用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日帶呀仔interview,遇到一個小家的呀媽 ...
go

今日帶呀仔interview,遇到一個小家的呀媽 [複製鏈接]

今日帶呀仔in 小一,咁岩遇到呀仔既同學仔同佢父母。我地唔係坐埋一齊,所以呀仔走去同學仔到social(每個申請小朋友都有一個number,而當學校宣報邊個有得2 interview時,就會post申請小朋友個number係學校website到)
我聽到同學仔呀媽問我仔:
你幾多號number呀?
我仔話唔記得,於是跑來問我,問完就跑番去答話:
我number係xxx。
我仔問同學仔: 咁你幾多號number呀?
同學仔都未開口,佢呀媽即刻截住答話: 唔記得lu!!!
跟住呀同學仔又照答:唔記得lu!!!

正一屎 x鬼,咁怕比人知個number,帶住個頭笠黎in囉
對住一個5歲小朋友都可以咁小家,佢真係可憐
係自己個女面前講大話,個女跟埋佢講大話,咁做呀媽!!!

0    0    0    0

唔好激氣,有點嘅父母教出點嘅小朋友,學校唔會收呢D學生嘅
原帖由 子子家 於 08-10-18 23:25 發表
今日帶呀仔in 小一,咁岩遇到呀仔既同學仔同佢父母。我地唔係坐埋一齊,所以呀仔走去同學仔到social(每個申請小朋友都有一個number,而當學校宣報邊個有得2 interview時,就會post申請小朋友個number係學校website到)
我聽到 ...

哈!今日我都遇到一個俾我印象好深既家長。

話說今日呀囡去interview,in 完後我接番佢一齊行落樓梯。後面有一對母子跟住,媽媽問呀仔考左乜,呀仔答考左乜乜乜,然後話玩遊戲,同組既小朋友唔識,呀仔幫小朋友搵答案。

呀媽話:「做乜你教人呀,死蠢!」

呀仔話:「我想我地成組人贏呀麻。」

我心入面慨嘆,點解要咁樣教個五歲既小朋友,佢今日仲識得幫人係美德,而家唔係你死就我亡既遊戲,你又點知老師要評估既係咪小朋友既性格同合作性?小朋友識得守望相助,點解要教到佢地變成獨家村,視個個都係競爭對手呢?!

個小朋友好識唸
個呀媽就好小家/自私

原帖由 mother904 於 08-10-18 23:39 發表

話說今日呀囡去interview,in 完後我接番佢一齊行落樓梯。後面有一對母子跟住,媽媽問呀仔考左乜,呀仔答考左乜乜乜,然後話玩遊戲,同組既小朋友唔識,呀仔幫小朋友搵答案。

呀媽話:「 ...

原帖由 mother904 於 08-10-18 23:39 發表

呀媽話:「 ...

是否去in tsl
我仔話佢果組羅到3粒星, 佢地好開心

我聽到有d家長真係急不及待問個小朋友考成點, 有答錯或唔知既情況出現時, 個家長即發老脾....

我仔好心急同我講佢做左d乜, 我叫佢返到屋企先慢慢講, 佢返到黎同我講佢唔識中文題

原帖由 silvia_ng 於 08-10-19 00:43 發表

是否去in tsl

我聽到有d家長真係急不及待問個小朋友考成點, 有答錯或唔知既情況出現時, 個家長即發老脾....

我仔好心急同我講佢做左d乜, 我叫佢返到屋企先 ...
可唔可以講下成個interview流情係點呀

醒目開學勳章

Agreed!!!

原帖由 happy168 於 08-10-19 00:31 發表
佢哋係想小朋友知道"有樣學樣, 咁先係一家人"ma
我個人覺得品行絕對係要排第一, 讀書叻有咩用

身教最重要

非常同意

原帖由 happy168 於 08-10-19 00:31 發表
佢哋係想小朋友知道"有樣學樣, 咁先係一家人"ma
我個人覺得品行絕對係要排第一, 讀書叻有咩用

可能佢地覺得咁先叫精
原帖由 loy211 於 08-10-19 21:21 發表
身教最重要

唉!子子家:
我仔個同學媽咪咪又一樣,自行遞表時周圍問人遞邊間?人家告訴他後好自然問番佢揀邊間!佢竟然話係佢老公遞表佢唔知道 我心想咁秘密又可必周圍問?

原帖由 silvia_ng 於 08-10-19 00:43 發表 [

是否去in tsl

我仔好心急同我講佢做左d乜, 我叫佢返到屋企先 ...

yes,

你仔仔好叻啦,我個女乜都話唔記得,通常佢講呢句說話,即係等如唔識!

Forget about those kinds of people. See, there're still a lot of BK parents who are so helpful and are willing to share info.

原帖由 LS+MCS 於 08-10-20 14:18 發表
Forget about those kinds of people. See, there're still a lot of BK parents who are so helpful and are willing to share info.

係,好彩好既仲好多
‹ 上一主題|下一主題