用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

早產+黃疸+腦膜炎,
都3歲只得8KGS,
當初自己都以為可以有轉機,
現實始終現實.........
每日,可以見到佢會瞓醒,
又賺咗一日,我會好開心,
已經有心理準備她有一日突然唔識起身!

唔係香港一排, 多咗同路人, 真係唔係好消息, 但願大家都盡快雨過天x.

我同仔仔仲係烏雲蓋頂, 在天堂地獄間玩跳樓機.  一開始就話亞仔冇咩問題, 只要多加練習, 就會識行, 拖咗兩個月冇進展, 轉頭物理治療師就話亞仔痙攣應該係個腦有事, 但專科醫生搵唔到原因, 等我多番查找腦麻痺資料, 多加努力訓練亞仔行路, 都唔急著去知病因, 只希望有絲毫進步望到目標就是了, 仲搵埋針灸, 希望有點幫助, 如是者又拖咗幾個月, 亞仔不進反退, 連眼都豆雞埋, 手又震埋, 再睇埋眼科, 又係冇辦法.  有家人偶遇到外地專家, 突然又話亞仔個腦冇事喎, 叫我哋唔好再針灸刺激佢, 唔好太密集訓練令佢抗拒, 仲話只要放鬆d就會在幾個月間識行如常人添. 轉眼間由地獄升左上天.

點知亞仔近兩個星期, 連原本非常在行的抓行, 都漸變得笨拙仲經常失平衡而跌倒, 香港的專家仍然話, 佢個腦係有問題, 情況仲可能會變得更壞, 但有幾壞同咩原因就仍然未搵到. 一反眼就跌番落個地獄, 仲係冇底的, 唔知可以點.

現在只希望我可以好似沒有牆的世界裡面主角的媽媽咁, 可以見到有腦麻庳的兒子長大成人就感恩不盡.

原帖由 小元 於 11-4-1 19:35 發表
早產+黃疸+腦膜炎,
都3歲只得8KGS,
當初自己都以為可以有轉機,
現實始終現實.........
每日,可以見到佢會瞓醒,
又賺咗一日,我會好開心,
已經有心理準備她有一日突然唔識起身! ...

唔好噤灰心啦!!! 加油啊!!!!!

唔好咁灰啦~~

講麻煩我阿仔都可以叫一哥,
早產,出世得905g跟住腦失氧.....
住咗二個月又細菌感染又腦出血...
出咗完諗住平安無事啦,點知發現佢同其他小朋友唔同(無眼神接足、唔識爬.....),到1歲發現佢有抽根,1歲4個月發現佢有眼癌(做咗4個月化療),之後評估中心話佢係cp仔仲有大腦性視障....支體弱能....
返咗學諗住會有大進步,點知學校比到的同我想像中始終有的出入...
唯有靠自己啦....
係舊年年開始同阿你睇脊醫、中醫、做腦神經訓練等.....先至有明顯進步,雖然仲未識行,但起碼已經由一個乜都唔知的BB到而家係一個攪事的小朋友,由睏係度至而家可以座係度玩玩具....

今日佢都比咗個驚喜我呀,我阿B佢識得自己因為要攞櫃頂的玩具、佢自己主動用正確的動作從地下坐起身攞櫃上面的玩具呀...

所以大家都唔好放棄呀,小朋友未有進步只係未揾到啱佢地的訓練啫,世界係有光架,一齊努力啦~~~~

出世得905g 及3歲只得8KGS真的難以想象, 難為你了.

其實幾重問題不是太大, 他日重番就OK, 最難攪是腦. 努力啊.小元 和 tissue, 有開心有唔開心都可告訴大家.

我阿b出世仲經呀 0.645g 一磅多dd,係個肺差左d個腦正常,整體細粒左d,住左幾個月醫院 個時日日睇阿b風雨不改,出院後湊到我要食抑鬱藥><係年頭,又成日支氣管炎一個月入左4,5次院><,好彩到而家都未病過,一來打左流感針+牛初乳,而家我好開心,阿b就快識行,我自問自己真係算叻,佢個時又唔食奶,9個月先識反身,一歲識爬,到而家就快識行,1歲4個月,當然要keep住做物理治療,而家7kg左右,又係超輕b,不過阿b已經好努力捉緊,各位媽媽,真係唔好灰心,我都係一關一關咁過,會有一天阿b俾到驚喜你地呀 加油!!

我老婆昨晚又想起諾諾, 喊過不停. 唉!

大家加油!!

兩日無上來了, 因為心情實在不好...

每日都早晚去醫院探bb (tmh), 其實都幾辛苦....最慘係唔知要攪到幾時...

除了仲要做貓"so", bb還是用胃喉. 當然還有張力問題....不過最奇怪係佢極小打開眼晴...連醫生都解釋唔到. 因為腦科同眼科睇過佢都話無問題....都唔知點算...

