用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚地利亞幼稚園有沒有人收到取錄通知 ...
樓主: mars_fan
go

美孚地利亞幼稚園有沒有人收到取錄通知 [複製鏈接]

男仔都系 naughty D..座唔定. 不過見佢系學校都尚可座定定.
我個仔都系細B, 現在望落去似2歲...
細佬都是報K1 Delia?
細B找學校較難, 有D連form都唔使交.

原帖由 CurrieCheung 於 10-11-19 21:36 發表
我個仔都係好百厭架, 佢成日話miss chan angry with me...但係見佢入課室又會big hug miss chan..好好笑!!!
係啦, 我都未收到細佬入學通知, 都有d 擔心 gar, 可能細佬係細仔啦...
...

期實, 品行方面好多時受朋友仔影响. 而朋友仔受其parent 影响.
我相信10間, 有9間KG都灌輸品德觀念.
如果太嚴, 反會影响小朋友創意development. 小朋友有時天馬行空, 搗旦, 家長們看起來naughty. 但小朋友可能從中做實驗, 自學緊. (Ref: 七田教育書藉 / Scientific American "Topic: 寶寶都是科學家)

我看過一遍文章(from Scientific American), 男仔打人/打架(肢体暴力), 女仔争吵(語言/关系互相攻擊) , 家長應該怎处理? 好多時家長會話對方子女, 製止 bah bah bah....
但最好方法是讓佢地自己处理(除非身体會受傷)....讓小朋友從中學習(社交)...

Anyway, 做家長一D唔容易...

原帖由 momopanpan 於 10-11-20 01:12 發表
但品德教育方面呢?
我知又一村幾着重但地利亞只有給人着重英文環境的感覺
好難取捨

原帖由 momopanpan 於 10-11-20 01:12 發表
但品德教育方面呢?
我知又一村幾着重但地利亞只有給人着重英文環境的感覺
好難取捨

品德一定唔及根德園個d咁嚴..
始終係類似國際學校..所以可能會
free d..不過不代表冇紀律的..我只係
覺得品德方面..唔係由學校單一去
灌輸小朋友..家長既身教都好重要.

原帖由 Chris852 於 10-11-20 10:42 發表
男仔都系 naughty D..座唔定. 不過見佢系學校都尚可座定定.
我個仔都系細B, 現在望落去似2歲...
細佬都是報K1 Delia?
細B找學校較難, 有D連form都唔使交.

...

我個仔係0811bb..我interview既時候
都好老實同個老師講..我個bb可能係
專注能力方面較弱..不過老師同我講
佢地學校唔會分大b小b的..只有中國
人社會先會咁wor..仲叫我放心..如果
你擔心細仔未有信..可以打去學校問下先

我女女30/10 in, 到今日我再打去幼稚園問幾時會有通知書, 回覆都係一樣, 校長未睇完in 的小朋友的資料, 我想問有無6/11 in 的家長收到offer

我個女Nov20 interview, Nov24已收到offer信啦, 佢係超細碼baby, 可能咁收佢pm班~~
‹ 上一主題|下一主題