用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

我個仔到依家抄家課冊都重係鬼0今馬綠,日日係度玩估字遊戲,十問九唔知,返學三星期,除0左頭果星期之外,差不多隔日比miss罰,做好功課又唔交,一係就做功課做一半,問佢又話知miss話係0今做,上堂掛住傾"計",想幫佢佢又講唔到點做,最終又比miss寫手冊,問佢佢重話翻我轉頭,好似完全唔關佢事0今,真係比佢激死 ..........我就0黎死0架啦

原文章由 GaryF 於 07-9-19 13:37 硐表
各位好呀!
我個仔剛升上小一, 但係我覺得佢仲好似返緊幼稚園咁, 有時上堂仲會玩下/惡作劇, 我好擔心比老師既印象會唔好?!:cry:  有時又唔記得拎餐具盒回家, 又唔見通告, 問佢野又唔係好知, 無理由成日打 ...

我個仔又係,上堂發牛豆,今日專程返學校攞返個飯盒,因聽日唔洗返學,幾日都臭晒啦,佢學校有個小一功課輔導班,都幾好,手冊睇唔到,可上佢學校的網頁睇返,都OK既,你哋D仔仔多唔多功課做呀~!

maggie_be,
我個仔果間都可上網睇手冊, 不過佢都算寫得整齊既, 係成日唔見通告啫!
依家平均每日有3-4樣功課, 不過都唔難做既, 到依家為止佢都enjoy返學, 好彩!
原文章由 maggie_be 於 07-9-20 18:51 硐表

我個仔又係,上堂發牛豆,今日專程返學校攞返個飯盒,因聽日唔洗返學,幾日都臭晒啦,佢學校有個小一功課輔導班,都幾好,手冊睇唔到,可上佢學校的網頁睇返,都OK既,你哋D仔仔多唔多功課做呀~! ...

醒目開學勳章

我覺得每晚都係同時間鬥快, 食飯都要快手d, 之後check得功課黎又溫吾晒書, 下星期仲有2課默書。
原文章由 GaryF 於 07-9-20 23:31 硐表
maggie_be,
我個仔果間都可上網睇手冊, 不過佢都算寫得整齊既, 係成日唔見通告啫!
依家平均每日有3-4樣功課, 不過都唔難做既, 到依家為止佢都enjoy返學, 好彩!
...

我囡都係岩岩升小一,ok無問題,完全唔會唔慣,開學一個星期已經識左好多同學仔 抄手冊無問題做功課無問題默書都無問題,係我呢個亞媽開頭果一個星期有d唔慣囉..通告,汁書包.
基本上每日放學返到屋企都4:30,約5點幾做好曬功課之後睇下書寫下字,到6點幾就食飯,7點至8點左右係溫下書默下書做下補充,之後練琴,沖涼,完成係9點左右,之後睇1.5小時卡通片跟住訓

原文章由 小丑魚 於 07-9-21 13:16 硐表
我覺得每晚都係同時間鬥快, 食飯都要快手d, 之後check得功課黎又溫吾晒書, 下星期仲有2課默書。

我個女岩岩都默完書,仲成班最高分,不過前一晚同佢溫書佢都有發脾氣:tongue: 仲要攪到夜晚9:00,我覺得辛苦d都值得既

9pm isn't late wor ... which is normal ... and your kid can get good result in dictation. Good!!!

原文章由 april0827 於 07-9-21 13:42 硐表

我個女岩岩都默完書,仲成班最高分,不過前一晚同佢溫書佢都有發脾氣:tongue: 仲要攪到夜晚9:00,我覺得辛苦d都值得既

醒目開學勳章

幾好播,各樣適應都比我想像中好。

大小姐依家仲对学校小食部,同0的食物好有兴趣,想我比钱她買野食,成日形容0的食物比我聽。 我當然唔比啦,自己带麵包同水。

原文章由 JODY媽咪 於 07-9-19 23:28 硐表
我呀女就都算ok啦, 我問佢習唔習慣, 佢都只係話d老師惡左d囉, 反而我唔習慣有好多野要幫佢跟進囉, 例如睇通告同學校派番黎既單張, 好鬼死多, 睇到眼都朦。
...

我個女都同我講佢返學返得好開心,但係做呀媽既反而未習慣,每日要同佢睇功課,手冊仲有一大堆通告
依o架好似放功返去就係同呀女讀書做功課,無晒自己d私人時間

yy02,
係呀 我都覺得依家放工回家似足打過另一份工呀!  

原文章由 yy02 於 07-9-22 00:27 硐表

我個女都同我講佢返學返得好開心,但係做呀媽既反而未習慣,每日要同佢睇功課,手冊仲有一大堆通告
依o架好似放功返去就係同呀女讀書做功課,無晒自己d私人時間 ...

me 2 返而我還努力適應中,以前k3食物又唔駛我準備,返學又遲d,夜晚又唔駛咁早訓,而家 又要早好多起身準備各樣,又要晚飯早d開飯,又要早d訓,功課温習又忙左,通告又一大堆........都幾大壓力
原文章由 yy02 於 07-9-22 00:27 硐表

依o架好似放功返去就係同呀女讀書做功課,無晒自己d私人時間 ...

完全同意, 每個週末也要留小小時間和她溫習.

