用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

我諾諾由四個月開始一路到14個月都冇重過, 他的死因我100%相信是體弱所致, 主要是因為肺虛痰多, 另外佢過身之前多冷汗, 如果是一般正常BB, 我晨早己推佢入院, 但一般人不明白, CP 仔入院一入分分鐘以月計才出到院, 而且姑娘唔會比心機餵奶, 多用自動餵奶機, 因CP 仔太易嘔奶 , 而且身向後的力好大, 大到應該有50磅力 !! 大部分時間都喊, 一定要父母餵, 試問 ,我們在家照顧佢我們已半死, 怎能24hrs 照顧入院呢?! 況且佢一向都係咁 , 原本看完中醫+針疚 己明顯好左, 誰知地球痴L線, 一年冬天來幾次至10次 , 天氣反反覆覆. 最後決定[過]到就過, 過不到的, 不如死了好過, 但話說回來, 死去的消息仍是突然, 仍是非常極度痛苦. 我和老婆亦因之前要照顧諾諾, 手手腳腳和骨頭太累, 現患有肩周炎, 要定時按摩, 又無覺好瞓. 對我家庭來說, 這頂級的CP問題, 諾諾, 還是走的好.

我覺得CP BB最好第一時間一出院立即看中醫, 飲中箹猪柳 (柳妹) 湯. 這還有一線希望, 唔好等等等等排期西醫, 我諾諾9個月才看中醫.

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-10 23:58 發表
大家好 , 最近亞女又開始咬下唇喇 , 仲咬住唔肯放 , 之前兒時也試過 , 咩辦法都嘗試過 , 最終係佢2歲幾時刻意脫左佢兩隻門牙 , 難道今次又要脫多一次佢對門牙 , 如果脫左就永遠都無門牙喇~~~ 內心好掙扎 .....

諾諾 ...

諾諾爸爸 :

好多謝你講比我知你們的愛兒怎樣離去~~

我唸我亞女對中藥唔係太愛 , 原因係 " 苦 " , 不過我唔會刻意比亞女睇中醫及飲中藥 , 因為我怕好唔識點樣表達身體上的變化而令到佢不舒適 .......

唉 !!! 上當年亞女得幾個月大時 , 時常好易發燒 + 痰多 , 好快就會變肺炎 , 係私家診所又唔係個個肯睇 CP 小朋友 , 通常私家醫生都會叫我帶亞女入院 , 自從果次之後亞女好易因肺炎入院 , 我會以亞女要住院的時期叫 "坐牢" , 因為要24小時照顧佢 , 醫院入面根本無多餘人手餵食 + 換尿片等 ..... 又加上自己又唔係甘放心呢??? 唉~~ 我最長住一個月 , 之後差唔多隔一個月入去住 , 到亞女 兩歲時開始穩定 就少入喇~~~ 入得多院睇得多留意得多都會好易判證 , 亞女駛唔駛入院 OR 睇私家醫生就OK~~~

今早亞女食完早餐之後 , 幫佢刷牙發現亞女有一隻牙剝剝地 , 甘我就好冷靜地幫佢拔 , 呵呵~~~~

我覺得有一樣係真的 , 照顧一個唔識行唔識坐唔識講野既CP 小朋友係最辛苦 , 又加上張力高 , 更容易令到照顧佢身邊既人好易有痛症的~

最近D天氣太反反覆覆喇~~ 時冷時熱 , 有時令願自己辛苦D唔比亞女返學 , 因為一轉天氣亞女本身氣管唔係太好 , 好易多痰 + 流鼻水 (簡稱: 易中流感) .... 勉得大家辛苦~~~

TISSUE 0522:

傻啦~~ 我只是隨口說說的 ..... 亞女會以我方式教學她 , 令到我們容易更有密契 .....  有時我會盡量滿足佢需要 , 我時時都會陪佢多說話 , 用唔同語氣同她對話 , 佢會一聽到就會知道你的語氣是否會帶D惡言 , HAHA~~

BELL

其實我阿b都有睇中醫架,由其我阿b以前有抽根底,睇中醫可以清痰健肺真係好好多,佢地有健康的身體先至可以繼續打仗~~

Bell,

見到你的post便周圍找「咬口唇[url=][url=][url=]」解決方法,不過[url=][url=][url=][url=][url=][url=][url=][url=][url=][url=]找不到正式文件,只有不知誰寫的資料[/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url][/url]http://www.tatat.org/redirect.php?tid=95015&goto=lastpost[/url]原來有很多小朋友和大人都有這個問題。

你的小朋友給你這勇敢的大國手下,相信很快解決這困難了。

你知牙醫那裡的牙套(約1000元)能否使小朋友的唇沒有那麼傷;若可以,可以考慮在運動店裡找拳擊用的牙膠(20),用熱水浸軟,剪成合適的大小,再用熱水浸軟,套在牙齒上(盒上有指引)

充心地祝福你和家人。(其實我個女交通意外昏迷幾個月之後,我曾經羨慕過那些CP BB,他們的眼睛多麼美,他們的笑容多麼好……我等我的女兒可以好像CP BB那麼棒…)

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-10 23:58 發表
大家好 , 最近亞女又開始咬下唇喇 , 仲咬住唔肯放 , 之前兒時也試過 , 咩辦法都嘗試過 , 最終係佢2歲幾時刻意脫左佢兩隻門牙 , 難道今次又要脫多一次佢對門牙 , 如果脫左就永遠都無門牙喇~~~ 內心好掙扎 .....

