用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園請先考慮....
樓主: Tammy
go

選擇幼稚園請先考慮.... [複製鏈接]

I live in Ma On Shan.
希望找到有愛心及基督教的幼稚園, 有無好介紹?

請問Lam Tin那一間幼稚園好?

好開心找到lee個topic,因為lee個問題都係我腦海中浮現,我應該點選舉才好...多謝大家意見

lamly, serinac,大家好, 我囡囡都係12月細女, 我囡囡09/2開讀n1,本來09/9月再讀n1,但老師話唔見意,因為囡囡自制能力ok,寜比囡囡上k1,學k1既野,到時再諗重唔重讀

butter-fly,你好,我都係住沙田..你有咩心宜學校呀?

venuscheng,你好,如果冇記錯你小朋友係06/12出世?我囡囡而家都係嘉德麗讀n1,你囝囝讀咩班? 讀得如何呀?

大家教流下..thank you..

以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事發生,這校便是在官塘的翠屏村的施淑鎮幼稚園
原帖由 ruru_yosan 於 09-4-6 21:59 發表
請問官塘那一間幼稚園好?

我都係兩個小朋友的媽咪, 囡囡0707出世, 想比她讀 N1, 又多一份支出. 但若平時跟工人 (還要操囝囝)在屋企又覺得好悶.

又不知道黃大仙廟附近有咩好的幼兒班 或 幼稚園呢? 出年都要讀K1 了, 讀邊間好呢? 有無同區的媽咪分享意見同心得呢, 謝謝!

有否考慮黃大仙聖母幼稚園?

選擇幼稚園請先考慮....

Any suggestion for Tseung Kwan O ?? Pls comment, thanks.

荃灣區的家長可以瀏覽以下網址

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210602&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1976981&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2229503&extra=&page=1

My daugther is also little baby in the class. She born in 2006 Dec....she is studying N1 now...

I also live in Shatin...any good KG for K1 recommended??

原帖由 ruru_yosan 於 09-4-6 21:59 發表
請問官塘那一間幼稚園好?

我都好想知道觀塘那一間好呀,我個仔好頑皮.坐唔定.但是就很聰明.都唔知選那間好,有媽咪可以分享多一點嗎??

位於黃大仙龍上邨倡善樓地, 有一間基督教恩苗東九龍幼稚, 可以考慮一下.

原帖由 rickyzoe 於 09-4-28 16:34 發表
我都係兩個小朋友的媽咪, 囡囡0707出世, 想比她讀 N1, 又多一份支出. 但若平時跟工人 (還要操囝囝)在屋企又覺得好悶.

又不知道黃大仙廟附近有咩好的幼兒班 或 幼稚園呢? 出年都要讀K1 了, 讀邊間好呢? 有無同區的 ...

上樑不正下樑歪

以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事發生,這校便是在官塘的翠屏村的###幼稚園

回覆 1# csclws 的文章

荃灣有間幼稚園都係咁!

原帖由 ccmami-04bb 於 13/5/2009 23:14 發表
1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削外籍老師午飯時間.

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅課程俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班, 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文老師教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文老師教-真係多謝哂!)

如有錯漏, 請其他家長指導及補充, 更歡迎綠楊嘅高層作出指教.

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1#pid33884533

原帖由 wen1111 於 14/5/2009 15:02 發表
校長的自以為是的態度, 真係 頂......唔.......PO!

街市買棵菜呀, 我SELL, 你BUY!

教學呀, 大佬!

無教學理念點教學呀, 牟利學校為了做生意!  

證明一件事, 你地班家長, 入來這所學校, 小朋友就係一件貨物, 校長一下唔鐘意, 你地變變變, 你地一係走, 無得SAY NO, SAY NO都係你地班人自討苦吃, 因為...

校長話年年變, 年年鬧! 各位入得來, 係我地無帶眼識人, 無問過小朋友去唔去返綠楊...係我地家長為左人地話好好好就入去綠楊, 比自己及小朋友受苦, 無問題! 我地見識過牟利幼稚園的牟利思想, 全部係佢地行政失敗!!!

佢地SELL, 你地仲BUY嗎?
BUY, 自討苦吃! 有排你受!

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924

新動向

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090527&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=12805924

回覆 10# BBtogo 的文章

將軍澳慶恩幼稚園很好,我囡囡將會9/2009入讀,已參加了兩次新生適應班,囡囡很開心。老師很有愛心、耐性和友善教囡囡。家長有不明白的事情向校長查詢,校長也很詳盡及用心講解。我有幾個朋友的仔仔囡囡在慶恩幼稚園讀緊,他們話今年來了這一位新校長很好,無論在學識和談吐方面都很好。有很多在學習方面的改善,舉辦很多不同活動,使到仔仔囡囡很鍾意返學,而學英文和中文都叻左。而我和囡囡去了兩次迎新生適應班都覺得學校的環境寬敞,而校長、主任、老師、書記和嬸嬸,都很關心個個小朋友的學習、健康,仲會主動與家長傾談。我地呢班新家長都覺得好好,因為有d家長在第二間學校轉過來,都話好好。

我想問屯門區既 'sunkids'幼稚園教法好嗎?

醒目開學勳章

原帖由 燕尾蝶 於 09-5-5 21:59 發表

我都好想知道觀塘那一間好呀,我個仔好頑皮.坐唔定.但是就很聰明.都唔知選那間好,有媽咪可以分享多一點嗎??
我都好想知道

同意
‹ 上一主題|下一主題