用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三簡一
go

三簡一 [複製鏈接]

諗緊k1轉學校,請大家俾意見!

A學校好近屋企,出門口到學校不過五分鐘,仔仔已經讀左一年全曰n班,又有學卷,千幾蚊一個月,不過課程十分淺,一定無可能去考直資小學!

B學校要坐半小時校車,程度理想,課程十分適合入傳統小學,無學卷,k1有全日班,五千蚊一個月,不過校舍比較舊。

C學校要坐半小時校車,程度理想,活動教授,校舍一流,無學卷,不過k1無全日,4000個月,k2先有全日班,7000個月!

我想仔仔考直資,不過唔想佢咁細就坐車返學,同埋得a學校先有n班全日,所以先報a校,依家想轉校,但係最想入的c校又無n班全日!

0    0    0    0

回覆:bbsonyy 的帖子

你一定要全日班嗎?如果係我,我會以升小為大前題,所以選C!

我仔仔N1已開始搭校車,好開心!絕對不是問題。

回覆:三簡一

我都會揀C...我女女n班開始搭校車!

我最想都係c校,不過k1無全日都幾頭痛:(

有冇得C校+A校各半日? 我知有人係咁(有學卷A校上午班+無學卷C校下午班), 中午坐校車個姐姐幫佢湊上車, 再在C校換校服.

helenchanz  多謝你的意見, 不過我唔悶仔仔甘辛苦, 唔會要佢返兩間~

C學校係唔係學之園啊?

回覆:i_love_pampers 的帖子

不是

C

坐半小時校車不是問題, 所以係選B或C.  如果安排到返平日的照顧問題, 就讀C校啦.  如果唔係就B校, 如好鐘意c校.  或可以K2再考插班C校.  

回覆:sarubuta 的帖子

B同C我都會報左名先,睇下邊間收先篁,如果唔收都唔駛諗@@

yhchoy    發表於 12-9-11 12:46

依家做家長, 睇岩學校想幫仔仔報都好辛苦!!!

b學校: 叫左仔仔舅父派表當日去學校拎報名表, 準時去到, 份表no. 已過50, 唔知係咪n同k係同一條隊, 因為學校話係會跟報名表no. 黎決定優先次序的.... 仲要去聽佢個入學講座, 因為聽左又話有優先...

c學校: 仲未派表, 都係話會跟報名表no. 決定入學優先次序, 呢幾日爬文見有家長話要半夜去, 準時去就會過百, 依家煩緊, 唔知幾點去排隊好....

又update下先, b學校星期六去in full-day班, 果日我又要請假了, 不過因為唔係第一志願, 叫爸爸唔好請假, 我自己同仔仔去就算, 當俾仔仔做下熱身都好!

講返c學校, 我果日六點前去排隊, 份表係 53 , 因為係n班同k班排同一條隊的, 所以都應該有機會, 不過原來佢要留返d位俾自己的n班升上黎, 依家只可以報下午班先, 如果有上午位先可以轉返上去, 唉, 真係一波三折....
c學校真係好誇張, 的拎完表, 走的時候見到條龍尾有幾百人, 嚇死人!!!

sysy474  OMG .....6:00 排隊  發表於 12-9-28 02:26

要in的都in曬,總結一下

A學校仔仔仲返緊全日n班,可直上k1,學校本身好好,老師有愛心有耐性,返左三個月學,仔仔學左好多自理,食飯訓覺去廁所,自己揹書包箸衫褲鞋襪,講野都好左好多,日日早睡早起,學校又有好多家校親子活動,學校的地點同上學時間都好配合到我地一家,唯一就係學術上唔夠!仔仔已經返全日,我唔想佢放左學放假仲要去返興趣班。

B學校in果日仔仔剛剛訓醒,in得唔好,入左waiting,唔駛諗。

C學校仔仔in得幾好,幾個小朋友同家長分開坐(可以望到),仔仔好乖坐定定同老師玩,答到問題,做到動作,上地㙯玩時自己除定鞋放好,識自已著返,走時有同老師say gdbye, 推好櫈仔,老師送小禮物識say thank you。學校的環境同課程係同區首屈一指,口啤好,上小學的往績亦十分好,但要坐校車,只收下午班,因上午班留曬比n班升上黎,下午班加校車要4k一個月,如果轉返下午班就仔仔成日的作息時間都要轉。

‹ 上一主題|下一主題