用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
樓主: 大造泓
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

其實我係明白的...每人的想法不同...

原帖由 丁丁* 於 09-8-7 14:36 發表
各人心水唔同. 我朋友的女兒都出了九龍讀書, 為了方便. 朋友一家都搬了出九龍租屋住, 住近學校.  有時星期六 or 日就會返入來天水圍同我們以前班幼稚園同學玩. 無可否認, 朋友女兒讀果間學校, 程度真係深好多. ...

我覺得天水圍的小朋友没有問題,每個都是一張白纸,而最大問題是果班連自己都有問題的新移民家長,而我所知天北果面的邨的人都幾龍蛇混雜同三胶九流

agree, 我有個朋友對仔女返宣小(KT),佢住慈雲山,車程都要成粒鐘啦!
30-35 min is acceptable!

原帖由 maybaby 於 09-8-1 22:30 發表
30-35分鐘都唔算耐喎!有d搭校車多站停接學生都要咁既時間

yes, 講得岩. 佢地既行為令人覺得好可怕. 係tsw north 果邊早幾年我經常探朋友 (佢住公屋). 嘩..... 佢地d家長可以接受自己子女係電梯內all 尿, 吐口水談係塊mirror 上面 (我已經見過幾次). 完全係唔會教導小朋友呢d 行為唔可以. 我聽我朋友講 (佢係男人), 返屋企時, 落車果一刻, 竟然有個c9 追住佢問$300 要唔要 !!!??? 之後weekend 係茶餐廳食野時, 見返果個女人, 仲帶住佢對仔女食野 ~ 真係可悲.

原帖由 kellybaby 於 09-8-9 06:02 發表
我覺得天水圍的小朋友没有問題,每個都是一張白纸,而最大問題是果班連自己都有問題的新移民家長,而我所知天北果面的邨的人都幾龍蛇混雜同三胶九流 ...

原帖由 Kittymummy 於 09-8-10 09:54 發表
竟然有個c9 追住佢問$300 要唔要 !!!??? 之後weekend 係茶餐廳食野時, 見返果個女人, 仲帶住佢對仔女食野

唔係嗎… 好驚驚 bor,當派傳單。

原帖由 happyvalley 於 09-8-10 11:20 發表

唔係嗎… 好驚驚 bor,當派傳單。

等我得閒入去查察下,了解民情.
研究一下有乜野可以幫下佢地,同政府建議.
無知是福

唔係嘩...好恐佈...我完全接受唔到呢d...
原帖由 Kittymummy 於 09-8-10 09:54 發表
yes, 講得岩. 佢地既行為令人覺得好可怕. 係tsw north 果邊早幾年我經常探朋友 (佢住公屋). 嘩..... 佢地d家長可以接受自己子女係電梯內all 尿, 吐口水談係塊mirror 上面 (我已經見過幾次). 完全係唔會教導小朋友呢d ...

嘩!   

yes, 講得岩. 佢地既行為令人覺得好可怕. 係tsw north 果邊早幾年我經常探朋友 (佢住公屋). 嘩..... 佢地d家長可以接受自己子女係電梯內all 尿, 吐口水談係塊mirror 上面 (我已經見過幾次). 完全係唔會教導小朋友呢d ...

係呀,其實校風同學校環境等,老師我都覺得吾錯架.但普遍呢區既學校都因為收生同政策好多野而引起好多問題.我出去讀是個人家庭問題姐,不過反而睇到一d問題,另小朋友既能力下降..只靠家長係屋企,不可能提升佢地既程度,因為大家都要上班...我都好無耐,始終是怕小朋友升不到好中學而學壞...我都成日聽到朋友話佢地無公德心,我其實係元朗區但校網係天水圍姐..

原帖由 Mandy0203 於 09-8-8 17:08 發表
我只是宣洩一下而已...
眼見d人成日話呢區差...
總係有點兒難過啫...
你話一間成十年既學校...
那應該是指天水圍以南的學校,對不對?
因為以北的學校...幾乎未夠十年...

...

多謝大家d 意見,我而家決定先睇下學校有無open day (李宗德,嘉靈和天天)激活我唔會考慮,因為我覺得太貴啦,其實我住係嘉湖,好担白講我自己都唔係太清楚其它屋苑情況,如果真係入唔天天我會係大抽獎時擺返嘉靈係第一志願(可以咁排嗎)?如果真係再唔得咁我先會去李宗德...

同埋我自已係天主教教友,老公都係所以我地想佢地都係入返d 有宗教 ga 學校,我怕李宗德唔係全統學校升中個方面我會有d 擔心.

