用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長仔女補完習,返到屋企要自己同佢温書? ...
go

有冇家長仔女補完習,返到屋企要自己同佢温書? [複製鏈接]

如題有冇家長仔女補完習,返到屋企要自己同佢温書?
   0    0    0    0

有時都要ga,,我會請補習班老師幫佢溫左d在家中我好難同佢溫果d先,,如果在補習社已經溫左幾個鐘(考試前時)都未溫晒都冇辦法,唯有自己幫手溫下啦!

原帖由 kellybaby 於 11-6-8 00:45 發表
如題有冇家長仔女補完習,返到屋企要自己同佢温書?

補習社温完習,回家後俾他小休一会再幫他温習

而家做家長真係唔簡單,諗住放手比補習搞,點知搞得功課來又温唔到習,小朋友補完習返到屋企又要我同佢温.......唉!又要訓少d

原帖由 kellybaby 於 11-6-8 23:35 發表
而家做家長真係唔簡單,諗住放手比補習搞,點知搞得功課來又温唔到習,小朋友補完習返到屋企又要我同佢温.......唉!又要訓少d

我女出去學英文,普通話,內容唔係學校教果d,學左唔溫好快唔記得,為免浪費,最好久唔久同佢溫下,所以佢愈學得多我愈忙,想同佢樣樣都溫,但佢邊有咁多時間,所以我要隨時ready係度等佢,做阿媽的壓力真大!

回復 5# do-re-me 的帖子

Agreed ! It is not simple to be a "good" mother nowadys.

一定要!唔可以完全依靠補習,因為做完功課一般都無乜時間溫,所以好多補習社都係係咁而溫下就算。

簽名被屏蔽

回覆 5# kellybaby 的文章

補習社其實只係功課輔導班, 幫在職家長督促小朋友做功課, 做完對下咁咋, 溫書都係要家長自己嚟! 所以唔使去咁耐, 做完返屋企抖吓仲好!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 do-re-me 於 11-6-9 12:40 發表

,學左唔溫好快唔記得,為免浪費,最好久唔久同佢溫下,.............做阿媽的壓力真大! ...

So much agreed with you!  Don't ever wait until exam is approaching, regular study helps a lot!  They often forget what they've learnt, if only study when exams come, it will be very very terrible.

咁樣你地d小朋友幾點先訓得,點樣温法,係唔係將果日教既野每科温一次?請賜教!thanks!
‹ 上一主題|下一主題