用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

HelenMrs.Lau 寫道:
個小朋友D態度好負面喎 :cry:  :cry:  :cry: 應該有D心理障外,見下社工好喎      

其實精神病有冇遺傳?佢婆婆(個女人講過)同我奶奶都有輕微精神病,我奶奶有見精神科佢婆婆就唔知?甲狀線係咪多數係傳俾女架?出世時冇事係咪就冇事?
死啦!好似離曬題添sorry :exclaim:
我女2001年1月8日QE出世  

gloriap,

歡迎你大家傾下交換下心得...

沒有父母唔想自己孩子健康成長的, 但有時候大家卻顯得有心無力, 好像我這種新手父母更是滿腦子疑惑, 而且由一出世開始BB急速地發育, 都照顧得心力交瘁。特別是那些在職的爸媽, 除應付日間工作外, 放工返家仲要照顧小朋友、陪佢地玩, 眨眼就過一日了。但沮喪的是, 即使花了不少心機及時間, 孩子卻未必一定健康成長......相信此處的媽媽都會身同感受:cry:

書本上確實有很多資料給我們參考, 但套用到自己的寶寶身上時又未必適合, 要知道每個孩子特質不同, 單是男孩及女孩發展進度已有很大分別, 由其多數男孩發展既速度真的較女孩慢, 例如:說話、社交、行路、心智..., 而且女孩生長速度比較規律, 男孩則通常呈突然性的生長, 因此男孩比較容易出現發展遲緩。

自閉症係一種先天腦部功能受損而引致的發展障礙, 大部份都是找不到病因的。患自閉症的小朋友不喜歡同人相處, 就算自己爸媽亦一樣, 對他人漠不關心, 更不擅用眼神溝通;喜歡自己靜地用些奇怪玩法玩玩具, 例如:將玩具排成直線, 玩車車時只會轉動車"look"而不把它當成一架車黎玩;記憶力驚人, 能夠憑記憶覆述一段長的對話或背誦出完整的資料。

養兒育女並不容易, 做爸爸媽媽的並沒有實習期, BB一出世便立即上任, 就算芝麻綠荳的事, 也會感到不知所措。

我又無端端長篇大論tim.....如有講錯請不要見怪 , 不過有時係度抒發下感受, 情緒的確好好多架     

陸美媽

HayBMum
在智力測驗心的評估記錄上,Dr會寫下, 如認知.言語理解.言語表達,tick下屬於相符or慢(compare with same age)
and 寫下現在只有多大. 你個b How old ar?
張report黃色架wor! :

JOANNA722
我個醫生只有tick慢或相符,並無評論佢依家的能力相當於幾大,總是覺得個醫生好"求其"。

HayBMum

當年我仔仔係大口環做評估, 做完會即刻講小朋友的情況俾父母知. 大/小肌肉, 認知, 語言都會講大約發展到幾多個月.
可唔可以打電話問番醫院, 佢唔肯係電話講, 大不了出信去問囉. 我就唔信自己小朋友的情況, 醫院連父母都唔肯講.

mamee

陸美媽
我排Tseung Kwan O & Lam Tin!!
我同你一樣, 多數老工holiday多同啊b出街, 有時行商場, 但我覺得好無聊, 試過去沙灘,泳池玩, 我覺得好開心,試過同佢去BBQ, 但我好慘,佢會四周行唔停, 我想遲d試下去camp
但好大工程....

HayBMum
I agree with mamee!

hinhinmummy
多謝你介紹仲話得咁詳細,等我去反斗城昅下先...    

JOANNA722,

我地都有去泳池、沙灘, 佢係落水比較鍾意痴住爸爸安全感多D, 可能知我唔識游水掛......另外最開心就係去親戚屋企club house既兒童樂園玩, 四圍有各式各樣玩具, 有大班小朋友, 佢走來走去不知幾開心

但平時係屋企都幾悶下, 唔知玩咩好

陸美媽

JOANNA

個3款玩具反斗城都無得賣架! 我尋日先去完.

1號&2號果個我係bb展買的, 不過我個st話佢係sogo買過1號果個玩具.

