用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問宏信的教學方式, 功課及測驗
go

請問宏信的教學方式, 功課及測驗 [複製鏈接]

請問宏信的教學方式, 功課及測驗次數?

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄寫, 背書, 功課也一樣多, 嘗試努力適應, 但我跟妹好都一樣的不快樂

所以想幫她轉校, 希望大家可以回答一下

謝謝
   0    0    0    0

轉過來你會感受到她的愉快, 轉啦.
不過你先問學校有無yr2位先, 你想但學校都未必有位收 !

原帖由 amylui712 於 10-10-27 11:55 發表

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄 ...

有很多事情是比成績重要的....相信你自己的決定吧!

說得好! 一時的好成績比不上有好的學習態度和能力.

原帖由 zanzibaryan 於 10-10-28 10:31 發表
有很多事情是比成績重要的....相信你自己的決定吧!

沒錯丫~~~學習態度就很重要, 不要為了學而學

原帖由 amylui712 於 10-10-27 11:55 發表

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄 ...

邊間直資多功課呀?

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

我是Y2的家長.
如果今年Y2冇人退學, 係冇位收插班生的了.

LA用主題教學, 例如
respiratory system, digestive system, imagination, 在主題中學生字.
英文會教gramma的, 乜野係 noun, adjective, tense 等等.
數學都係加加減減橫式直式咁, 有文字題 (英文)
中文用普通話教, 有課本.

功課90%係worksheet, 在堂上做晒, 中文有默書, 有抄詞語 (相比以前都是好少量的)

我女一年級時, 在一所元朗傳統名校讀書, 成績是好好的, 因為學校真的好多功課, 3測3考, 學生水平一定不差.
亞女上學都是開心的, 可惜, "我"不開心, 因為天天不是嘈默書就是嘈串字做功課. 所以我決定轉校.

轉了校, 暫時看中英數水平冇以前學校咁高, 但換來的是一家的平靜, 親子關係的改善, 可以參加多幾種喜歡的活動.  
不過, 我都有擔心, 上到Y12, 有可能要出去考334新高中試, 真係唔知點同人地操左12年的學生血拼.  HK考試好實際, 唔係你有好多料, 能力有幾高的問題, 係你有幾適合玩考試遊戲的問題.

咁可唔可以取得平衡呢? 在簡介會中, 副校長也提過小朋友在year 4 開始便有考試, 相信到時的課程會較緊迫. 又或者可以自己多跟小朋友寫字, 讀書? 真係要邊讀邊同小朋友平衡功課/學習量. 家長們, 加油呀!

小豆媽 : 多謝你的分享。有問題請教? 英文水平在哪方面不及舊校? 是不是指文法,還是其他方面? 中文科是用校本課程還是本地出版社的課本(哪間出版社)?

希望有更多P2的家長來分享。有沒有小朋友由英小轉來的P2家長可給些意見?

每所學校都有他的好與壞.

傳統校當然大家易捉摸課程深淺進度學生成績等大部份資料, 因為大家都是在傳統校出身, 開學無耐就在10月-11月有test.

本校跟傳統的是完全不同的, 如果家長想學生成績好快有成果就不要入來了, 亦不要把傳統思想加壓校方走向傳統的好了 .

由傳統跳進此校, 首要調整的是家長本身的思想同觀念, 如果唔係總是覺得自己的孩子學識會比人慢...

讚成softhard說法和小朋友開心成長

對! 首先要家長調整自己的想法! 但這也不容易, 要大家多溝通,分享和努力啊!

宏信係行IB課程,英文要同其他學校比起初初一定有差矩,因為一般學校係不停操PAPER,操文法,而IB課程初初係唔著重文法因佢地係要小朋友先愛講愛聽唔會怕,講得多佢地就多學老師講,慢慢佢地就會自然咁學左文法都唔知(正如我仔讀國際幼園GO,GONE係唔會教,但佢自己識得幾時用架!).而傳統小學講多兩句又話咁唔啱,又寫唔啱,試問咁D小朋友仲點夠胆講多兩句寫多兩句呢?其實就同我地學中文一樣,我地細個時又點會學文法呀!咪又係大大下就識.
但佢地到某個程度,IB學生既優勝就係講英同寫英都好容易做到我手寫我口,我口講我想.香港係最缺少E種小朋友,無論你操PAPER,文法有幾叻,但唔夠胆講咪又係幣,中一INTERVIEW都只係考講、考反應...甚至係見工,幾時都係第一個表演到自己就係你把口,TALK得一口流利英點都優勝過人架啦!唔係都會過過走去外國打過轉返黎又多D人請啦!我又唔覺去外國個個讀完返黎都叻D呀!學壞返黎就見得多.

原帖由 gkckyy 於 2010/10/30 09:25 發表
小豆媽 : 多謝你的分享。有問題請教? 英文水平在哪方面不及舊校? 是不是指文法,還是其他方面? 中文科是用校本課程還是本地出版社的課本(哪間出版社)?

希望有更多P2的家長來分享。有沒有小朋友由英小轉來的P2家長可給 ...

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

醒目開學勳章

請問有冇家長知 YEAR 7 是否一樣?
小兒是讀開傳統小學, 我實在受不了!
好想轉讀一些活動, 多思考的中學

小兒y7讀得開心,侮曰開心上學,他說老師很有愛心

原帖由 竹葉青 於 10-10-31 03:02 發表
宏信係行IB課程,英文要同其他學校比起初初一定有差矩,因為一般學校係不停操PAPER,操文法,而IB課程初初係唔著重文法因佢地係要小朋友先愛講愛聽唔會怕,講得多佢地就多學老師講,慢慢佢地就會自然咁學左文法都唔知(正如 ...

我唔係話LA做IB課程唔好, 我亦覺得個女轉來LA係有得著的.
只不過, 我最擔心的是, LA並不是所有學生都可以考IB, 有一半學生係要出去玩334新高中試的.
冇人知邊一批小朋友要出去同其他"考試能手"比併.
如果以依家的情況去睇, 真係有危機.
學校似乎係未做到當初所講的雙線發展.
如果有Y7的家長, 可以分享0下, 因為Y7係真真正正第一屆學生考334.

想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他, 當然將來有任何變數, 無人能預計。

原帖由 小豆媽 於 10-11-9 12:31 發表

我唔係話LA做IB課程唔好, 我亦覺得個女轉來LA係有得著的.
只不過, 我最擔心的是, LA並不是所有學生都可以考IB, 有一半學生係要出去玩334新高中試的.
冇人知邊一批小朋友要出去同其他"考試能手"比併.
如果以依家的 ...

現在yr1好驚兩頭唔到岸,哥哥讀另一直資,都知到要做d咩!弟弟都唔知點幫他溫習!比一年時間如冇方向要轉?

LA同政府申請辦學時, 一早agree左要有大約50%的year 10 學生要讀334課程, 學校會因應學生的能力及意願去決定同學入那一個stream.

原帖由 Hinbabyma 於 10-11-9 13:30 發表
想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他,  ...
‹ 上一主題|下一主題