用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

陸美爸 & 陸美媽:
Don't give up.  Children can be improved if you pay effort!!!

hinhinmummy,

無呀, 因佢沒有情緒問題, 又唔打人, 又唔會同人掙野玩, 只會讓人, 佢只是不能好好的用語言表達, 其他方面如自理, 社交, 體能, 明白老師講話等都沒有問題, 所以無老師投訴佢。

你不用太擔心, 因為這些事情都唔係我地可以控制到, 平常心啦。希望你仔仔可以快些適應。

wksin

Don't worry, my girl used to study to normal kinder for 2 mths, the teacher treat my girl very good, no complaint & no 叫佢退學. I just 退學 myself, as I am full time mum, I did home school and take Heep hong  $$$Tranining (ching chong).

Do not worry, you boy may meet some new friends from normal nursery.

ST

首先多謝各位媽媽給予寶貴既意見, 真係好開心可以係呢度同大家傾下交換下心得, 可以明白到我所面對既問題同感受......many thx

今日我地己經同囝囝報左幼兒園喇, 下個月返學(全日制), 一直以黎都係我全職湊佢, 依家咁細個要佢返學我真係好唔拾得, 好多野擔心, 驚佢會唔適應、驚佢唔食野、驚佢蝦人地/俾人地蝦、驚佢好野學唔到但學到D唔好野......     

但我老公就對囝囝好有信心, 佢仲覺得佢返左學之後一定會大有進步喎(我都希望)! 另外聽左各位意見後, 我都想幫囝囝報training,
唔知邊間好同埋適合佢, 可否介紹下呢?(東區及灣仔區都可)

唔好意思我想問SCC ﹠ OT即係咩?

陸美媽

陸美媽

ot = 職業治療
scc = 特殊幼兒中心

st, wksin

好多謝你們的鼓勵, 依家唯有見步行步啦. 好擔心佢不肯訓覺, 不食野, 好多野擔心

hinhinmummy~

收到你既PM, 唔該晒~

遲D得閒打俾你傾計, 依家暫時都幾忙, 因為要準備囝囝入學物品, 又想佢返學前帶佢去玩多D~

係呢?你囝囝幾大呀?準備好入學D野未呢?

陸美媽

陸美媽

我個仔就黎2歲9個月

佢間幼兒園mug都不駛買, 全包

書包/校服都不駛買架

hinhinmummy~

全包?咁幾好喎.....起碼第時排到特殊幼兒中心時, 唔駛徒左的書包/校服麻! 咁係咪著私家衫返學?

介唔介意話我知你仔仔讀邊間呀?另外你排左幾耐隊喇?唉...我剛剛至開始排真係有排等     

陸美媽

陸美媽

我個仔本來今年應該讀k1架啦, 有學校收左佢, 點知依家先發現佢發展遲緩, 要排scc, 但社工話起碼要排一年, 所以比佢讀pre-nursery先, 因為k1驚佢返學一舊雲, 甘又好彩, 佢11月出世, 細仔, 好多細仔都讀多一年pre-nursery先的, 所以暫時無mug人問我點解差不多3歲先讀pre-nursery.

佢讀保良局, 著私家衫褲, 外邊套年圍裙, 條圍裙學校會比兩條, 書包比埋.

各位爹地媽咪, 我個小朋友都有同樣問題.  我相信大家心路歷程一樣, 很焦急, 很擔心. 但我們一定要保持冷靜, 不要太emotional. 這樣會影響小朋友的. 之前我也和你們一樣, 不捨得送孩子去讀幼兒園全日班. 擔心他吃不好, 睡不足, 易生病, 會吵著要媽媽而大哭....等等.

但結果我都送了孩子去讀幼兒園全日班. 我相信這樣會對他好. 現在已經上了一星期課, 老師說, 他沒鬧情緒, 很習慣新環境; 也肯吃, 吃得少時老師餵他, 除了第一天, 回家後也沒有要東西吃; 沒有睡午覺, 可能是生床吧? 所以晚上他很早便睡去. 每天我去接他放學, 他 著跑出來, 像一隻快樂小鳥, 問他喜歡不喜歡新學校, 他說喜歡. 爹地也說, 他似乎比讀幼稚園更開心.

