用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 保良局蔡繼有學校
樓主: voasia
go

保良局蔡繼有學校 [複製鏈接]

大家好呀,我囡囡係今年Y3既插班生,佢編左入3C,唔知有無人同班呢?呢兩日放學返黎佢都係話好開心同好好玩,開學前既擔心都唔記得哂喇佢!只係尋日有少少投訴,佢話全部新生同新老師都要上台係全校面前介紹自己,校長仲親自走埋佢樹話佢知要講咩,佢仲要係第一個,雖然只係講名同班級,但佢話佢真係腳都震哂,連我問佢咁有幾多插班生佢都話唔知,皆因佢落左台都未震完,聽唔到其他人講野,笑到我碌係樹。我真係好希望佢日日都開開心心呀!

Dear achan97,

歡迎來到蔡繼有。

放心啦,日後還有很多機會當眾表現呢,做得多,對腳就無咁震喇!

原帖由 achan97 於 08-9-2 16:51 發表
大家好呀,我囡囡係今年Y3既插班生,佢編左入3C,唔知有無人同班呢?呢兩日放學返黎佢都係話好開心同好好玩,開學前既擔心都唔記得哂喇佢!只係尋日有少少投訴,佢話全部新生同新老師都要上台係全校面前介紹自己,校長仲親自走埋佢樹 ...

Dear Kyliema2006,

多謝你一路以來幫左我咁多,以後都仲要多多指教呀!!

我想問下大家平時課餘會買d咩書比小朋友睇呢?我囡囡佢睇來睇去都係d囡仔series,想比多d其他類型既書佢睇,佢又好似無咩興趣咁,點好呢??

仲有,大家今晚有無睇tvb新聞,講cky既租用書本型式,既環保又幫家長慳錢,校長仲接受左訪問添,我囡囡見到校長時好興奮,睇完仲好proud,話d人緊係覺得校長咁做係好好所以先報導出黎!!

關於圖書問題,每年學校的課程會分大約三至四個主題,中文加英文則是六至八個主題。三年級的英語主題會包括恐龍,好像太空,其它不太記得,四年級會係castle。建議與孩子先多讀這類型的書籍,因為蔡繼有的孩子很早已經對這些hot topics瞭如指掌,先了解,會更容易適應課程。而中文,則建議多讀一些具歷史背景的書籍,如兒童版三國演義,或成語故事等。而閱讀關於人體及動植物書籍則有利於科學科的理解。

其實書籍五花八門,祇要培養孩子多閱讀不同類型的書籍,就一定會有幫助的。

若孩子對有關書籍不甚興趣,惟有家長培讀啦。今時今日,我仍要培讀中文書籍呢。學問是一點一滴的,没有捷徑,惟有辛苦些啦。

另,我錯過了無線新聞的報導,但有關借閱圖書的計劃,確實值得一讚。

原帖由 achan97 於 08-9-2 22:36 發表
Dear Kyliema2006,

多謝你一路以來幫左我咁多,以後都仲要多多指教呀!!

我想問下大家平時課餘會買d咩書比小朋友睇呢?我囡囡佢睇來睇去都係d囡仔series,想比多d其他類型既書佢睇,佢又好似無咩興趣咁,點好呢??

仲有, ...

Dear kyliema2006,

pls check pm.  Thank you.

原帖由 achan97 於 08-9-2 16:51 發表
大家好呀,我囡囡係今年Y3既插班生,佢編左入3C,唔知有無人同班呢?呢兩日放學返黎佢都係話好開心同好好玩,開學前既擔心都唔記得哂喇佢!只係尋日有少少投訴,佢話全部新生同新老師都要上台係全校面前介紹自己,
校長仲親自走埋佢樹 ...

achan97,
你好呀!知道你囡囡能入讀CKY,也替你高興.小兒今年Y2,他也很喜歡(可以說是享受)在CKY讀書.我姨甥也想插班讀CKY, 他今年在傳統學校讀3年班,聽講插班要重讀一年,不知是否這樣?我姐姐7月時問學校,他們答話9月才接受申請,但我昨天代她打電話問學校,學校答現在沒學位,並說暑假前申請較好.我有點困惑.
現想請教一下,申請插班生的程序.(學校只是叫我們隨時寫信表達要求就可以)
我要快樂每一天!

我認識有插班生不用留班,可能語文能力高啦。

原帖由 chancherry925 於 08-9-4 10:27 發表

achan97,
你好呀!知道你囡囡能入讀CKY,也替你高興.小兒今年Y2,他也很喜歡(可以說是享受)在CKY讀書.我姨甥也想插班讀CKY, 他今年在傳統學校讀3年班,聽講插班要重讀一年,不知是否這樣?我姐姐7月時問學校,他們答話9月 ...