3號果個暫時我只係在stepping stones見過.

醒目開學勳章

陸美爸 寫道:
gloriap~

歡迎你大家傾下交換下心得~

沒有父母吾想自己孩子健康成長的,但有時候大家卻顯得有心無力,好像我這種新手父母更是滿腦子疑惑,而且由一出世開始BB急速地發育,都照顧得心力交瘁。特別是那些在職的爸媽,除應付日間工作外,放工返家仲要照顧小朋友、陪佢地玩,眨眼就過一日了。但沮喪的是,即使花了不少心機及時間,孩子卻未必一定健康成長......相信此處的媽媽都會身同感受:cry:

書本上確實有很多資料給我們參考,但套用到自己的寶寶身上時又未必適合,要知道每個孩子特質不同,單是男孩及女孩發展進度己有很大分別,由其多數男孩發展既速度真的較女孩慢,例如:說話、社交、行路、心智...,而且女孩生長速度比較規律,男孩則通常呈突然性的生長,因此男孩比較容易出現發展遲緩。

自閉症係一種先天腦部功能受損而引致的發展障礙,大部份都是找不到病因的。患自閉症的小朋友不喜歡同人相處,就算自己爸媽亦一樣,對他人漠不關心,更不擅用眼神溝通;喜歡自己靜地用些奇怪玩法玩玩具,例如:將玩具排成直線,玩車車時只會轉動車"look"而不把它當成一架車黎玩;記憶力驚人,能夠憑記憶覆述一段長的對話或背誦出完整的資料。

養兒育女並不容易,做爸爸媽媽的並沒有實習期,BB一出世便立即上任,就算芝麻綠荳的事,也會感到不知所措。

我又無端端長篇大論tim~如有講錯請不要見怪,不過有時係度抒發下感受,情緒的確好好多架     

陸美媽

多謝你分享!我都係位新咗幾年媽咪,只童年我同老公都幫手照顧過BB;我老公好啲幫媽湊初出世表弟、表妹至佢哋幼稚園;我只好少咁幫吓、睇吓。因伯娘做託兒。當時我只小學即20多年前,乜都變 : 所以我初為人母都冇乜大困擾。
所以我上年再去讀短期保母班,啲人話我:駛唔駛呀!妳自己都凑大個女啦!學多啲冇壞啫!係咪?何况我女仲細,有啲嘢唔知嘛!我女而家先3歲半。
你講得啱男同女由小到大任何方面都係發展男遲過女仔嘅。唔係我講導師話架。
另外我都好同意你話雙職父母好辛苦!各方面要幫BB計劃,只一樣係番工揾邊個、乜人湊已頭痛,其他.....@@
我叔仔大仔帶佢睇馬戲同早排李紫昕冇乜反應!!連拍手、唱歌、叫吓都冇?!只望上面影同燈光,我唔知佢係唔锺意有問題定冇乜興趣+.+??
我有興趣知智力評估响邊?收费如何?可諗叫叔仔帶大仔去吓;我都想帶女去吓 :wink:
我女2001年1月8日QE出世  

gloriap,

學多啲, 點都好啲嘅~
以前邊有咁多自閉症、資優、發展遲緩或亞氏保加症.....就算有都唔會正視問題或去治療, 由於這類小朋友又不是智障類, 固此父母們都會掉以輕心, 往往反被拖慢進度, 一般衹會形容這些小朋友好聰明但好曳或好蠢好鈍......

小朋友可以經健康院轉介兒童評估中心做評估, 但要由健康院姑娘及醫生測試過應為有需要, 才會寫信給你做轉介的, 健康院費用全免, 而兒童評估中心首次費用$100, 其後求診費用$60

其它的你可以搵私人執業治療師或非政府資助機構:
香港言語治療師協會(私人) - Tel:9219 4141
協康會青蔥計劃 - Tel:2393 7555
協康會收費較平, 個別評估:約一至兩節, 每節$350/50mins

其實你囡囡都3歲半, 返學未?如果有問題都應該好明顯睇到...但如果無乜特別問題, 基本上無需刻意去做評估啫(我個人意見)~

以上資料希望幫到你, 有問題可再大家研究研究, 呢度有好多媽媽(比我更有經驗的)可以一齊傾架...

