用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

可能我個仔果班女多過男好多, 而女仔一般都未必會蝦人, 所以我仔都無俾人蝦, 只係佢自己比較論盡/大頭蝦, 所以成日漏野喺學校, 同埋唔見野.
原文章由 召藥師 於 07-9-27 19:14 硐表

我擔心都冇用,處處都有咁ge學生,避無可避,只好教佢要保護自己,有咩事一定要即刻同老師及父母講,遲左就幫佢唔到。

而家當係等佢學精d啦!不過依一代真係多左好多自私ge父母教出自私ge細路。 ...

咁橋既!  我個仔都係細仔呀, 佢12月出世的!
好彩佢在學習上都無乜問題!

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 00:55 硐表
咁你個女真係好細呀. 我個仔年尾出世, 係細仔, 咁你個女係咪2002年年頭出世呀??

超級版主

原文章由 GaryF 於 07-9-28 08:38 AM 硐表

我個都係細仔 9月尾出世。

我個朗囝囝今年都係讀小一...番左十日八日個傻豬豬就話習慣哂lu
第一日就開始教書..第二個星期就讀默中文第一課..之後第二課...每個星期默一課喇...英文都係....

每日家課都幾多丫...又作業.又補充又功作紙..仲要抄課文同生字..一日多起上來成十樣家課架

佢仲係番半日制...所以d課程好緊迫咁...星期6長週仲入圍左要番小童軍...

佢學校每日都update 要做咩功課上個校網度...我係在職..收工番去咪同佢對一次囉..
不過..依家d content真係好深..英文都幾吃力..串字係最難..依家教緊分he she it my i they...佢都明明地咋...
加油丫...都唔係太辛苦...大家努力丫...

我個女今年升小2,係細女,聖誕節出世.
起初都同你地一樣,
覺得好辛苦,時間不夠用,
個女又超懶,叫又唔聽,鬧又唔得,
我仲試過嬲到將佢既校服同書包放出門口,
嚇佢話你咁懶,以後唔洗返學啦,
現在回想起都肉痛!

其實,無論佢地物野月份出世,都係5,6歲既小朋友,
係幼稚園既時候,係玩下玩下就一天,
突然,1個月後,放完暑假,
要做5,6,7樣功課,
又要黙書,真係要時間識認架,
唔好講話小朋友,
就算係自己都要識認佢一下子要負那麼多責任.

後來,2-3個月後,情況慢慢好,
現在,物都做得好,
1年班時尾考成績也好好,
所以比時間自己與小朋友,
放鬆d.

銘銘媽,

係呀,我個囡囡係2002年2月尾出世,所以相比之下,我囡囡係細細女!

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 00:55 硐表
咁你個女真係好細呀. 我個仔年尾出世, 係細仔, 咁你個女係咪2002年年頭出世呀??

原文章由 ChuMom 於 07-9-28 10:54 硐表
銘銘媽,

係呀,我個囡囡係2002年2月尾出世,所以相比之下,我囡囡係細細女!

點解上年你個女報到小一 ? 今年九月都未夠yrs (5yrs 8個月)

係呢,我都唔係好明?

我個女已差不多全班/甚至全級最小個批,
物仲有人可以再細入學咩?

入學起碼要5歲8個月,聖誕出世都差幾日就要下年,
所以..........

原文章由 ChuMom 於 07-9-28 10:54 硐表
銘銘媽,

你個女係咪讀國際學校呀.

剛上小一的家長們,大家努力吧!

我個仔也是剛上小一,回家起初問佢,佢都是話好似自已仍在返幼稚園,不會不開心,只說很不習慣。第一個星期是適應週,各方面都很包容,讓他們適應一下小學生活,之後便開始嚴格,做錯事都會有少少罰,不像以前幼稚園般寬鬆呢!這也很正常o既,好讓他們要守規則和早點適應小學上課正式模式,而學習時更要留心。他的小學起初對他們說教時還有簡單的口號呢!「眼望前,手放低,用心聆聽。」我覺得幾好,好易記住!
抄寫手冊,是他在學校時每天重要的工作之一,我們家長每晚都要檢查他有冇寫漏手冊,做好每一樣功課和溫習好便√一下,之後便要他自已拾書包,一定要他自已做,若拾錯書或帶錯東西才在旁邊提一提,切記一定不要幫他們放,因為他們非常聰明,好易學會依賴,初初時比較難做,尤其當很夜時,很多家長都忍唔住幫手做,好o既始是成功的一半,好讓他們培養自已的責任心!日後我們家長反而才會變得輕鬆呢!
試過一次漏帶東西上課,回家記憶很深,不要即時責罵,只要講出他因做錯變會有如此後果,再提他下次要做好,這樣他真好快記得改善,多花點工夫在這方面,很有效。(有些家裏有工人的,也不能依賴工人姐姐,要自己處理,事前要和工人溝通好,避免工人濫用,甚麼都不做!)
另外有些是藉得和大家家長分享的,就是「身教」,我們以前都很喜歡看TV、VCD......之類,自從要為了能有效地教導兒子,連電視劇也戒了,不再追劇,回想真很浪費時間,看了對自已半點幫助也沒有,反而害了子女一同浪費時間在看TV上(尤其NDS、games........)真害人不淺!有家長朋友的子女,小一就沉迷了,你說日後點教?o甘就一世!雖少了看TV,但卻幫孩子養成好習慣,連我們自己也得益不少,多做了有益和有意義的事,真是「學到老,做到老」

