用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

而家d學校之所以咁多功課,都係因為大部份既家長認為多功課就代表間學校好!
我都嘗試過學校家長問卷中,提出學校太多功課,學校給我既答案都係:學校功課唔算多!
致於學琴, 雖然學校唔當係一科樂器分, 但起碼我女女鐘意,當培養個人修養,都係一件好事!

我覺得有全日制開始就係小學生惡夢既開始:evil: :evil:

回覆 1# Whitesnow 的文章

so do the parents ! no time to take part in activities,less time to revise...

I don't think I am monster parent.  I let my kid join whatever activities just because my kid like them except for English.  However, I will also take a taxi for my kid to go to this activity and that activity in order to save time for kid to relax.  It's also cost me about 100 dollars for each kid.  Like that parent said, to spend more but to exchange some limited time for my kid is worth.

原帖由 bbJP 於 11-10-18 13:44 發表

好重皮wor!不過小心比人話怪獸家長

yipcharie,d學校講野好官僚假,同佢地講冇用,唯有自己唸辨法

醒目開學勳章

我同你一樣, 但個個當我惡魔!!

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:54 發表
大家都解答唔到你,因為大家都遭遇同樣既問題。

我個仔做功課一慢少少就比我好惡咁鬧,表面上我好殘忍,係咁迫佢,但事實上我只係盡量控制個工作時間得緊密d,想維護佢有少少空餘睇下電視、玩下玩具,同足夠既睡眠時間詐!

唉~~ ...

me 3   

原帖由 wootaitai 於 11-10-19 10:22 發表

strongly agree...

半夜醒來, 都為自己做咗"惡魔"流淚..  

原帖由 Funny 於 11-10-19 09:42 發表
我同你一樣, 但個個當我惡魔!!

agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d.

而家讀書真係好辛苦, 日全制+做功課+溫默書仲長過返工時間.

又要考  TSA, 攪到無時間玩, 無得睇電視......食茶點都要睇住時間, 唉~

不如先取消個 TSA  好過啦.

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

Wa..樓主簡直講中我心聲, 而家香港教育真係痴晒線, d 小學好似係度鬥深鬥多功課鬥多課外活動, 唔明點解一個小學生既返學+做功課+溫習+課外活動既時間, 可以多過一個大人既返工時間.....但我又唔明, 個d 出名谷既名校, 每次報名都大排長龍, 可想而知又真係好多家長鐘意...好多學校認為家長鍾意, 又愈整愈深, 愈黎愈多野攪, 怕收唔到生比人殺校....我地呢d小朋友資質又唔高, 吸收力弱, 想搵間簡單d 既又好難搵...

有時真係好無耐, 想轉校, 又話間間都係甘, 想搵間半日制學校成個區都冇... 我都唔知點...

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

點解會轉校失敗?

醒目開學勳章

想問吓, 你地小朋友學校D體育堂, 係一堂定係孖堂? 我記得我細個係孖堂, 每星期兩次, 但而家我仔每次係一堂單堂, 我覺得好似好短, 排得隊分埋組都差唔多完堂, 咁點玩?

我以前都好想阿女返全日,現在阿女返半日,如果冇考試測驗都好多時間用,真係好慶幸返半日,現在好罕有。

我個女間學校一星期有兩日PE堂,返4日半,星期一至五上午係上堂嘅,星期一至四下午有兩日係功課堂,兩日係課外活動,唔使由朝上堂上到黑,上課活外動又唔會影響到放學返屋企做功課嘅時間,我見有啲學校係放咗學先上課外活動,做埋功課搵埋書攪到好夜先有得瞓,但學校又要學生一定要學,真係好辛苦....

原帖由 tws2010 於 11-10-18 22:31 發表
I don't think I am monster parent.  I let my kid join whatever activities just because my kid like them except for English.  However, I will also take a taxi for my kid to go to this activity and that ...

我唔覺,以前阿仔細時我都係咁,不過想指出"怪獸家長"一詞已被濫用,BK有些家長將跟自己看法不同,or處境不同..的家長形容為"怪獸家長".

原帖由 Funny 於 11-10-19 11:40 發表
想問吓, 你地小朋友學校D體育堂, 係一堂定係孖堂? 我記得我細個係孖堂, 每星期兩次, 但而家我仔每次係一堂單堂, 我覺得好似好短, 排得隊分埋組都差唔多完堂, 咁點玩? ...

我阿女學校2日體育堂, 都係得一堂...
‹ 上一主題|下一主題