用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無斜視問題小朋友????
樓主: WaiWai媽媽
go

[視障] 有無斜視問題小朋友???? [複製鏈接]

你要唔要再去睇下其他醫生先再決定治療方法呀?我睇沙田 Poly Clinic 既,個驗光師話如果唔係長時間斜視而用眼鏡黎治療既話,會令情況變差...所謂攪好左眼時,到右眼有事...

原帖由 candytsy 於 08-10-21 18:16 發表
平時我係唔覺囡囡有斜視,但去完檢查我經常留意囡囡才發現她疲累時或不集中時出現左眼斜,但私家醫生講佢兩眼都有斜視,所以我都唔知算唔算係間唔時外斜(眼看不到的都有斜),我看的私家醫生係周伯展,听講佢係眼科權威醫生(是 ...

kingdom.com/images/common/back.gif[/img][/url]
你要唔要再去睇下其他醫生先再決定治療方法呀?我睇沙田 Poly Clinic 既,個驗光師話如果唔係長時間斜視而用眼鏡黎治療既話,會令情況變差...所謂攪好左眼時,到右眼有事...

... [/quote]
如果下星期再去覆診都冇進展而醫生要求手術,我會再看多一個醫生,因為呢個醫生同政府醫生講的很相近.

我驗光師亦有講過,到最後關頭,手術可能係唯一的解決方法....Good luck & take care!!

原帖由 candytsy 於 08-10-22 10:33 發表
如果下星期再去覆診都冇進展而醫生要求手術,我會再看多一個醫生,因為呢個醫生同政府醫生講的很相近.

Hi,
我囡囡現時5歲, 先在盲人輔導會驗眼, 話佢有斜視, 比D簡單既 exercise 佢每日做, 但進展唔大, 跟住寫紙去深水埗盲人眼科中心, 醫生話要做手術, 但視光師話可以唔駛...之後我又去健康院check, 佢地又refer亞囡去屯門眼科中心做詳細檢查, 醫生都係話要做手術, 但我心大心細, 想問多1 個醫生意見, 今日會同佢去理大護眼check, 希望可以唔駛做手術啦!

如果可以做到眼部訓練有進展當然可以,但如果冇進展醫生都係會用手術,因為有些人可以用exercise訓練到,有些就唔得,我囡囡就係訓練了2個月天天做都冇用,我開始想法同你都一樣,听見手術就已經say no,但手術係最治本的,而且小朋友過著适當年齡就算再決定做都只係外觀改善,視力已經冇得改,我自己係因為細時媽媽冇重視我的問題,所以我自己都係有一隻眼弱視,弱視給我的不便只有我自己知,因表面冇人知我隻眼有問題,看書20分鐘已經好累,看樓梯經常看不清因沒有立體感經常扭傷,對學習已經是問題.我已經決定給囡囡做手術,醫生話隨年齡增長斜視會越明顯,囡囡表面上看完全唔覺,其實有邊個想無端端做手術,當然有需要先做,如果要做都係听醫生話細個做好啲.這個問題困擾了我很久,好擔心手術唔知會點,但已決定只好相信醫生.囡囡11月中做手術,希望順利!
原帖由 ytma 於 08-10-30 12:45 發表
Hi,
我囡囡現時5歲, 先在盲人輔導會驗眼, 話佢有斜視, 比D簡單既 exercise 佢每日做, 但進展唔大, 跟住寫紙去深水埗盲人眼科中心, 醫生話要做手術, 但視光師話可以唔駛...之後我又去健康院check, 佢地又refer亞囡去 ...

Candytsy,
祝你囡囡手術順利, 佢會係邊度做呀?

星期四亞囡在理大護眼驗完, 視光師驗得很仔細, 佢話亞囡左眼斜視有30, 建議都係做手術好d, 如果我真係唔想, 可以嘗試比亞囡帶眼鏡, 1年後如果冇進展, 結果都係要做手術, 佢叫我聽埋下個星期見屯門眼科中心醫生既意見, 先決定啦!     

