用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見? ...
樓主: malichoy
go

創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?   [複製鏈接]

金巴倫學術一定ok, 上小學一定無問題, 雜費唔覺得好多, 書報費一定要比, 茶點任你要唔要, 佢地的網已列明幾錢.  
創價係一間開心的學校, 如果你無上其他學術班, 上小學會辛苦小小.
所以要睇家長想點, 兩間都無必要  '一定後悔'.

SN不是活動教學

回覆:Christy0221 的帖子

我打左去創價問,佢地有三位英語老師,唔係外國人,不過以英語為母語。每日有75分鐘英文時間,包括玩遊戲,唱歌等。普通話就一星期一次。

littlecook 發表於 12-2-15 23:17
回復 babycoming 的帖子

hi babycoming,可唔可以講多少少,點解SN唔好,等我地參考下呀?

我都想知點解講到咁差.... 因為我打算同囡囡考SN.
請分享.

我的情況一樣, 可唔可以講下點解金巴倫唔好?  我真好怕做錯決定.  我其實唔想出去補英文和普通話.

回復 klm402 的帖子

你想知,pm問我啦,因為我唔想係度講...

引用:Quote:原帖由+小可人媽媽+於+12-02-14+發表

原帖由 babycoming 於 12-02-15 發表
I agree !
我聽朋友講咋!他的小朋友在入面讀,當年我女仲係n班,他說如果好一定推我去報名,最後他說,老師turn over 高,雜費多,自視過高,老師不是太有愛心,最後他仔考好多間小一沒有一間收,同學們都不太理想!呢間幼稚園好小聽返好好feedback ,但創價聽好多人講讀得好開心,老師有愛心,所以2選一的話會簡創價,唔知你鐘教係點,基督徒和天主徒的話可能要認真考慮

[

回復 malichoy 的帖子

75分鐘英文時間!  比金巴倫還多呢!

回復 babycoming 的帖子

金巴倫的老師也很有愛心的.

另外創價幼稚園的教學沒有宗教成份, 但有家長擔心將來升小選基督教/天主教小學, 校方會介意小朋友是創價出身, 這點影響有多大就不得而知.

另外創價小朋友好多都升上馬頭涌官小的.

回復 donaldbelle 的帖子

唔補唔得呢...根本唔會有人完全唔出去學英文, 真的.
除非你自己在家教得好好.

有些人訛傳,誤傳甚或惡意中傷創價畢業生升小學很難跟得上. 如對創價有做功課的, 就不會有這些想法. 我的分析如下:  一, 如果真是跟不上, 就不會有這麼多人申請這家學校. 二, 創價學生升派小一, 家長滿意度非常高, 主要不是派位好, 而是叩門時很順利, 因為很多小學校長, 都很欣賞創幼生在學校的表現, 不論是學業和品行. 三. 創價是非牟利幼稚園, 辦學理念清晰. 四, 最主要創價有強大的教師隊伍, 我曾經入學校網頁, 參看教師的學歷, (也真難得學校的透明度這樣高), 有學位的教師有16人, 正修讀學位的有6人, 有教育證書的有10人, 正修讀的有4人, 我看這比例在全港的幼稚園中可算數一數二. 而SN. 根據幼稚園概覽, 有學位的教師2人, (可能是校長和主任), 有證書的3人. 相差可太遠了.這是可理解的. 因為學校單靠學費收入, 不能投放太多資源在師資和設備上. 希望我的分析能幫助你們.

cashcash    發表於 12-6-2 01:37
小可人媽媽  講得好好~!!!  發表於 12-2-23 21:23

能否升上好津小,要靠父母(計分分數多少),及佢自己(有沒有抽奬命);
能否入到名私/直資小就要靠佢自己面試表現,幼稚園靚靚成績表及課外各樣見得人的奬狀.
請不要把太多升小責任加在每日去得三兩個鐘的幼稚園身上.
幼稚園提供到三文兩語環境,中英數功課銜接到小學課程其實已完成任務.
父母,小朋友本身才是升小致勝關鍵.
就算入讀九龍塘再好果三兩間幼稚園也不保你可以入到至Top小學,努力"自修"吧

manmanchubb  絕對認同  發表於 12-5-8 21:56
小可人媽媽  講得好好~!!!  發表於 12-2-23 21:24

回復 alowe 的帖子

agree佢地個視學報告very good{:1_1:}

我囡囡在sn讀緊k1, 佢英文能力進步不少, 老師都十分好, 唔覺有咩唔妥, 我十分同意妳去學校了解下實際情況, 個人而言幼稚園要小朋友補語文有d接受唔到, 我都聽聞好好, 不過當初c6係基督教唔比我try

回復 小可人媽媽 的帖子

我想知呀!!因小兒2012-2013年會入讀...請pm給我 thank you very much

我都想知sn有咩唔好呀, 可以pm我嗎? thank you!

回覆:創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?

我都覺得創價好,但我仔仔同佢地學校無緣(唔收)

我都struggle緊讀唔讀SN, pls pm me for details. Thanks!

sn比我印象好好wor. 係真心為小朋友0個d,

helenli  凡事不可看表面.  發表於 12-5-19 22:25

‹ 上一主題|下一主題