用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無斜視問題小朋友????
樓主: WaiWai媽媽
go

[視障] 有無斜視問題小朋友???? [複製鏈接]

真鄧你開心!!也對日後如囝囝真有需要做手術時,我多點信心呢!Thank you!

原帖由 candytsy 於 08-11-24 11:22 發表
多謝各位
見到囡囡眼睛一天比一天好,才發覺我地冇決定錯誤.因當初健康院發現有外斜,到看了多個醫生,親戚朋友老師同事都質疑有冇必要做手術(唔覺有問題),同事更講:私家係唔係都叫你手術,生意Ma?開始有啲擔心及質疑?到底會唔會做 ...

原帖由 gardenwoods 於 08-11-25 15:04 發表
真鄧你開心!!也對日後如囝囝真有需要做手術時,我多點信心呢!Thank you!

May be it's too early to worry, may be it's still developing and not to a mature stage.

我要強調一樣野… 就係如果檢查左有斜視而個醫生/視光師第一時間就話要做手術0既話,家長應該再去第二個醫生/視光師到拎多d 意見~ 千其唔好以為斜視一定要做手術先可以醫番好丫~ 年紀愈細0既話就愈有可能唔駛做手術﹗﹗

原帖由 summarian 於 09-4-27 18:20 發表
我要強調一樣野… 就係如果檢查左有斜視而個醫生/視光師第一時間就話要做手術0既話,家長應該再去第二個醫生/視光師到拎多d 意見~ 千其唔好以為斜視一定要做手術先可以醫番好丫~ 年紀愈細0既話就愈有可能唔駛做手術﹗﹗ ...

何以見得 :)

原帖由 maybaby 於 09-5-3 23:24 發表

何以見得 :)

呢個並唔係何以見得0既問題,而係事實0既情況就係咁。斜視角度愈細,一般需要做手術0既機會愈低。
要做手術0既話,一般都係調節眼部0既肌肉biologically 過長/過短 又或者係 physically 0既極之緊張/鬆弛 所造成。

呢d cases 其實並唔係百份之一百… 所以唔好一个眼科醫生 / 視光師話要做手術,就認為一定要做。雖然唔係咩野大手術,但開刀始终會有風險,拎多d 意見再作決定會好d﹗

summarian:
好認同你的意見, 我女女便是一個好例子. 兩年前女女都是在健康院被發現有斜視問題, 私家/政府都有看, 最初醫生都和我說要有心理準備做手術, 經過兩年的訓練及治療. 最近覆診竟然說已沒有斜視了, 如能keep住再過一排都沒有再斜的話, 就有望康復. 但我女兒的斜視度不算大.

原帖由 candytsy 於 08-11-24 11:22 發表
多謝各位
見到囡囡眼睛一天比一天好,才發覺我地冇決定錯誤.因當初健康院發現有外斜,到看了多個醫生,親戚朋友老師同事都質疑有冇必要做手術(唔覺有問題),同事更講:私家係唔係都叫你手術,生意Ma?開始有啲擔心及質疑?到底會唔會做 ...

Candysty
請問你囡囡幾多角度, 是不是間歇性外斜? 是否影響她的視力?你才作出做手術缺定?
而我囡囡是間歇性外斜都有成30幾度外斜, 她亦有近視, 但不是時常外斜, 都沒有影響她視力(如色覺, 立體感...等等),囡囡由3歲時開始就發現有以上問題, 到現在6歲我都唔係好想做手術, 我都睇過好多醫生, 有一位醫生就說如果唔介意囡囡外觀, 可以繼續觀察一段時間!

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-5-13 16:17 發表

Candysty
請問你囡囡幾多角度, 是不是間歇性外斜? 是否影響她的視力?你才作出做手術缺定?
而我囡囡是間歇性外斜都有成30幾度外斜, 她亦有近視, 但不是時常外斜, 都沒有影響她視力(如色覺, 立體感...等等),囡囡由3歲 ...