回覆 # 的文章

返左一個星期學,唔好話亞囡,我自己都要適應一下咁他條既日子,而家每晚放工返黎唔需要再催佢完成功課,因為成個星期夾埋都係得兩樣功課咁大把,佢好快經已攪掂,weekend仲要無添!換返黎既係比佢捉住玩當日堂上老師同佢地玩既games,我可以同佢玩之餘又可以了解下佢上堂做咩,然後講下故事書,都真係幾開心,希望皺紋都會少d......

Kyliema>>>再一次唔該哂你!我會努力同佢睇多d課外書!!另岩岩收到學校訂報既通告,我想問下學校會唔會有'小小英語街'訂既呢?因我囡囡以前訂開,佢好鐘意睇,但佢對daily7好無興趣,我想訂佢都叫我唔好.......但我都唸住如果無得選擇都會訂daily7.

原帖由 kyliema2006 於 08-9-3 09:43 發表

關於圖書問題,每年學校的課程會分大約三至四個主題,中文加英文則是六至八個主題。三年級的英語主題會包括恐龍,好像太空,其它不太記得,四年級會係castle。建議與孩子先多讀這類型的書籍,因為蔡繼有的孩子很 ...

chancherry925>>>你好呀!多謝你!關於插班問題,我係今年年初時將信連同囡囡資料寄到學校去申請,學校當時第一時間係寄返信覆我話暫時無位,但會存檔,我都唸住無望架喇,點知到7月初時佢打黎約去做assessment,做完隔左一個星期再約去2nd interview,然後過幾日就再通知收左囡囡!所以你可以叫你姐姐唔駛打去學校問,直接寄資料去就得,然後耐心等候!而你提到既重讀一年無發生係我囡囡身上.
係呢度預祝你姐姐成功先.

原帖由 chancherry925 於 08-9-4 10:27 發表

achan97,
你好呀!知道你囡囡能入讀CKY,也替你高興.小兒今年Y2,他也很喜歡(可以說是享受)在CKY讀書.我姨甥也想插班讀CKY, 他今年在傳統學校讀3年班,聽講插班要重讀一年,不知是否這樣?我姐姐7月時問學校,他們答話9月 ...

cmpyu>>>nice to meet you!! 我頭先問囡囡班上面邊個27號,佢當然唔知啦!查實佢連自己幾多號都唔sure呀!激死人.

原帖由 cmpyu 於 08-9-5 22:58 發表
我的兒子也是 3 C ,

第 27 號

原帖由 achan97 於 08-9-6 11:44 發表
chancherry925>>>你好呀!多謝你!關於插班問題,我係今年年初時將信連同囡囡資料寄到學校去申請,學校當時第一時間係寄返信覆我話暫時無位,但會存檔,我都唸住無望架喇,點知到7月初時佢打黎約去做assessment,做完隔左一 ...

謝謝你的資料呀.我想都是先寄信,然後再等7月筆試面試,相信都無其他方法.我也希望我姐姐的兒子ok啦,因阿仔好喜歡同表哥玩的.一起上學一定好開心.
我要快樂每一天!

今日問左囡囡識唔識adrian,佢話識仲話今日佢件外套跌左好在adrian提佢咋!!不過唔知係咪佢之前讀女校既緣故,佢都仲未習慣有男仔同班,成日話班上分男女子組,有時鬥下氣咁,hehe.....

原帖由 cmpyu 於 08-9-6 17:45 發表
插班的要求很高.
實好叻.
初來的什麼也不知很正常.
我的兒子叫 Adrian

唔駛客氣我妹妹個囡又係黎緊考小一,我囡成日都叫ee幫表妹考cky,可以一齊返學!!!

原帖由 chancherry925 於 08-9-8 12:03 發表

謝謝你的資料呀.我想都是先寄信,然後再等7月筆試面試,相信都無其他方法.我也希望我姐姐的兒子ok啦,因阿仔好喜歡同表哥玩的.一起上學一定好開心.

Might I know are there any P3A parent in this topic?
Is second week already, but my son told me that the class teacher still speak in Cantonese (not all, but some). My son told me that it was because there are 2 BRAND NEW student who first join CKY, therefore teacher need to speak cantonese just in case they don't understand.

P.S: I think if student who cannot understand or speak in Manderin, there is no way that they can 插班?!

What a coincident! After sending the below message out on this topic. In these 2 days, my boy told me that there wasn't any CANTONESE in class anymore .

請問有無高年級家長可以請教一下,冬季校服有校褸的嗎?因網頁上沒有刋登式樣,若有,著的機會多嗎?是否一定要講買?

請問cky有沒有open day, 或者家長講座之類的呢?
在他的網站找不到相關資料
‹ 上一主題|下一主題