Hi ytma,

我囡囡又係左眼30度斜視,同事又係介紹我去盲人輔導會或理大驗眼,佢話嗰度驗眼好專業,原來你囡囡都係嗰度驗完.
囡囡12號在法國醫院做,因為我不想交給政府醫生做,而且要等好耐亦不想錯過時機,因為早點決定可以早日視力改善,而且細個唔會太影響學業,囡囡現時都係戴眼鏡不過冇進展.開始時明愛眼科又係咁樣同我講,如果唔想做,做練習看看半年后如何,如果想做再同醫生講排期,每天同囡囡做眼部練習大人細老都係一個耐力考驗.結果去了看私家都係一樣結果.希望你囡囡有進步可以唔使做手術.
原帖由 ytma 於 08-11-1 10:38 發表
Candytsy,

星期四亞囡在理大護眼驗完, 視光師驗得很仔細, 佢話亞囡左眼斜視有30度, 建議都係做手術好d, 如果我真係唔想, 可以嘗試比亞囡帶眼鏡, 1年後如果冇進展, 結果都係要做 ...

Hi candytsy,

亞囡已經係政府排期,要等18個月,不過我都想問私家做要幾錢? 因為政府要等咁耐, 到時亞囡已經上小學, 可能會影響佢學習, 同埋等咁耐, 唔知對眼會有咩變化  

原帖由 candytsy 於 08-11-3 16:32 發表
Hi ytma,

我囡囡又係左眼30度斜視,同事又係介紹我去盲人輔導會或理大驗眼,佢話嗰度驗眼好專業,原來你囡囡都係嗰度驗完.
囡囡12號在法國醫院做,因為我不想交給政府醫生做,而且要等好耐亦不想錯過時機,因為早點決定可 ...

Hi ytma,
手術費連醫院費約$6萬,私家真係樣樣都要計錢,實數要等做完先知.

原帖由 ytma 於 08-11-7 13:28 發表
Hi candytsy,

亞囡已經係政府排期,要等18個月,不過我都想問私家做要幾錢? 因為政府要等咁耐, 到時亞囡已經上小學, 可能會影響佢學習, 同埋等咁耐, 唔知對眼會有咩變化  

...

可以 claim 保險嗎?

6萬真的不便宜,但眼睛嘛,貴貴都要呢...

祝一切順利!

原帖由 candytsy 於 08-11-8 12:32 發表
Hi ytma,
手術費連醫院費約$6萬,私家真係樣樣都要計錢,實數要等做完先知.

哇!好貴呀!我個e生如要做,都係3萬幾!!

原帖由 ytma 於 08-11-1 10:38 發表
Candytsy,

星期四亞囡在驗完, 視光師驗得很仔細, 佢話亞囡左眼斜視有30度, 建議都係做手術好d, 如果我真係唔想, 可以嘗試比亞囡帶眼鏡, 1年後如果冇進展, 結果都係要做 ...
請問理大護眼,地址係邊??thanks

冇得claim保險,全數自付,醫生開頭同我講手術費約3萬幾我都以為係,但原來未包麻醉師及醫院費加起就成6萬,我都係咁諗,眼睛嘛,貴貴都要,只要好就得啦,錢已經不是要考慮的主因,但求順利!多謝各位!

原帖由 gardenwoods 於 08-11-8 13:25 發表
可以 claim 保險嗎?

6萬真的不便宜,但眼睛嘛,貴貴都要呢...

祝一切順利!

理大護眼科(灣仔)中心
2866 9660
香港灣仔皇后大道東183號合和中心4201室
理大護眼科(旺角)中心
2780 9660
九龍旺角彌敦道582-592號信和中心2103室
理大護眼科(沙田)中心
2153 9660
新界沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場1座633室

30/11前用中銀卞優惠價$300
原帖由 maybaby 於 08-11-9 16:00 發表
請問理大護眼,地址係邊??thanks

我都問過agent, 佢話如果係先天既就冇得claim! 要成6萬元, 真係好犀利呀! 祝你囡囡一切順利!