簽名被屏蔽

原文章由 00adafan 於 07-9-24 18:34 硐表
如果唔比的話咁又唔好,佢會覺得你專制。
你可以一星期一次,或者默書高分就可以,這樣重好。

係呢,你o地小朋友開始默書未呀?我o地頭3次可計分,但來緊既就要計分了

:-| 我囡囡今年升小一,佢同我講返學好開心: ,冇話咩唔習慣,
但係老師就同我講佢上當唔係咁留心 ,成日同隔離位同學傾計:evil: :evil: ,所以我成日都同佢講上堂要專心,有咩留番小息先傾啦…
而9/17開始返全日,係學校度食飯,佢話食得好開心…
不過 今日老師今日打電話比我:idea: ,佢話佢打人 ,原因係佢個同學要同佢一齊去厠所而佢唔想,佢話老師唔可以比人見到條"underwear",所以拒絶咗佢,而過程中有碰撞,另外佢又用鉛筆劃花咗人哋條裙,我問咗囡囡,佢話人哋劃佢張椅,同埋佢有擦子膠又成日用人哋嗰舊, 好煩呀…,有時會玩到失控…
聽到真係火到離 ,但想深一層駡佢又有何用? 咪耐心解釋佢知,有事發生係唔可以用自己方法去解決 lor…希望佢明白啦…
而且係家係小一,許多規則佢都唔知,做父母唯有耐心d,平心靜氣聽佢講,希望佢可以明白小一係唔同幼稚園,老師唔一定係身旁,每日同佢講吓,等佢有警愓,同埋同佢講有事話多事都要去想想會否傷害到別人和自己,也希望她能從中學會…

yy02,
我個仔聽日第一次英文默書呀!  我同佢背同串左幾日佢都100分, 希望聽日唔好失準啦!

小晴媽,
唉...佢地好多時都以為仲係幼稚園時代, 可以上堂玩下傾下計, 完全都唔知在小學係唔可以做的, 真係比佢地激死!  我覺得唔單止係個人問題, 好多時都比附近的同學仔影響, 近墨者黑, 所以真係要求神拜佛希望佢近住個乖既至好呀!

[ 本文章最後由 GaryF 於 07-9-25 00:22 編輯 ]

醒目開學勳章

亞仔今一出事啦!!  姐姐中午送飯到學校, 見到老師同亞仔與另一個同學仔訓話, 好似話打人(仍未聯絡到老師, 所以不清楚), 下班回到家同佢check功課溫默書, 沒有問佢發生嘜野事, 我只同佢講有嘜吾開心就同我講喇!!  因為就算我點問佢, 佢都吾話比我知, 最多只會講多一句, 呢個係秘密, 我吾話比你知。

我個囝返學, 寫手冊真係一個問題, 成日抄漏, 但因為學校有網上家課冊, 都可以對下, 不過有時我自已睇完都唔知老師寫嘜, 如:預工等...  學校要小朋友帶一個透明袋放功課, 但係個仔冇拿出來交, 這三個星期就欠了三次功課. 學校守則寫:一個term欠20次就記缺點. 就係好容易儲倒的.

個囝上堂有時都唔專心, 不過我同佢温習時, 大部份都識, 同k3的差不多.

唔講比妳知?  咁妳真係會乜都唔知喎!  有一次因為我個仔諗住同個同學玩下, 用鉛筆挑佢頭髮, 點知佢同學又同佢玩, 搶佢支筆劃佢隻手, 結果整損左!  於是果日班主任就打比我解釋返件事情既經過!  當日我同阿仔講, 班主任打比我話你...喎, 佢以後會你一百厭就打比我架啦, 我會知道你既野架!  於是以後佢成日問我班主任有無打比我, 自己主動報案先, 因為佢覺得一定會有人報串嘛! 一係妳試下同老師了解左事情既經過先, 就好似我咁, 睇下佢以後會唔會自首!:loveliness:

原文章由 小丑魚 於 07-9-25 00:15 硐表
亞仔今一出事啦!!  姐姐中午送飯到學校, 見到老師同亞仔與另一個同學仔訓話, 好似話打人(仍未聯絡到老師, 所以不清楚), 下班回到家同佢check功課溫默書, 沒有問佢發生嘜野事, 我只同佢講有嘜吾開心就同我講喇!!  因 ...

唉...我地就成日擔心呢樣擔心果樣, 反而當事人就闊佬懶理, 死未?!
我會將個功課袋放在書包內既最前, 佢一打開書包就會見到個袋!如果妳個仔真係成日唔忘記, 不如妳將個筆盒放在功課袋內, 等佢要用筆時一定要拎個功課袋出黎, 咁唔會唔記得啦掛!
我個仔既手冊都係用代號架, e.g. 工 (=工作紙)
我見個手冊後有一張代號紙寫明所有代號既正式名稱, 妳搵下有無!

原文章由 olkan 於 07-9-25 07:24 硐表
我個囝返學, 寫手冊真係一個問題, 成日抄漏, 但因為學校有網上家課冊, 都可以對下, 不過有時我自已睇完都唔知老師寫嘜, 如:預工等...  學校要小朋友帶一個透明袋放功課, 但係個仔冇拿出來交, 這三個星期就欠了三次功 ...
‹ 上一主題|下一主題