其實只要有斜視問題,一定會影響倒視力。
我地0既視力由兩隻眼0既影像結合而成,其中一隻眼斜視,代表左小朋友望住一樣野0既時候… 兩隻眼得到0既影像有所偏差,就唔可以融合起一齊。得出o黎0既影像一定會有所偏差… 而視力亦因為咁就受到影響。(立體感點都受到多少影響)~

醒目開學勳章

hi hi

我個女而家快7歲, 由細到大都覺得兩隻眼生得比較近, 所以所有健康院檢查及眼科檢查等都有問醫生或視光師她的眼有否問題, 但回覆是沒有問題的, 直至最近女女跟我說在某在角度見到兩個物件, 於是帶她見眼科醫生, 才知道好是隱性斜視, 因為好的外觀沒有太大的不妥, 只是生得比較近。而醫生亦講了不用做手術, 做些眼部運動是可以改善的, 有無媽咪可以分享隱性斜視的的經驗.

thx

原帖由 10396 於 10-1-6 13:49 發表
hi hi

我個女而家快7歲, 由細到大都覺得兩隻眼生得比較近, 所以所有健康院檢查及眼科檢查等都有問醫生或視光師她的眼有否問題, 但回覆是沒有問題的, 直至最近女女跟我說在某在角度見到兩個物件, 於是帶她見眼科醫 ...

其實好多人細細個都會有隱性斜視問題。
一般如果小朋友係有度數(遠近視)嘅話,戴左眼鏡就唔會有呢個問題。如果冇度數而有隱性斜視嘅話,亦都唔需要擔心。隱性斜視係有機會隨著小朋友慢慢個而好番嘅,因為人愈大個,控制眼球嘅協調能力愈好~

之但係如果隱性斜性令到小朋友睇野有重影嘅話,其實會好少有。~ 建議去搵多個視光師/眼科醫生check 多次,睇下係咪真係隱性斜視,求番個安心會好d﹗~

醒目開學勳章

今日再問下阿女 佢話由細到大都見到有個影, 但唔係好清, 佢以為個個都係甘, 直至今年9月帶左眼鏡才沒有重影情況,有d擔心..

原帖由 summarian 於 10-1-6 16:57 發表

一般如果小朋友係有度數(遠近視)嘅話,戴左眼鏡就唔會有呢個問題。如果冇度數而有隱性斜視嘅話,亦都唔需要擔心。隱性斜視係有機會隨著小朋友慢慢個而好番嘅,因為人愈大個,控制眼 ...

醒目開學勳章

另外, 我想問下, 係咪有斜視的小朋友每次驗眼都要放大瞳孔檢查?
因為女女上次9月驗完配了眼鏡後, 而家又話有斜視個隻眼睇野唔清楚, 我擔心視力會繼續差落去, 其實有無一些機構可以長期跟進?

thx
原帖由 summarian 於 10-1-6 16:57 發表

一般如果小朋友係有度數(遠近視)嘅話,戴左眼鏡就唔會有呢個問題。如果冇度數而有隱性斜視嘅話,亦都唔需要擔心。隱性斜視係有機會隨著小朋友慢慢個而好番嘅,因為人愈大個,控制眼 ...

原帖由 10396 於 10-1-8 05:42 發表
另外, 我想問下, 係咪有斜視的小朋友每次驗眼都要放大瞳孔檢查?
因為女女上次9月驗完配了眼鏡後, 而家又話有斜視個隻眼睇野唔清楚, 我擔心視力會繼續差落去, 其實有無一些機構可以長期跟進?

thx...

可以去光彩明天作長期跟進。
放大瞳孔同斜視冇關係嘅。
放大瞳孔主要係針對眼睛調節力問題(將控制瞳孔大小嘅肌肉麻痺),去check 到個最準確嘅遠/近視度數。
近視多散瞳有好處,遠視就盡量唔好短期內散咁多次。

如果斜視令到視力差嘅話,我相信小朋友嘅斜視應該唔係隱性哩﹗~ 要好好跟進一下啦﹗~

醒目開學勳章

謝謝你的回覆
原帖由 summarian 於 10-1-8 12:21 發表

可以去光彩明天作長期跟進。
放大瞳孔同斜視冇關係嘅。
放大瞳孔主要係針對眼睛調節力問題(將控制瞳孔大小嘅肌肉麻痺),去check 到個最準確嘅遠/近視度數。
近視多散瞳有好處,遠視就儘量唔好短期內散咁多次。

如果斜 ...
‹ 上一主題|下一主題