用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

阿仔一踏日16個月大就比左個驚喜我,佢識得向前爬喇!

雖然都係肚仔貼地,用手指力多過係全身既力,但雙腳郁多左,都係一個進步,出盡力向前爬一兩下,推倒面前既玩具.佢開心到不得了。

今日又有另一個驚喜,醫院物理治療部打比我,話6月可以比service 阿仔,由舊年12月尾排,足足等左半年。
希望醫院既物理治療可以幫到阿仔喇~

http://item.taobao.com/item.htm?id=2375058601你認為這跳跳椅對BB有用嗎?

原帖由 methy 於 11-4-25 15:12 發表

雖然都係肚仔貼地,用手指力多過係全身既力,但雙腳郁多左,都係一個進步,出盡力向前爬一兩下,推倒面前既玩具.佢開心到不得了。 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-4-27 10:04 發表
http://item.taobao.com/item.htm?id=2375058601你認為這跳跳椅對BB有用嗎?

類似既跳椅我有問過物理治療師.佢建議係for 我阿仔學企用。
我無打算買.一來安裝問題(secure 嗎?).二來我都習慣左扶佢貼牆練企,佢突然跌倒.我都可以接實佢。
你打算買嗎?

methy,睇到你既留言好開心呀!!!! 真係一份好大既禮物!!!!!

我個仔最近都坐得好左好多,識叫媽媽,問佢野會答你"好",食野時講"um", 佢仲可以自己反身,雖然只係反,但已經誇出一大步,今晚仲開始有蠕動既能力!!

我今日開始左協康會鮑姑娘既健腦操訓練,唔知佢突然識蠕動係咪因為上左堂呢...哈哈,不過鮑姑娘叫我做埋水療,佢又話威記PT跟我個仔跟得唔太好,唉..不過冇計....樣樣都係錢...

我都打左去CAC催,佢話冇得催,依家只係做到上年10月既case,要等多2個月先到我,不過今日協康既社工教我去威記叫兒科醫生寫信叫醫務社工幫我排左學校先,佢話可能會快啲

希望大家都一直有好消息啦!!!加油

好野!!CAC今日打黎話聽朝有個期個小朋友去唔到,依家轉比我個仔呀!!!好開心提早左咁多,希望順利啦

原帖由 methy 於 11-4-25 15:12 發表

雖然都係肚仔貼地,用手指力多過係全身既力,但雙腳郁多左,都係一個進步,出盡力向前爬一兩下,推倒面前既玩具.佢開心到不得了。 ...

見到你個 post 都替你開心, 冇嘢開心得過, 見到自己的小朋友進步. 加油呀.

原帖由 chloe_karina 於 11-4-27 22:48 發表
methy,睇到你既留言好開心呀!!!! 真係一份好大既禮物!!!!!

我個仔最近都坐得好左好多,識叫媽媽,問佢野會答你"好",食野時講"um", 佢仲可以自己反身,雖然只係反,但已經誇出一大步,今晚仲開始有蠕動既能力!!

我今 ...

想請教一下水療其實係點做法? 大概做d咩動作? 療效如何 ?

我依家就係想搵教練教呀.....個PT話對大肌肉及腰骨發展改善效果好好

原帖由 QQP 於 11-4-30 01:28 發表

想請教一下水療其實係點做法? 大概做d咩動作? 療效如何 ?

尋日見左CAC OT,PT,兒科醫生, 報告話呀仔依家一歲,認知(智齡)只有6個月,體能發展只有4-5個月,言語表達及理解就同齡1歲, 安排 E 及 S 位,申請傷殘津貼,安排加返OT比呀仔,同埋幫佢驗埋眼....都有啲唔開心架,因為我唔認同認知只有6個月既能力囉,同埋有好多野佢係屋企係做到,只係係果一個鐘入面冇做出黎,咁就話佢唔得! 個兒科醫生就呀仔既起居飲食閙到我冇晒面!