我地有問過社工如果想放棄撫養權既事...當然我地唔想行呢一步....但係我真係驚當自己身/心不能應付時, 呢條可能都係一條出路...

各位過來人, 你地靠什麼來行呢一條路呢?

回覆 1208# esuperbaby 的文章

我點會唔明你心情呢,當時阿B都用左3個月貓SO,胃喉用左5個月,到出院都要用3個月胃喉先甩到呀,個時我每日都同自己講,唔想要阿B送去保良局,俾左人唔想湊,因為真係湊到我痴線,最慘佢出世至9個月都唔肯食奶,日日用胃喉一日嘔3,4餐奶,餓又餓過又打過又鬧過又驚胃喉整親阿B又痛,我個心都好痛GA,直到9個月後阿B肯訓教食奶都係唯一一樣佢食奶GE方法,一日都有嘔2餐又 乙水 阿B訓又食過,到11個月後肯食固體到而家歲幾,其他人會話阿B細粒,輕磅,食得少我都唔介意,辛苦左咁耐,咁多苦都已經經歷過,其他人GE說話以經唔緊要,最緊要自己企得穩先能支持 阿B給他力量,咁辛苦都出到世,佢受GE痛苦多麼大,如果媽媽都放棄,BB係好可憐,要勇敢面對,真係有抑鬱就去睇醫生,BB一出咩都唔識,出院後多加訓練,物理治療師都有講過,有問題唔緊要,多D做訓練會有希望行得走得,係會有希望GA

原帖由 esuperbaby 於 11-4-4 21:19 發表
兩日無上來了, 因為心情實在不好...

每日都早晚去醫院探bb (tmh), 其實都幾辛苦....最慘係唔知要攪到幾時...

除了仲要做貓"so", bb還是用胃喉. 當然還有張力問題....不過最奇怪係佢極小打開眼晴...連醫生都解釋唔 ...
\

加油啊媽咪.. 唔好噤容易放棄啊!!!!!!!!!!!!!
你BB要做貓"so"? 姐係咩黎????????

我覺得送去保良局的話, 比死仲慘, 保良局無可能比到一天母親的感覺及照顧.

最辛苦的日子快過去了,2歲開始可入幼兒中心,
請看http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/SCCC%20022011.pdf
特殊幼兒中心 (設有住宿部份)的名單,越早排隊,越早減輕你的擔子。

今日帶左囡囡去方心淑..
玉太話5月會答我今年度收唔收啊囡
其實去到見到個度D小朋友
唔知點解個心都幾DOWN......=(
唉~~~~~ 我唔識點容易.. 唉唉唉

多謝大家既安慰........

我同老公都好希望bb 會努力, 樣樣都有進步...真係好想好想佢係一個健康正常的小朋友.........

醫生suggest 即使用胃喉都home leave 返屋企 (如果唔使用貓so), 但係我地好驚handle 唔到.........

p.s. 貓so 係一d 高壓氧氣, 幫助佢呼吸好d..

想問下其實bb 幾大個先可以做評估既呢?
即係決定洗唔洗入特別幼兒中心個d test.
thanks

點樣先可以排?  係咪要做cac 先? 咁最早可以幾時做cac?thanks!!

如果有住宿個d 係咪星期六/ 日要home leave 返屋企?

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-4-5 12:14 發表
最辛苦的日子快過去了,2歲開始可入幼兒中心,
請看http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/SCCC%20022011.pdf
特殊幼兒中心 (設有住宿部份)的名單,越早排隊,越早減輕你的擔子。 ...

心都好DOWN我好理解, 心裏想: [為何徧徧選中我?] , 不停地問, 不停地問,唉! 唯有看開些la.

原帖由 sohpinkss 於 11-4-6 23:54 發表

比著我, 打死都不信西醫開洞裝胃喉.

原帖由 sohpinkss 於 11-4-6 23:54 發表

點解呀? 係咪情況比你想像的差好遠呀?
我見佢係自行申請, 請問係點申請呀?

原帖由 諾諾爸爸 於 11-4-7 11:52 發表
心都好DOWN我好理解, 心裏想: [為何徧徧選中我?] , 不停地問, 不停地問,唉! 唯有看開些la.

係!! 個心真係好唔舒服!!
我知道, 我都係呻下JA~~~~~
大家要加油啊!!!!!

原帖由 QQP 於 11-4-7 12:35 發表

點解呀? 係咪情況比你想像的差好遠呀?
我見佢係自行申請, 請問係點申請呀?

其實間幼稚園冇咩野
但係係自己心理上既問題
好擔心自己小朋友將來就係噤樣
感覺唔好受!!!
會諗"點解人地小朋友正正常常, 自己小朋友就係噤?!"
我自問自己係一個幾樂觀既人
但有時真係幾氣餒!! 唉. 唯有日日自己同自己加油啦!! :)

呢間幼稚園係社工轉介架
因為呢間幼稚園係專收腦受損既小朋友
‹ 上一主題|下一主題