諾諾 ...

你誤解了中藥了, 不是黑黑那種, 中藥猪柳湯不是苦的, 你當它肉味湯好了.

BELLFOK , 聽到都覺得你好偉大.有樣野大家一定留意:

1) 要換下手抱佢, e.g. 千萬不要用死左手, 要左右平均, 不然你的手會加重痛症, 另外亦影響BB 習慣左一邊.

2) 想盡辨法 一星期全休一天睡足12小時. 否則, 不停長跑的人會[報到]先.

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-11 21:11 發表
諾諾爸爸 :

好多謝你講比我知你們的愛兒怎樣離去~~

我唸我亞女對中藥唔係太愛 , 原因係 " 苦 " , 不過我唔會刻意比亞女睇中醫及飲中藥 , 因為我怕好唔識點樣表達身體上的變化而令到佢不舒適 .......

唉 !!! 上 ...

諾諾爸爸,

保重呀! 諾諾現在可以好似其他小朋友一樣跑跑跳跳周圍走, 周圍玩啦!!!!!!!有時我都覺得小朋友走了可能是大家的解脫, 但當然要真正的接受離去的一刻確實痛心! 你們要盡快調理好身體, 重新過新的生活呀~

蝌蚪仔有心了, 這兩星期內, 諾諾骨灰應該可上山了.

我已經同仔女講, 骨灰缸有刻諾諾名, 但新建的$13000小墓沒刻諾諾名, 將來我死去, 請將我的骨灰就咁MIX 埋諾諾一齊, 等我陪下諾諾, 整個新骨灰缸加兩個名, 咁就唔駛咁浪費又加個墓, 咁L多墓一人一個好好玩咩!!! 因一個BB好慘, 係下面沒人理佢, 寫到這裏又眼濕濕.

諾諾爸爸,你常我們欣賞的。

原帖由 諾諾爸爸 於 11-3-15 16:55 發表

我已經同仔女講, 骨灰缸有刻諾諾名, 但新建的$13000小墓沒刻諾諾名, 將來我死去, 請將我的骨灰就咁MIX 埋諾諾一齊, 等我陪下諾諾, 整個新骨灰缸加兩個名, 咁就唔 ...

原帖由 諾諾爸爸 於 11-3-15 16:55 發表

我已經同仔女講, 骨灰缸有刻諾諾名, 但新建的$13000小墓沒刻諾諾名, 將來我死去, 請將我的骨灰就咁MIX 埋諾諾一齊, 等我陪下諾諾, 整個新骨灰缸加兩個名, 咁就唔 ...

好明白你的心情,我果陣係買政府位,政府位可以加$200放多個骨灰入去,我果陣成日都同我老公講,如果我第時die咗你記得將我同阿仔放埋一齊,等我可以照顧佢嘛....

tissue, pattsui .

諾諾今天上山玩了!

一切順利吧!諾諾安息啦,同新朋友玩得開心啲!

原帖由 諾諾爸爸 於 11-3-19 09:16 發表

諾諾今天上山玩了!

諾諾今天上山玩了!

諾諾上路好走.....

他帶著很多的愛和祝福玩!

諾諾今天上山玩了!

人間最痛莫過於親手抱住子女的骨灰, 老婆喊到收唔到聲.

我亞女咬咀情況都無好轉 , 唉~~ 不過唔知點解亞女最近比較跟我 , 要我係佢左右 , 又唔可以行得太開~~~

囡囡是否換牙期?

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-19 21:33 發表
我亞女咬咀情況都無好轉 , 唉~~ 不過唔知點解亞女最近比較跟我 , 要我係佢左右 , 又唔可以行得太開~~~

係呀~~~

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-3-20 17:39 發表
囡囡是否換牙期?

你看看那些boxing牙膠會否適合作保護唇,請參看
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1126864922
上次我買這個
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/show/qanda?aID=b16005743&u=:howasport&tp=

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-20 22:51 發表
係呀~~~

原帖由 BELLFOK0318 於 11-3-19 21:33 發表

你有無試過比多啲野佢咬下/做多啲口肌運動嚟滿足佢呢種感覺的需要?

我小朋友有屈手指的問題,佢屈到手指啲關節大咗好多,我地每次見佢屈﹐我地就會打佢手指等佢知道唔可以咁做,係唔啱,又試過同佢做冷熱水但係都無用,最後我個老師同我講話佢知所以咁屈手指係因為佢鍾意手指關節被伸展的感覺,指要我幫佢做多啲正確的手指關節運動,當佢身體覺得足夠就唔會再屈手指!
之後就同阿仔做咗1個月手指關節運動之後情況就改善咗好多lu~~~

我諗你小朋友的問題的原理同我阿b可能差唔多!

我囡囡有! 佢出細個時腦有出血 =(
‹ 上一主題|下一主題