原帖由 chloe_karina 於 11-4-30 16:01 發表
尋日見左CAC OT,PT,兒科醫生, 報告話呀仔依家一歲,認知(智齡)只有6個月,體能發展只有4-5個月,言語表達及理解就同齡1歲, 安排 E 及 S 位,申請傷殘津貼,安排加返OT比呀仔,同埋幫佢驗埋眼....都有啲唔開心架,因為我唔認 ...

算啦, 對佢的評估都唔好太介懷, 其實冇人會比你更了解bb. 都係要佢d轉介服務啫. 但個醫生鬧有關個bb的起居飲食, 咁佢有冇實質的建議先?  佢係專業我哋唔係, 如果咩都識唔洗搵佢啦, 有野教到你去改善先係真正做嘢架麻.

原帖由 chloe_karina 於 11-4-30 16:01 發表
尋日見左CAC OT,PT,兒科醫生, 報告話呀仔依家一歲,認知(智齡)只有6個月,體能發展只有4-5個月,言語表達及理解就同齡1歲, 安排 E 及 S 位,申請傷殘津貼,安排加返OT比呀仔,同埋幫佢驗埋眼....都有啲唔開心架,因為我唔認 ...

我明白呀.雖然知道自己阿b係遲,但當一聽到遲幾多時既”現實”.真係一時間有d接受唔到咁,仲會不停比藉口阿仔。不過過左幾日已經接受左阿仔真係遲,咪又諗方法再幫阿仔。
我阿仔上左bb游水班後後.全身肌肉叻左,不過c都唔肯游水時郁對腳,叫極佢踢都唔踢。
剛剛同佢去左幾日旅行,日日不停同佢玩水,終於肯自己主動踢水.郁多左對腳.爬行時對腳都識郁埋.係酒店房long d sofa墊係地下比佢爬上去.雖然未係好叻,總算又多左d動作,佢用盡9牛2虎既戶爬到上塊墊既成功感,真係好開懷,好得戚。

原帖由 methy 於 11-5-2 21:37 發表

我明白呀.雖然知道自己阿b係遲,但當一聽到遲幾多時既”現實”.真係一時間有d接受唔到咁,仲會不停比藉口阿仔。不過過左幾日已經接受左阿仔真係遲,咪又諗方法再幫阿仔。
我阿仔上左bb游水班後後.全身肌肉叻左,不過c都唔肯游水時 ...

亞b 醒咗, 真係令人鼓舞! yes! 加油.
睇嚟游泳 或者多d 去泳池玩吓水 都對佢哋好有幫助喎. 等我盡快安排吓亞仔個下水禮先. keke!

methy,你囝囝好勁呀!!!!十個讚比佢呀!

你係邊度參加親子bb游泳班架???我諗水療咁細未做得,為有行住呢條路先...

我阿仔上左bb游水班後後.全身肌肉叻左,不過c都唔肯游水時 ...

我囡囡之前都做左評估
佢大小肌肉好差,, 得1-3個月既BB
佢言語溝通就有8個月大既BB
佢而家都仲未識轉身啊!

叻叻啊!!! 加油啊!!!!!!!!!

原帖由 methy 於 11-1-19 15:45 發表
呢個星期自己買材料,搵師傅整左件大玩具比佢 &搵左d書學下點幫阿仔。
1. Crawling Track

阿仔唔肯爬,當滑梯玩

2.買左d參考書,睇下點幫阿仔 ...

係邊到買架??? 仲有D書都係???

你真係一個好積極既媽咪啊!!!
可唔可以再SHARE你湊BB既心得啊??

你囡囡幾大呀

原帖由 sohpinkss 於 11-5-4 00:35 發表
我囡囡之前都做左評估
佢大小肌肉好差,, 得1-3個月既BB
佢言語溝通就有8個月大既BB
佢而家都仲未識轉身啊!
‹ 上一主題|下一主題