原帖由 candytsy 於 08-11-10 09:36 發表
冇得claim保險,全數自付,醫生開頭同我講手術費約3萬幾我都以為係,但原來未包麻醉師及醫院費加起就成6萬,我都係咁諗,眼睛嘛,貴貴都要,只要好就得啦,錢已經不是要考慮的主因,但求順利!多謝各位!

...

Hi Candytsy

請問你係睇邊個眼科醫生呢, 我個女依家16個月大, 兩隻眼都內斜視, 都要做手術.

各位早晨:

囡囡做完手術今日已經返學,手術好順利,眼位亦見到比以前正了好多,現在未完全復原,眼頭尾都仲見紅,可能係眼有啲唔舒服所以有時唔係幾肯睛大眼,回想手術第二天唔肯睛開眼而且不停流眼水都覺得佢好辛苦,但囡囡一直都冇喊過,醫生話六星期可以完全復原.

原帖由 candytsy 於 08-11-21 09:25 發表
各位早晨:

囡囡做完手術今日已經返學,手術好順利,眼位亦見到比以前正了好多,現在未完全復原,眼頭尾都仲見紅,可能係眼有啲唔舒服所以有時唔係幾肯睛大眼,回想手術第二天唔肯睛開眼而且不停流眼水都覺得佢好辛苦,但囡囡一直都 ...

請問邊位e生呀!

恭喜、恭喜!!

有時間既,請再上黎講一下手術既點滴同囡囡復元既情況,謝謝!

原帖由 candytsy 於 08-11-21 09:25 發表
各位早晨:

囡囡做完手術今日已經返學,手術好順利,眼位亦見到比以前正了好多,現在未完全復原,眼頭尾都仲見紅,可能係眼有啲唔舒服所以有時唔係幾肯睛大眼,回想手術第二天唔肯睛開眼而且不停流眼水都覺得佢好辛苦,但囡囡一直都 ...

多謝各位
見到囡囡眼睛一天比一天好,才發覺我地冇決定錯誤.因當初健康院發現有外斜,到看了多個醫生,親戚朋友老師同事都質疑有冇必要做手術(唔覺有問題),同事更講:私家係唔係都叫你手術,生意Ma?開始有啲擔心及質疑?到底會唔會做完仲差過以前,又見之前有媽媽分享要做兩次及三次,這真是我不想的.
日子一日一日的來臨,囡囡看了多個醫生自己都擔心起來,佢同我講:mami我咁細個就要做手術?手術係點樣?要安撫她又要忍住自己的擔心,手術前一晚囡囡直頭訓唔著,那天早上,我地食了早飯,帶了很多書同玩具,因為手術前要禁食禁飲六小時,一開始我同囡囡講著六個故事看看時間才過了半小時,真難過!直到往手術室,姑娘都好好同囡囡講:一陣檢查下,訓醒覺就見到DadyMami,手術約一小時,出來囡囡還未醒,到上房姑娘抱她,她听見我就同我講:mami好痛,好暈,見到她口好干,又未够鐘飲水,只好用水濕濕咀,之后小量飲過水一直訓到半夜先叫肚餓,只係食了些粥,因一食飯就嘔,結果食了一天粥.當晚醫生話可以出院,我地選擇了回家,因為醫院只可一人陪.第二天都係有些暈,回診所拆了沙布都一直不停流眼水,見到她都好唔舒服,經過幾天護理清潔,第三天見到她開始睜開眼,眼位比以前正了,才開始放心下來,現在已經一天比一天好.
原帖由 gardenwoods 於 08-11-22 22:13 發表
恭喜、恭喜!!

有時間既,請再上黎講一下手術既點滴同囡囡復元既情況,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題