用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: ivymame
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

yoyosing,

有,$900。
時間方面...仍在開學初期,時間仍未穩定,或許過一兩個月,你再問問將軍澳線的家長吧。

醒目開學勳章

Hi!Hi!我個女係楊柳組,我係Bk網都認識咗一個培僑友,
佢係白樺,我個女返黎講話佢果班係有15人,
今日多咗一個同學返黎,唔通佢挍錯,
等我星期一返學校問吓佢班主任先。

yoyosing ,

我是路過的 , 我住在將軍澳, 昨晚我遇見一個住將軍澳的朋友 , 咁啱佢仔仔都係今年讀培僑小學 , 佢話仔仔讀得非常開心, 但係校車就要每朝 6:30am 上車 , 車程差不多個多小時 , 現在暫時返半日 , 學校正努力改善校車安排 , 我朋友都好有信心學校會有更好的安排 , 遲些會多一部校車接載 , 不用太早了. 我相信你囡囡下年小一應該已有更好的安排 , 我朋友話培僑係直升中學 , 走國際學校教法 , 學校地方大又有泳池 , 攪到我都心郁郁 , 我仔仔今年先 K1咋 !

waisiuchuen, 真的謝謝你的回應 !

咁 $800 都幾貴, 學費才 $1700 !  請問是校車(大巴) ? 還是褓姆車 ?  是學校經營的嗎 ?  青衣多唔多小朋友讀此校呢 ?  你千金能聽得明英語/普通話嗎 ?

waisiuchuen 寫道:
LOOLOO:
您好! 小女兒在學之圓畢業.
住灝景灣上車時間07:25
落車時間12:30(因現在適應期放12:00)
車費HK$800.00
我們當時家長面談只用廣東話.我英文都好水皮.
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

各位培僑家長,

我個仔仔係白樺班,waisiuchuen,我仔仔同你女女同校車,我

多謝各位家長提供的資料,

我家住在鑽石山附近, 請問有無家長知道車費每月幾多呢? 另外, 每月的午餐費用又幾錢呢?

ivymame

ivyname,

希望以下資料幫到你:

校車: 星河明居 - HK$750.-

午餐 (每餐) - HK$15.-

Hi Leomami,

My son is also in Birch, the classmate of your son.  His name is Teddy Lee.  Nice to meet you here.  We live in Tsing Yi.

Teddy loves the school very much.  He is so happy to go to school.  

Keep in touch.

Regards
Ranran

Hi, Ginny66lee,

我哋又見面啦!

我個仔就係白樺組,佢每天都非常開心,我對培僑有絕對信心,因為校長同老師各人都好有心及有誠意,而且他們亦很關心及重視每一位小朋友,難得。

Regards
RanRan

我囡囡而家响沙田讀緊K3,考慮入培僑,但因為政冶背景成為一個固慮因素,尋日有家長同我講,佢以前响同背景的學校讀書,日日朝頭早番到學校要向红太陽幅相唱國歌,而家唱國歌就沒有大

醒目開學勳章

Hi RanRan
今日我外甥仔同學話學校D飯唔好食,
咁我外甥分咗D自己帶嫁餸比佢食,
佢好鐘意食,唔知小學D午餐會唔會同
中學一樣呢?
還有我個女同我講佢果班係29人先真,
而唔係15人,佢話昨日英文老師黎上堂,
今日有第二位普通話老師黎上堂。
昨日佢哋仲去咗中學部同D中學嫁哥哥,
姐姐作交流,佢就去咗表姐果班作交流。

Hi Ranran,
    Nice to meet you too.  My son Leo also loves the school also.  He wakes early every day and so happy to onboard the school bus.

Hope see you soon!

Regards
Leomami   

唱國歌? 如果有就最好啦,我最想個仔識唱國歌,以前我睇唔到,以後我就估計中國經濟將會是最強,我

我的囡囡在培僑都很開心, 雖然每天早起很辛苦, 但沒有怨言, 還很喜歡返學.

其實香港人就是缺乏了這樣的愛國情懷.  我覺得學校冇什麼問題喎! 反而我仲覺得好國際化添! 我個囡讀個班都有好多唔同國籍的小朋友.

而且這間學校的語言方面真是很強, 囡囡返咗學後, 在家時不時都彈句國語來和我傾計, 我想不用等好久, 她的國語一定會比我好的!  

再且, 學校進行小班教學, 一班有2位老師, 平均1個睇15個, 我想不單對小朋友的學術吸收有幫助, 對他們的成長路程必定會週到些.

培僑到現時為止, 我都覺得是一所很好及很值得讀的學校.

pulmma

各位 !
我女兒都很喜歡在培僑上學,她還教我唱國歌,她很自豪地說唱國歌要用心唱的. 真的很高興,及榮幸有機會在這環境中學習.

Hi, Aimee,

嘻嘻, 係我呀 !!  你囡囡讀成點呀, 我外甥女話佢做唔到班長, 只係做到車長, 笑死我!!    

下星期你地 open day, 可能撞左其他小學 interview 呀, 希望可以參觀到培僑學校啦 !!

得閒出來食飯吖.......

Aimee 寫道:
yoyosing,

有,$900。
時間方面...仍在開學初期,時間仍未穩定,或許過一兩個月,你再問問將軍澳線的家長吧。

想問下培僑家長
培僑是否open day!
[img align=right]DSCN0160[/img]

醒目開學勳章

Hi Aimee我想請間吓培僑下星期
係唔係open day亞?
點解學校無通知嫁!

ginny66lee 寫道:
Hi Aimee我想請間吓培僑下星期
係唔係open day亞?
點解學校無通知嫁!

我都想知   好似係17/9(Sat).  學生同家長需唔需要出席呀?   (因為亞囡有課外活動)

All parents,

Please note the arrangement for parents' briefing (extract from Pui Kiu's website) :

十月 Oct 2005 2005年10月22日 06/07學年第一次面試日 06/07 School Year First Interview
    22 Oct 2005 - First Interview of Primary School
第一次面試於10月22日舉行,凡於2005年10月7日前報名之學童將安排面試。詳情如下:Pui Kiu College 1st Interview Day will be held on 22 Oct. All eligible candidates will be invited to attend the interview. Details are as follows:

日期Date:Oct 22, 2005(Saturday)
地點:沙田大圍新村培僑書院三樓禮堂
Venue: School Hall, 3/F, Pui Kiu College, Tai Wai Sun Chuen, Shatin, NT

九月 Sep 2005 2005年9月25日 培僑書院介紹會
    25 Sep 2005 - Pui Kiu College Seminar
為了讓準家長對本校有更深的了解,我們會在9月25日舉行介紹會,詳情如下:
A seminar will be held on 25 Sep 2005 at for parents to have a better understanding of the philosophy behind our school. Details are as follows:

日期Date:Sep 25, 2005(Sunday)
時間Time:2:00pm--4:30pm
地點:沙田大圍新村培僑書院三樓禮堂
Venue: School Hall, 3/F, Pui Kiu College, Tai Wai Sun Chuen, Shatin, NT

‹ 上一主題|下一主題