陸美媽

dear all mama,

囝囝下星期返學喇, 令我覺得好緊張

另外想問問大家, 你地自費排協康嘅training排幾耐至排到呢?

陸美媽

SORRY!!咁遲至覆大家,因為一家大細去左旅行  

HINHINMUMMY,
我都覺得我係好彩,遇上一位好老師,可惜這位老師暑期後便不做了,真可惜 :cry:

陸美爸
我個仔讀完NURSERY後,改變了很多,我已經和他報了另一間普通幼稚園,冇排XX位
初時返NURSERY,我有同班主任講過我過仔表達方面唔係好好,同時,我也有講過佢比較好動,好坐唔定等,個老師好好,話會同我留意,叫我放心,佢返學後會有改善的,現在學期完了,有時帶囝囝出去和朋友食飯,飲茶,他們都覺得囝囝已經比較定和已懂得用眼睛去望(因為之前係完全唔會望住人去說話的),另一方面我都不時去提佢用眼睛去望住做事,不過他仍然係好動果隻,不時走來走去,佢老師初時都話佢坐唔定,而且重開門自己走,但過了一段時間已經有了改善,我想就如這裡其中一位MUMMY所講,真係要十分耕耘,才會有一分收獲,要好高EQ才可照顧到他們  
另外,我個仔有一個習慣,雖然佢唔喜歡用眼望人講話,但如果他同你講話你唔望佢,佢就會用雙手把你個頭轉到望佢為止,重要係重覆同一句說話,直到你回應他為止,你們的仔/女會唔會咁架

陸美爸
唔駛緊張喎,你囝囝好快會適應到,小朋友D感染力好強的,見同其他同學仔咁,佢地就會學,不過就好同唔好都會一齊學,現在還有一星期,同佢講下返學會好開心喎,有好多小朋友一齊玩,會.......等佢有個概念,佢就會快D適應到,希望你囝囝開開心心啦!   

HoWangMami,

你仔仔咁快就有咁大進步, 真係鄧你高興 咁依家轉番一般幼稚園, 仲有無排早期訓練或自費去上訓練呀?

我囝囝佢又無唔望人喎! 反而成日眼金金咁望實你, 你同佢講嘢, 佢會好留心望住你然後笑下, 但最弊就係唔鍾意模彷, 所以咪學嘢慢教極都唔識law...

其實聽咗各位mama所講後, 都無之前擔心咁多lu, 但係我自己緊張啫, 好似自己要入學咁...

我哋幾位mama約咗910食lunch喎.....你有無興趣一齊?

陸美媽

陸美媽

多謝你!其實見佢有進步真係好開心架,而家重成日講我唔鍾意MUD我唔鍾意勿咁,有時真激親你
而家仲有排緊言語治療,希望到時真係聽到治療師話有進步,咁就可以放心D,因為我家姐個仔又係類似情形,到現在5歲都仲要去見言語治療,因為始終表達比同齡小朋友都仲係慢!
唔好意思,910要上班,所以不能食LUNCH,下次有機會好嗎?

陸美媽

多謝你!其實見佢有進步真係好開心架,而家重成日講我唔鍾意MUD我唔鍾意勿咁,有時真激親你
而家仲有排緊言語治療,希望到時真係聽到治療師話有進步,咁就可以放心D,因為我家姐個仔又係類似情形,到現在5歲都仲要去見言語治療,因為始終表達比同齡小朋友都仲係慢!
唔好意思,910要上班,所以不能食LUNCH,下次有機會好嗎?

hello: 你地去食飯咁好,係咪帶埋小朋友,可唔可以一齊?

Fatbb

講緊910 lunch呵? 你都黎啦, 好歡迎你!
至於小朋友, 我想未必會帶, 返緊學嘛. 不過如果你想同埋小朋友一齊黎, 當然好歡迎. 成五六個有經驗既媽咪係道幫手揍下, 一定無問題.

來吧!!

mamee
‹ 上一主題|下一主題