ? 但學校唔係一月先收form嗎, 點解咁早有面試?

如果仔仔想考九華,但係我地要由沙田跨區考九華是否會跌band呢?
亞仔學校話佢入沙田聖公會曾肇添就一定無問題,但係九華就有有難道!
有無jm知道呢?

Gloriasogashiwa  曾肇添不好嗎?  我和你調轉, 在油尖旺上學, 想考沙田中學。  發表於 12-11-20 17:52

頭十五名,的男生入咗皇仁,男拔,喇沙同聖約瑟(金鐘)。

沙田聖公會曾肇添好過九莘好多

回復 ohnono 的帖子

伊利沙百,上年听個小朋友系油天讀考四十几,自行冇得in.但攪到入去。

回復 bobocelia2000 的帖子

曾吾系好過九華咩?

回覆:WongWong 的帖子

謝謝,但係亞仔由小五就已經話要考九華,所以依家有得震冇覺訓

回覆:chrischeung 的帖子

謝謝,但係我唔知究竟曾肇添定九華好?? 唉。。。。

引用:回復+bobocelia2000+的帖子 曾吾系好過九

原帖由 chrischeung 於 12-11-25 發表
回復 bobocelia2000 的帖子

曾吾系好過九華咩?
謝謝

回復 WongWong 的帖子

見仁見智, 單看成績當然曾記好, 但中學生活就是讀書, 讀書和讀書(因為囝囝學校每年都有一定的學生入曾記). 但九華的的生活一定會多元化些.
囝囝都是沙田區的小六生, 他的成績都可順利入曾記, 但我都鍾意入九華.
‹ 上一主題|下一主題