原來每位小朋友的情況都差不多, mon cha cha, 我e家都不擔心啦, 大家努力啦

原文章由 mandee2621 於 07-9-28 11:25 硐表

點解上年你個女報到小一 ? 今年九月都未夠yrs (5yrs 8個月)

點解讀幼稚園時無人話比你聽未夠5歲8個月係報唔到小一呢?

原文章由 jk923 於 07-9-28 17:08 硐表

點解讀幼稚園時無人話比你聽未夠5歲8個月係報唔到小一呢?

唔夠五歲八個月係可以報小一, 不過無足齡分數, 所以比較吃虧. 即連一般人基本個十分都無喎! 而大部份小朋友都有十五分.

咁你一定識我個仔幼兒園個同學仔媽咪, 佢叫mangtau, 都係01年12月媽媽會既.
原文章由 GaryF 於 07-9-28 08:38 硐表

九月尾就唔算細仔啦.
原文章由 召藥師 於 07-9-28 09:32 硐表

我個都係細仔 9月尾出世。

而家好少學校半日際既啦喎.
其實半日唔係應該會有多D 時間做功課咩??
原文章由 carmenshek 於 07-9-28 10:01 硐表
我個朗囝囝今年都係讀小一...番左十日八日個傻豬豬就話習慣哂lu
第一日就開始教書..第二個星期就讀默中文第一課..之後第二課...每個星期默一課喇...英文都係....

每日家課都幾多丫...又作業.又補充又功作紙..仲要抄課文同生字..一日多 ...

咁佢都讀得上, 真係好叻女呀.
銘銘媽,

我自己就戒咗啦, 不過我仔女日頭喺嫲嫲度湊, 老人家一定要睇電視, 所以真係無計, 唉!!
多謝你分享, 我非常之認同'身教'
原文章由 jandtfamily 於 07-9-28 15:37 硐表
我個仔也是剛上小一,回家起初問佢,佢都是話好似自已仍在返幼稚園,不會不開心,只說很不習慣。第一個星期是適應週,各方面都很包容,讓他們適應一下小學生活,之後便開始嚴格,做錯事都會有少少罰,不像以前幼稚園般寬鬆呢!這也很正常 ...

多謝你既分享.
睇黎大家都真係要放鬆D.  我都覺得自己緊張咗, 日日癲哂咁.  而家一放假, 就俾佢輕鬆D, 自己又可以放鬆D.
原文章由 chuyuk 於 07-9-28 10:22 硐表
我個女今年升小2,係細女,聖誕節出世.
起初都同你地一樣,
覺得好辛苦,時間不夠用,
個女又超懶,叫又唔聽,鬧又唔得,
我仲試過嬲到將佢既校服同書包放出門口,
嚇佢話你咁懶,以後唔洗返學啦,
現在回想起都肉痛!

其實,無 ...

你地好!
我個仔今年都係讀小一
我都覺得e+ D小朋友真係冇乜家教(小部份)
好似今日我仔放學返到屋企
佢同我講話今日有同學仔(但唔知係邊個)
撕爛佢盒顏色筆盒入面個張發泡膠紙
你話無唔無聊ar
跟住我問佢當時唔係度咩
佢答我話去左廁所
跟住問有無同老師講
佢就答我都唔知係邊個做
所以就冇同老師講喎
跟住我同仔仔講話如果有下次都應該同老師講
因為唔同老師講 個果同學會以為做得arm
而唔知係做錯左
好彩聽日家長日,我會同老師反映下先得
‹ 上一主題|下一主題