用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較
樓主: ahsaichingbb
go

Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較   [複製鏈接]

回覆樓主:

成日聽見啲家長話小朋友做功課做到一兩點,你問問自己,係咪全校學生做功課都做到一兩點?定係淨係你個仔女做到一兩點?

功課嘅作用係補底,對於追求卓越嘅學生做功課根本係嘥時間。所以我要求自己嘅仔女喺我返屋企之前要做曬所有功課,求其做都可以,只要做曬就得喇。夜晚嘅時間只係用嚟備課同預習。

讀書不外乎兩樣嘢:第一,努力;第二,方法。第一比第二更重要。

jiljill 發表於 23-12-14 08:26
讀書從來都唔係靠老師教,我唔係,身邊嘅尖子都唔係。話老師教得唔好嘅學生,都係讀書唔好嘅學生。
...

老師教得好唔好係一件事,好既就你好彩,唔好既就自己睇路。學生都要學識如何裝備自己,找套合適自己既讀書方法。好多家長只係睇結果,唔理過程,學生讀到死成績都未如理想,呢個咪係落差導致壓力喔!

jiljill 發表於 23-12-14 08:38
成日聽見啲家長話小朋友做功課做到一兩點,你問問自己,係咪全校學生做功課都做到一兩點?定係淨係你個仔女 ...

現實D講,而家出來做野soft skills仲緊要,唔好以為讀到書就係人上人,人人到會有不同長處及強項,不要妄自菲薄或妄自尊大。

做功課做到一兩點好多時都係效率問題,我就會同小朋友講功課做快D,剩餘時間係自己,留意多D課外事物仲好。

rabbittwin 發表於 23-12-14 09:18
現實D講,而家出來做野soft skills仲緊要,唔好以為讀到書就係人上人,人人到會有不同長處及強項,不要妄 ...

講起做功課,我自己都習慣就是回家先做功課,然後再做自己喜歡做的事,放鬆下。一路以來,我都是這樣教小朋友,直到中一,我兩個囡囡都是這樣做。9點半前上床睡覺。
但到了中二就不同了,小女兒一回家就放鬆,看YouTube,看課外書,聽音樂,畫畫,直到晚飯。通常8點半開始才做功課。
她說,上了一天的課,腦子裝的東西太多,要沉澱下,休息下。而且,先休息再做功課,與先做功課再休息,是很個人的事情,應該憑個人效率話事,而非家長習慣話事。
好吧,我只能積極性不干預。

200904 發表於 23-12-14 09:29
講起做功課,我自己都習慣就是回家先做功課,然後再做自己喜歡做的事,放鬆下。一路以來,我都是這樣教小 ...

認同呀,大家習慣/方法唔同,但目標一致,所以無所謂

jiljill 發表於 23-12-14 08:38
成日聽見啲家長話小朋友做功課做到一兩點,你問問自己,係咪全校學生做功課都做到一兩點?定係淨係你個仔女 ...
“讀書不外乎兩樣嘢:第一,努力;第二,方法。第一比第二更重要。“我的看法是相反:方法比努力更先要被看重。efficiency and effectiveness是一定要重视的。找着对的方法,然后努力才划算。

200904 發表於 23-12-14 09:29
講起做功課,我自己都習慣就是回家先做功課,然後再做自己喜歡做的事,放鬆下。一路以來,我都是這樣教小 ...

Rpp 發表於 23-12-14 10:40
我個女性格似你細女,放學返到屋企問有咩野食,食物享用後照鏡綴暗瘡,聽歌玩下IG,然後衝涼上床瞓兩粒鐘 ...

你有沒有不習慣?講真,我不習慣的,但我也明白要尊重。

好彩她也buy 我睡覺要睡足8小時,這樣大腦才會幫忙記憶的說法,大致11點會上床睡覺。雖然她說,其他朋友都會2-3點才睡。

Rpp 發表於 23-12-14 10:40
我個女性格似你細女,放學返到屋企問有咩野食,食物享用後照鏡綴暗瘡,聽歌玩下IG,然後衝涼上床瞓兩粒鐘 ...
我会比较看重生长激素。

“人體生長發育有重要作用的生長激素,一天中有兩個分泌高峰,一個是晚間10點至凌晨2點,另一個是清晨5點至7點,且都需要處於深度睡眠狀態,此時分泌量是清醒時的3倍。“

Calaci    發表於 23-12-14 12:05
200904    發表於 23-12-14 10:59

200904 發表於 23-12-14 10:45
你有沒有不習慣?講真,我不習慣的,但我也明白要尊重。

好彩她也buy 我睡覺要睡足8小時,這樣大腦才會幫 ...

我無理佢,小二開始放手了,唔知教到邊,依家更加唔知,我睇分數ok就可以了,要求不是1%,所以自由度好高。

200904    發表於 23-12-14 11:03

猴子爸 發表於 23-12-14 10:52
我会比较看重生长激素。

“人體生長發育有重要作用的生長激素,一天中有兩個分泌高峰,一個是晚間10點至凌 ...

講呢啲話題深度睡眠,講到幼稚園,有年唔記得咗K幾,返學90日,遲到30日,幼稚園好似9點半入園,我哋通常10點至10點半入去。唉呀,有時一瞓醒覺已經10點了。我唔係盡職既家長。
近排同中學嘅家長食早餐,先知有人畀小朋友返兩間幼稚園。唉我一間都遲到。

Rpp 發表於 23-12-14 11:16
講呢啲話題深度睡眠,講到幼稚園,有年唔記得咗K幾,返學90日,遲到30日,幼稚園好似9點半入園,我哋通常1 ...
你是在说你自己深度睡眠,享受生长激素,所以令你小朋友返幼稚园迟到?

猴子爸 發表於 23-12-14 11:18
你是在说你自己深度睡眠,享受生长激素,所以令你小朋友返幼稚园迟到?

兩個深度喇當然。

Rpp 發表於 23-12-14 11:20
兩個深度喇當然。
你改为下午班就得啦。上午班多人争,你肯改下午班,学校一定求之不得啦。

猴子爸 發表於 23-12-14 11:21
你改为下午班就得啦。上午班多人争,你肯改下午班,学校一定求之不得啦。 ...

我要求係返全日,半日咪玩我,求其搵間有得番全日就讀。

Rpp 發表於 23-12-14 11:29
我要求係返全日,半日咪玩我,求其搵間有得番全日就讀。
其实幼稚园全日制,下午是不是睡午觉?

猴子爸 發表於 23-12-14 11:30
其实幼稚园全日制,下午是不是睡午觉?

係囉,記得每星期擰被返屋企洗。

回覆樓主:

大家講返3間學校的比較,thanks

rabbittwin 發表於 23-12-14 09:05
老師教得好唔好係一件事,好既就你好彩,唔好既就自己睇路。學生都要學識如何裝備自己,找套合適自己既讀 ...

人只要有呼吸就有壓力

死嗰日就冇壓力喇

rabbittwin 發表於 23-12-14 09:18
現實D講,而家出來做野soft skills仲緊要,唔好以為讀到書就係人上人,人人到會有不同長處及強項,不要妄 ...

出嚟做嘢第一個平台最緊要

你讀書唔好,何來有個高嘅平台?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