我選的那間幼兒園是有兼收位的, (我孩子讀的是普通位) 那兒的老師應比幼稚園老師有經驗來教導特別的孩子, 更有耐心和包容. 至少他們沒有那麼多雜務要處理.

所以不要擔心, 我們所擔心的, 不一定會發生.

whitehorse,

多謝你的鼓勵, 令我地增加不小信心......但擔心就點都有D, 不過好彩我係全職媽媽, 起碼我可以花多些時間留係學校觀察仔仔既情況(如果學校許可的話)

我仔仔間幼兒中心都有兼收位的, 我都覺得老師會比較有經驗處理我們的小朋友, 而我都有排緊呢間, 不過我暫時未向老師提及我仔仔既情況, 你呢?

另外, 家人都不知仔仔情況, 知道仔仔要返幼兒園後, 都覺得我咁得閑, 仲咩咁快要個仔返學, 仲要返全日tim, 感覺我好似逃避湊仔既責任, 其實我都唔拾得架, 但佢地又唔明......

陸美媽

各位媽媽~

你地是否都係去協康自費做training呢?或者仲有無其它中心可以介紹俾我呢?

另外, 我應該點揀訓練項目呢?例如:協康青蔥計劃幼兒訓練服務, 佢地職員話主要係社交方面訓練, 但有無特別訓練語言方面的......可否給我建議?

many thx~

陸美媽

陸美爸,

我也是全職媽媽, 原本計劃生完孩子兩年後再工作, 但見孩子的情況, 現在機會似乎很渺茫了.

學校方面似乎不太想家長留下呢.  第一天我只留了半小時, 主任已說, 如果他不扭計, 你可回家.
:-|  但我仍很掛念他, 很想留下, 但見所有家長都走了, 我便不好意思再等.

我在報名時已詳細告訴校方. 我是希望他們可多些留意我的小朋友, 而且, 他們遲早會發現的. 過了幾天, 老師給我的comment是: 比我想像中好.

哈, 我明白你, 大家情形一樣, 所以我只告訴知道他情況的親友, 不知道的便告訴他們孩子放學後去"上興趣班". 我沒有老人家一起住, 可能好一些. 多點私穩.

其他人都不知道, 在最初幾天, 我在學校附近徘徊, 眼濕濕, 像個傻婆.... :cry:

陸美媽

其實你當初建康院醫生有無講話佢需要做mug野training?

st - 言語治療係訓練小朋友同人溝通

至於training center 我都係岩岩經bk 媽咪介紹左比我, 我之前去step center, 個st可能與我個仔不夾 & 太green, 佢用張半月形的檯, 夾住軒軒, 不比佢出黎, 所以半個鐘(一堂)就喊足15分鐘.

依家呢個st, 佢每堂1個鐘, 我起初都好驚佢坐不到一個鐘, 但佢用d比較活的手法上堂, 所以軒軒玩到不捨得走.

尋晚忽然之間還哼jingle bell, 但今朝我唱jingel bell, 佢就不肯再哼啦.

不過我之不過上左一堂, 暫時未知道成果.  

我覺得你依家最重要, 你看清楚, 你個仔係要接受mug野training, 如果不是, 只會浪費金錢&時間.

問清楚先啦.

whitehorse,

咁你仔仔都好快適應學校生活喎....你仔仔讀邊間學校架?其實我都知道如果個個全職媽媽都留係學校, 係會好影響學校既運作, 對老師亦會有很大壓力, 但我好希望可以俾我睇下佢返學既生活, 大概知道佢幾點鐘會做D咩......唔駛等我亂諗麻

其實我都有諗過話俾學校知會否比較好呢?但評估中心醫生話仔仔屬於踩界類別, 可能都係比較細, 未能夠100%肯定佢真係發展遲緩, 但暫時黎睇, 佢又的確有D應該識既野仲未識, 所以都將佢列為發展遲緩, 不過可能佢過幾個月會突然開竅, 進步神速喎......我老公話睇定D先, 所以任何人都唔講住(我地都係三個自己住)

醫生有無明確話佢要做咩training, 可能仔仔仲係細, 佢衹係話佢整體慢左約5個月, 建議佢提早入讀幼兒班, 同埋幫佢輪候早期教育中心及幼兒中心混合位......所以我都唔知點揀好, 你點睇呢?