無話唔可以, 不過當你overzone 大抽獎時入嘉靈既機會係好微 (扣除自行收生學位, 剩餘50%中既10%overzone 同埋同區一起抽, 計埋得果6 ~7個位咁大把) . 除非你仔仔個隨機nbr 係好前好前, 否則一個唔好彩都係派返tsw, 所以你都要三思.

原帖由 大造泓 於 09-8-11 14:03 發表
多謝大家d 意見,我而家決定先睇下學校有無open day (李宗德,嘉靈和天天)激活我唔會考慮,因為我覺得太貴啦,其實我住係嘉湖,好担白講我自己都唔係太清楚其它屋苑情況,如果真係入唔天天我會係大抽獎時擺返嘉靈係第一志 ...

原帖由 大造泓 於 09-8-11 14:03 發表
多謝大家d 意見,我而家決定先睇下學校有無open day (李宗德,嘉靈和天天)激活我唔會考慮,因為我覺得太貴啦,其實我住係嘉湖,好担白講我自己都唔係太清楚其它屋苑情況,如果真係入唔天天我會係大抽獎時擺返嘉靈係第一志 ...

李宗德係直資,如果你註冊是不會參加統一派位,叩門除外...

咁即係話我第1次要填嘉靈,唔得先再係大抽獎時再決定係點?

醒目開學勳章

如你和你先生都是天主教徒,兒子是嗎?

如是,第一輪自選天天,入的機會很大。

醒目開學勳章 王國長老

我都係嘉靈舊生,而家住荃灣,最終我都決定唔揀嘉靈,雖然我父母住元洲村,但我都唔想佢地咁辛苦,所以揀返係荃灣返學‧
開始揀學校時真係好掙扎讀唔讀母校,嘉靈真係一間好好既小學,但睇返晒校車資料同上課時間,基本上我唔使再費神去諗,因為要個小朋友六點幾要出門口搭校車,放學又係最尾站落車,話就話可以係校車補訓一陣,但長遠對佢都唔係有益處‧
我考慮放棄嘉靈既原因係學校功課都比較多 (我當年真係做到成隻野咁架),如果咁遲先返到屋企,佢可以做功課同溫習時間相對少左,唔計有無興趣班要上,剩係希望佢可以十點前上床訓都會有困難囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

應該話如果你一心諗住比亞仔讀嘉靈的話, 自行收生果時係填佢, 亞仔有特別分, 收佢機會係好大好大. touchwood 你自行收生時入唔到心水tsw 學校 (eg: 天天), 去到大抽獎先填返轉頭ssp嘉靈係1st choice 時, 抽中既機會係好微 (因為你係overzone).

假如大抽獎時part 1: 1st choice 係嘉靈 , 2nd choice 係天天...etc. 1st choice 已經係overzone, assume 你入唔到. 2nd choice 天天係熱門tsw 學校, 其他選擇天天為1st choice 既小朋友都已經派唔到, 何況你係2nd choice 呢 ?

conclusion: 一係一開波比佢讀嘉靈唔好煩 (自行收生), 如果你自行收生選擇tsw 既學校, 就算唔收你仔仔. 大抽獎時唔好諗住博返轉頭去抽嘉靈 (因為機會係好微). 無謂白白浪費大抽獎1st choice 既機會. 寧願1st choice 留返黎博抽中"天天" (扣除自行收生, 剩餘50% 學位大約有65個左右啦).

**嘻嘻, 只係我過內人心得, 比意見only **

原帖由 大造泓 於 09-8-11 15:59 發表
咁即係話我第1次要填嘉靈,唔得先再係大抽獎時再決定係點?

嘻嘻, 當年嘉靈亦都係我心水學校之一, 可惜我媽媽住元洲est 仲要過少少, 唔方便湊放學. 最後大抽獎都係選擇自己母校 (都唔差呀), 同區都唔選擇好似衰女左d d ~ 哈哈 !

原帖由 miriam 於 09-8-11 16:20 發表
我都係嘉靈舊生,而家住荃灣,最終我都決定唔揀嘉靈,雖然我父母住元洲村,但我都唔想佢地咁辛苦,所以揀返係荃灣返學‧
開始揀學校時真係好掙扎讀唔讀母校,嘉靈真係一間好好既小學,但睇返晒校車資料同上課時間,基本上我唔使再費 ...

原帖由 miriam 於 09-8-11 16:20 發表
開始揀學校時真係好掙扎讀唔讀母校,嘉靈真係一間好好既小學,但睇返晒校車資料同上課時間,基本上我唔使再費 ...

嘉靈小一及小二係同區唔算多功課 la,放學時 d 學生打羽毛球打成個鐘先走,其它學校真係補習都補到十點先有得走,慘!不過聽家長講,今年可能會變,唔知。
‹ 上一主題|下一主題