用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

講真,一味餸又點會合曬所有人口味呢?
成日話考三次呈分試乜乜乜,考試多
君不見會考一試定生死又被人鬧到趴系度?

當外界評定一間學校好唔好,用咩黎睇?
學生既學習態度?品行?呢D有咩可以黎量度?
但分數就可以一目了然,咁你話學校有咩辦法唔谷呢(尤其系爭扎生存個D)?

我都想我個仔可以上多D體育堂、音樂堂、活動
但大家平日有打開報紙睇既話都不難察覺社會有一怪現象:
青年人吸毒-學校禁毒教育不足,要加強
青年人援交-學校性教育不足,要加強
青年人先使未來錢-學校理財教育不足,要加強
青年人自殺-學校生命教育不足,要加強
青年人犯事-學校品德教育不足,要加強
港孩現象-學校需彌補家庭教育不足,自理能力要加強

而家又話要搞埋國情教育獨立一科
時間就系咁多,點先可以加強而【中英數常】又唔會削弱?

學校、老師:我可以點?
高官:你地死掂佢,總之搞唔掂就系你地問題!!

我個小一,樓主講晒我想講嘅野,加多一樣,就系做人媽媽真難,唔教就變態家長,教多D就變左怪廋家長,啱啱好,咪就系無出色家長
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

總之依家d小學生同家長都辛苦啦!

囝囝mama  同意!  發表於 12-1-28 22:45

回復 TomatoCat 的帖子

可憐天下父母心.

未生BB前曾說過只希望我的孩子能快樂的成長, 愉快的過每一天, 只要不行錯路,其他的絶無所求。
現在每天都在功課温習, 每天吟哦專心啲、努力啲、快啲, 孩子說: 我何以玩嗎?.........唉! 好吧! 就5分鐘啦!
我都想大家輕鬆愉快過每一天, 無奈每星期默書/小測........, 初小不努力, 日後的路更難走。

係社會o既錯, 係教育o既錯...

而且我地 (80後) 讀小學每日得 2-4 樣功課,
做完功課就落街玩, 去下朋友屋企玩,
睇下卡通片, 不知幾開心, 我地咁又係咁樣大...
係個社會o既轉變, 因為而家o既人生一、兩個,
個個想望子成龍, 某程度上都係d 家長迫到學校,
明明冇乜功課, 都變為好多功課,
我仲聽到有d 家長話︰呢間學校好呀!!! 好多功課! 多功課做當溫習, 咁佢考試就唔使咁辛苦, 又為中學打定底...
呢個世界係咪變左? 變到咁恐怖, 多功課竟然覺得好?
要勞役自己個小朋友, 做功課溫書到最後一刻就瞓覺,
完全冇得玩, 睇下電視??
同坐監有咩分別??

無奈!
孩子朋友的媽媽說: 你應該比高半年級至一年級的補充練習給他, 才能有競爭力架, 吓! 自已年級的都未攪掂, 點攪呀?  
現在'物'都要快, 一年級要讀三年級的書, 考八級的鋼琴試, 游水跑步樣樣叻。
不知是誰的錯???

回復 Heima04 的帖子

當年我也這樣想~輕鬆學習,健康快樂成長~現在卻和大部份家長看齊,還是讀書重要,不段的讀,不段的學,神經緊張,身在其中已迷失了自己方向~只是跟著香港教育制度而走了.

要掌握新知識,是需要經過反覆練習。香港教育好失敗,不但艱深而且量多,根本沒有時間讓孩子吸收,好像我們的孩子要趕着出來謀生,幫補家計。看來我們需要一本外國護照。

@其實現在的教育製度出了問題
過分強調和過早強調競爭對小朋友來講不是好事
父母也很可憐

Whitesnow 發表於 11-10-18 20:54
我覺得有全日制開始就係小學生惡夢既開始

極同意!

全日制開始就係小學生惡夢既開始!!!

回復 囝囝mama 的帖子

Absolutely agreed.  The life of a student of primary school is even tough than an adult at work...If I can go back to the good old days, I believe I can't perform what my kid is doing every day...poor kid.  I already try my best not to involve in a lot of activities and try not to give him a lot of pressure.  Still he has non-stop homework and whatever assignment he has every day...

我囡囡小二既時候已經由part time媽媽轉做full time媽媽, 為既都係想有多d時間照顧囡囡同睇緊d佢既學業成績, 到而家囡囡小四, 我做足兩年緊張媽媽, 睇見佢晚晚做功課&溫書去到成10點幾11點, 有時候有test/exam更加要去到12點幾, 真係心都痛晒... 點解一個小朋友要晚晚熬夜?
‹ 上一主題|下一主題