另外我都想要你講果間training center既資料同收費, 可否send俾我?thx~

陸美媽

陸美媽

其實你個仔真係好細個, 會不會好似評估中心的醫生甘講, 可能真係遲小小會開x?

我依家用緊果個st佢本來係協康到做的, 岩岩8月先自己開, 所以佢果間training center得佢一個st, 我都不知你個仔係不係需要st.

不過你打電話問下佢啦, 佢好nice架, 我係佢開張果日, 自己'中'左上去, 佢都同我傾左好耐. 佢同協康收費一樣甘貴650元一個鐘, 協康就收550元50分鐘(有無記錯呢)

我都排緊協康的, 不過如果呢個st夾軒軒的話, 我可能不會去協康啦, 因為佢的center真係好近我屋企, 不駛搭車, 方便過協康, 因為我排左灣仔&環翠的centre.

其實你係全職媽媽, 不如你試下自己係屋企陪多d佢玩? 教佢多d野? 我大女就係mug都不駛教, 自己好快就識好多野, 我就覺得個仔都應該不駛教的, 依家先知, 原來好多野都係要教, 所謂無input就無output.

電話pm你啦.

陸美媽,

I am a full time mum too.
My girl find out development delay oct 2003, and starts heep hong toddler training , now starts Heep Hong SCC Aug 2004.

Toddler training for 8 mths, BIG IMPROVMENT!! You better try and this is cheaper than others. and the Toddler training not only train the kid but also TRAIN THE PARENTS , so that the parents know how to train the kid.

hinhinmummy is right! 無input就無output, as you are an full time mum,  you should have many chance to speak with your boy and to train your boys.

As helen and hinhinmummy both need to work on day time. you can chat with me any time.

Read books when kid is in school, e.g. "如何使你的寶寶更聰明" u should able to find it in Commercial Press book shop, this is the first book i read after I found my girl is development delay for 1 year.

st

st,
Helen is a full time mum, we chat (although I am a working mum) sometimes in the morning when Helen's son goes to school.

Similar to you, the first book I read was "如何教寶寶閱讀" & "如何幫助腦傷兒童成長" (same author and series as 如何讓你的寶寶更聰明) after I found my boy is an autism.

I also found the 幼兒訓練 of heep hong works quite well.  It improves my son's cognition to toys / objects and initiation to speak up (he is trained to name the object whenever he wants us to give him the toy/food).  But to my son's case, I found the OT training works the best.  He started to develop social skills with us (family members only) after receiving the OT training.  His eye contact is improved and his understanding to language has also been improved drastically.   

陸美媽
I agree with other mum that you may try heep hong's 幼兒訓練 first.  It's the cheapest training among the OT & ST. You may also seek advice from the trainer whether your son is effective to receive ST training at current stage.  From my experience, the trainer is very kind and will give you advice according to her experience.

己收到你的pm, thx
我遲下打去問下先...不過收費就真係貴左D, 協康$350/50mins, 我諗正如你所講要睇下夾唔夾...

你可以排兩間中心既?我個社工只叫我揀一間咋.....咁會唔會慢D呢?

我都有陪佢玩架....由其是自健康院姑娘覺得佢好似比較慢之後, 更加俾哂我既時間佢tim(你睇我咁夜至可以上黎就知啦, 日間有時吼佢訓左都可有小小時間既), 我就主要玩D靜態活動, 而我老公就負責動態及體力方面, 但我自己始終唔知我點同佢玩至正確及有幫助, 什至諗唔到同佢玩咩好     

原來你仲有個女架....我都好恨有個女架!不過依家唔敢諗lu。其實你仔仔有家姐陪佢玩應該對佢發展好有幫助架?佢地相叉幾多歲呀?

陸美媽

st & HayBMum,

你地介紹既書等我去書局搵下先, many thx~

我填緊表喇, 我都係諗住報左協康先, 試下是否適合囝囝, 我都希望佢有"BIG IMPROVMENT", 同埋比較平D嘛...不過我諗上堂可能我學多過佢學, 起碼學識返屋企點訓練佢囉, 你地係咪咁架?另外, 係咪每次都係同一個治療師follow呢?

陸美媽
‹ 上一主題|下一主題